Comunicate de presă — martie 26, 2019 at 17:45

I.S.U. Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui cutremur

by

Exercițiu tactic de cooperare pe timp de noapte cu 28 de autospeciale și aproximativ 100 de persoane implicate s-a desfășurat în condiții optime

Luni, în data de 25.03.2019, în intervalul orar 21.00 – 23.30, pe platforma unui mare magazin de bricolaj, situat la ieșirea din municipiu

I.S.U. Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui cutremur, fiind simulate mai multe intervenţii de salvare a persoanelor și acordarea primului ajutor, salvări de la înălțime, căutare victime surprinse sub dărâmături cu echipă canină și multe altele

În ziua de 25.03.2019 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a desfăşurat un amplu exerciţiu tactic de cooperare pe amplasamentul unui mare magazin de bricolaj, situat la ieșirea din municipiul Călărași.

Au participat la această aplicaţie tactică: cadre ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi cât și 1 post medical avansat aparținând I.S.U. „Barbu Catargiu” Ialomița, medicul Coordonator U.P.U. SMURD – doctor în medicină de urgență Viorica Gheorghiță, Serviciul de Ambulanță Județean Călărași, echipaje ale Poliției Române, Jandarmeriei, Poliției Locale, Inspectoratului de Stat în Construcții, reprezentanții Crucii Roșii – Filiala Călărași, specialiști din cadrul furnizorului de gaze naturale, cât şi, desigur, personal și reprezentanți ai Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al magazinului de bricolaj.

Tema exerciţiului tactic de cooperare a urmărit modul de acţiune al forţelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in cazul producerii unor situaţii de urgenţă in zona de competenţă a  I.S.U.J. “Barbu Ştirbei” Calarasi şi asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unui cutremur de mare intensitate cu manifestări deosebit de rapide si efecte limitate in timp, având ca rezultat victime multiple.

Potrivit scenariului, 10 persoane au avut de suferit în urma cutremurului și au rămas blocate în diverse puncte ale magazinului, iar alte 10 s-au autoevacuat.

Scopurile generale ale acestei aplicaţii tactice au fost următoarele: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul desfăşurării exerciţiului tactic şi a capabilităţilor de intervenţie la nivelul zonei de competenţă a I.S.U. Călăraşi; elaborarea concepţiei specifice privind planificarea, pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de răspuns, precum şi concepţia de acţiune în situaţii de urgenţă; evaluarea eficienţei intervenţiei autospecialelor, a echipajului SMURD, a echipajelor de descarcerare, precum şi a necesarului de resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cu forţele proprii; evaluarea consecinţelor probabile ale surselor de risc şi pregătirea psihologică a personalului în vederea realizării unei intervenţii eficiente; organizarea cooperării între forţele participante şi stabilirea necesarului de forţe, mijloace şi echipamente specifice necesarue pentru situaţia cea mai nefavorabilă; verificarea practicabilităţii căilor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie; verificarea eficientei procedurilor de intervenţie pentru situaţiile tactice simulate, conducerea într-o concepţie unitară a acţiunilor de intervenţie.

Aplicația tactică de cooperare cu forțe și mijloace în teren s-a desfășurat în condiții optime, fiind bifate toate cererile scenariului de intervenție, s-au simulat proceduri dintre cele mai complexe, iar la final, s-a putut spune că exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru o situație reală. Astfel de exerciții de cooperare se vor mai desfășura și în următoarele etape, în concepții asemănătoare, astfel încât personalul participant să poate deprinde abilități eficiente de salvare în condițiile cele mai vitrege de intervenție.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi

Plutonier adjutant. Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page