Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — aprilie 4, 2017 at 22:14

Iată cele 6 stickere colorate care inlocuiesc TAXA AUTO, și ce înseamnă fiecare culoare

by

Mediafax a publicat o imagine cu cele 6 stickere colorate care vor inlocui taxa auto. E vorba de 6 buline de culori diferite, care vor fi montate de toti soferii pe parbrizul automobilului, in functie de norma de poluare.

stickere taxa poluare2

  • Masinile diesel sunt mult mai poluante
  • Automobilele non-Euro nu au primit inca o culoare
  • Masinile electrice, sticker verde fara limitari

Conform imaginii aparute pe site-ul de stiri Mediafax, urmeaza sa avem 6 stickere colorate in functie de norma de poluare a masinii sau a anului de fabricatie. Aceste stickere vor avea numere de la 0 la 6, momentan lipsind, din motive diverse, numarul 1.

Cu numarul 0 si de culoare verde este bulina pentru masinile hibride sau electrice. Cu numarul 2 si de culoare roz este bulina pentru masinile pe motorina cu o norma de poluare Euro 2 sau care sunt fabricate intre 1 ianuarie 1997 si 31 decembrie 2000. Urmeaza bulina maro cu numarul 3, pentru masinile diesel Euro 3 sau fabricate intre 1 ianuarie 2001 si 31 decembrie 2005.

Urmeaza bulina portocalie cu numarul 4. Aici vor fi incadrate masinile diesel Euro 4 sau cele fabricate intre 1 ianuarie 2006 si 31 decembrie 2010. Aici intra si masinile pe benzina Euro 2 si 3 sau cele construite intre 1 ianuarie 1997 si 31 decembrie 205.

Bulina galbena cu numarul 5 este pentru masini diesel Euro 5 si 6 sau fabricate de la 1 ianuarie 2011, dar si masinile pe benzina cu norma Euro 4, sau fabricate intre 1 ianuarie 2005 si 31 decembrie 2010.

Ultima categorie este cea semnalata cu o bulina albastra cu numarul 6, special pentru masinile pe benzina Euro 5 si 6 sau fabricate dupa 1 ianuarie 2011.

stickere taxa poluareAsadar, dupa cum vedeti, masinile diesel sunt mult mai “persecutate” ca cele pe benzina. Adica o masina pe motorina din 2010 este pusa laolalta cu o masina pe benzina din 1997… Dar ce se va intampla cu aceste buline?

Se zvoneste ca montarea acestor stickere pe parbrizul masinii are ca rol o identificare mai usoara a normei de poluare, atat de politisti, cat si de unele camere video montate pe soselele din centrele marilor orase. Sunt sanse sa ajungem in situatia in care, in zonele centrale, sa fie permis accesul doar masinilor care au in geam abtibilde verzi, albastre sau galbene. Iar masinile cu alte culori sa nu aiba voie, iar daca sunt prinse, soferii lor sa fie amendati.

Momentan, acesta este un proiect, aparent inspirat din Franta (foto principal), acolo unde autoritatile au inasprit masurile anti-poluare. Ramane sa vedem forma finala a noi taxe auto si ce presupune ea pentru soferi.

stickere taxa poluare1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page