Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — ianuarie 19, 2016 at 13:18

Iată ce salarii și sporuri pot primi profesorii în 2016

by

Legea salarizarii bugetarilor va fi finalizata pana la jumatatea lunii februarie si ar putea aduce majorari salariale de pana la 150% pentru profesorii debutanti si pana la 80% pentru invatatorii cu studii medii.

profesori_99359100Desi majoritatea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar au studii superioare, acestea castiga unele dintre cele mai mici salarii din tara. De asemenea, diferenta intre salariile profesorilor din Romania si cele ale colegilor lor din alte tari europene este de cel putin 40%. Reprezentantii sindicalistilor cer Executivului echilibrarea salariilor profesorilor romani prin Legea salarizarii bugetarilor.

Legea salarizarii bugetarilor care urmeaza sa fie finalizata in februarie 2016 include criterii de performanta si mai multe clase de salarizare, potrivit InfoInstitutii.

In acest moment exista patru variante de proiecte pentru Legea salarizarii publice, iar una dintre ele aduce avantaje salariale cadrelor didactice. Conform grilei de salarizare a proiectului legislativ, un profesor debutant din invatamantul preuniversitar va castiga lunar intre 2.080 si 2.590 de lei, iar un profesor de liceu, gradul I, cu peste 40 de ani vechime va castiga intre 4.953 lei si 6.167 lei, in timp ce un medic stagiar in unitati sanitare ar castiga intre 2.704 lei si 3.607 lei.

Grila de salarizare pentru bugetari va avea un raport intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar, de 1 la 18.

Legea prevede 5 clase de salarizare:

  • S – studii superioare,
  • SSD – studii superioare de scurta durata,
  • PL – studii post-liceale,
  • M – studii medii,
  • G – studii medii si generale.

Salariul de baza se stabileste pe functii, clase potrivit studiilor, grade/trepte si gradatii. Fiecare functie are 3 grade/ 3 trepte si debutant + promovare din 3 in 3 ani daca a primit calificativul “foarte bine” de cel putin 2 ori din partea comisiei desemnate din care fac parte si sindicatele sau reprezentantii salariatilor.

Fiecare grad/treapta are 5 gradatii – se avanseaza din 5 in 5 ani, dar perioada de cinci ani poate fi redusa pana la trei ani, daca in ultimii doi ani consecutivi candidatul a obtinut calificativul maxim.

Implementarea grilelor de salarizare se va realiza etapizat, prin legi anuale de salarizare.

Potrivit proiectul privind Legea salarizarii publice, incepand din 2016 sporurile vor fi scoase din salariul de baza.

Din 2016 pot fi acordate urmatoarele tipuri de sporuri:
– 15% pentru persoane cu handicap vizual
– 15% spor doctorat
– 10% spor pentru activitate de control financiar preventiv
– 20% localitati izolate.

Atentie! Suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% din salariul de baza. Aceeasi limita de 30% pentru sporuri se aplica si pe bugetul ordonatorului principal de credite raportat la suma salariilor de baza. Depasirile pot fi autorizate prin ordonanta de urgenta.

Plata muncii prestate peste durata normala a timpului de lucru se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 de ore anual.

Persoanele care ocupa functii de conducere pentru care conditia de ocupare a postului este de studii superioare si care nu au absolvit studii de acest nivel beneficiaza de salariul de baza prevazut pentru aceste functii, pentru o perioada tranzitorie de maximum 5 ani in care sa obtina nivelul de studii prevazut de lege.

Sindicalistii din Invatamant (FSLI)considera ca noua lege de salarizare unitara trebuie sa elimine actualele inechitati si dezechilibre in ceea ce priveste salarizarea personalului din sectorul public.

“O lege de salarizare construita plecand de la principii corecte presupune ca fiecare categorie socio-profesionala sa fie pozitionata in grila de salarizare in functie de rolul pe care-l are in dezvoltarea societatii. Este o realitate faptul ca invatamantul este un domeniu strategic de care depinde viitorul unei tari. Din pacate, in Romania, acest sector de activitate a fost neglijat in ultimii 26 de ani, fiind constant subfinantat si consecintele se vad”, potrivit FSLI.

Sursa: portalinvatamant.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page