Cultură şi Educaţie, Educaţie — februarie 5, 2015 at 12:30

Iată 10 greșeli gramaticale frecvente explicate

by

Limba romana este destul de complexa si de dificila, mai ales ca are atat de multe forme flexionare ale cuvintelor. De multe ori, asta poate conduce la greseli gramaticale preluate in masa. De la conjugarea verbelor, la dezacorduri sau la forme gresite de plural, greselile gramaticale sunt intalnite la tot pasul. Haideti sa scapam de ele!

gramaticaIata 10 dintre cele mai des intalnite greseli gramaticale din limba romana:

pe care – multe persoane fac greseli gramaticale pentru ca nu cunosc anumite reguli; dintre ele, amintim lipsa prepozitiei “pe” in acuzativ, in contextul “temele care le fac elevii …”. Aceasta este o greseala des intalnita, iar lipsa prepozitiei este acceptata doar in situatii precum “fata care scrie …”.

decât/doar – decat se foloseste doar in expresiile negative, precum “nu erau decat doi…”, ca adverb “a primit mai mult el decat ea” sau conjunctie “mai bine pleci, decat sa…”; in schimb, doar se foloseste in expresii precum “a venit doar ea …”;

știi/nu știi – intotdeauna, la persoana a II-a singular indicativ prezent si conjunctiv prezent, “stii” se scrie cu doi “i”, atat in forma pozitiva, cat si in cea negativa.

roz/mov – bluze roz, rochii mov. Atat la singular, cat si la plural, acest adjectiv nu se articuleaza si in niciun caz nu devine bluze “roze”;

ultimele – una dintre cele mai intalnite greseli gramaticale se refera la forma de plural a adjectivului “ultima”, folosita gresit ca “ultimile”. Corect este de fapt “ultimele”.

înnorat – litera “n” se dubleaza intotdeauna atunci cand punem “in” in fata unui cuvant care incepe cu “n”, de exemplu: nod, nor se transforma in innodat, innorat.

mi-ar placea – in niciun caz nu folositi “mi-ar place”! Forma corecta este “mi-ar placea”, deoarece conditionalul optativ se formeaza din auxiliarul a avea (ar) si infinitiv, acesta fiind a placea si nu a place.

din cauza/datorită – folosim din cauza in context negativ: “am cazut din cauza ei” si datorita in context pozitiv “am fost promovata datorita sefului”.

voiam – si nu vroiam! Asta pentru ca forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului “a voi” este “voiam”, in timp ce forma de imperfect, persoana I, singular si plural a verbului “a vrea” este “vream”

să aibă – forma corecta de conjunctiv prezent a verbului a avea este “sa aiba”, in niciun caz “sa aibe”;

sursa: portalinvatamant.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page