Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 14, 2014 at 03:46

Ianukovici: Ucraina a intrat în RĂZBOI CIVIL. Operaţiune ANTITERORISTĂ în estul ţării: Forţele speciale au lansat operaţiuni împotriva militanţilor proruşi. VICTIME de ambele părţi

by

10003419_730213676999984_7454866054855764679_nPreşedintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminică, faptul că Ucraina a intrat în război civil, au anunţat agenţiile de presă din Rusia. O operaţiune “antiteroristă” a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Intervenţia forţelor speciale ucrainene s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, anunţă ministrul Arsen Avakov.

-

Preşedintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminică, faptul că Ucraina a intrat în război civil, au anunţat agenţiile de presă din Rusia, citate de AFP.

“Sângele a fost vărsat. Ţara noastră se află de-acum într-o situaţie nouă, de fapt, a început să intre în război civil”, a declarat el.

 Ianukovici, înlăturat de la putere la sfârşitul lunii februarie în urma unor manifestaţii sângeroase la Kiev, capitala Ucrainei, a acuzat Statele Unite că participă direct la tulburările din estul ţării.“Vreau să anunţ implicarea directă în ultimele evenimente a Statelor Unite, care nu se amestecă doar în ceea ce se întâmplă în ţară, dar care, de asemenea, indică ce şi cum să facă” Ucraina, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean înlăturat de la putere a vorbit de la Rostov-pe-Don, în Rusia, unde s-a refugiat.

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS

Rusia a îndemnat duminică autorităţile din Ucraina să înceteze “războiul împotriva propriului popor”, arătându-se indignată de ameninţările Guvernului de la Kiev privind recurgerea la armată pentru a pune capăt tulburărilor din estul ţării, relatează AFP.

 

“Cerem acoliţilor din Maidan, care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele legitim al Ucrainei, să înceteze imediat războiul împotriva propriului popor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Rossia 24.-

“Ordinul ucigaş (al lui Oleksandr) Turcinov de a recurge la armată pentru a reprima protestele provoacă indignare”, a continuat el, reacţionând la anunţul preşedintelui interimar ucrainean privind lansarea unei “operaţiuni antiteroriste de mare amploare” pentru a pune capăt tulburărilor din estul Ucrainei.

“Condamnăm cu putere tentativele de recurgere la forţă împotriva manifestanţilor şi militanţilor cu ajutorul unor combatanţi (ai partidului naţionalist) Sectorul de Dreapta şi ai altor grupări înarmate nelegitime”, a adăugat el.-

“S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă pe teritoriul Ucrainei”, a spus Turcinov.

“Am ordonat lansarea unei operaţiuni de mare amploare” în estul ţării, a adăugat preşedintele Ucrainei.

“Agresorul nu încetează şi continuă să organizeze violenţe în estul ţării. Nu vom lăsa Rusia să repete scenariul din Crimeea în regiunile din estul ţării”, a subliniat Turcinov.

“Toţi cei care susţin agresorii vor fi traşi la răspundere”, a insistat preşedintele.

Turcinov a reiterat oferta de amnistiere a agresorilor care depun armele până luni dimineaţă.

 

Atacurile grupurilor proruse în oraşele din estul Ucrainei poartă “semnele implicării Moscovei”, apreciază Samantha Power, ambasadorul american la Naţiunile Unite, ameninţând cu noi sancţiuni, informează AFP.

“Atacurile poartă toate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. În fiecare din cele şase-şapte oraşe, forţele proruse fac exact acelaşi lucru”, a subliniat Power.-

“Fără niciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei”, a spus ambasadorul american.

“Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor proruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi”, a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

“Un agenţi al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi”, a precizat Avakov, citat de AFP.

“În rândul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime”, a adăugat ministrul.

O operaţiune “antiteroristă” a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, a anunţat duminică dimineaţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. “O operaţiune antiteroristă a început la Slaviansk”, a scris, pe Facebook, Arsen Avakov. “La operaţiune participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre“, a adăugat ministrul de Interne.

Militanţi proruşi ocupă de sâmbătă sediul serviciilor de securitate şi un comisariat de poliţie din oraşul ucrainean Slaviansk (est).

mediafax.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page