Comunicate de presă, Ultimile Știri — iulie 3, 2013 at 14:06

Hidrocentrală la Călăraşi

by

IMG_8566O veste bombă!… Răducu Filipescu Preşedintele consiliului Judeţean a anunţat miercuri  comunitatea locală  şi presa că este posibil să se construiască o hidrocentrală la Călăraşi. O investiţie în jur de 700-800 de milioane de euro. Aceasta ar rezolva şi problema obiectivului strategic podul Călăraşi Silistra.

Se pare că lucruriile şi oportunităţile au început să se lege. Trei obiective strategice urmărite şi declarate de preşedintele Filipescu sunt complementare şi fezabilitatea lor este din ce în ce mai aproape de îndeplinire. Canalul Dunăre-Bucureşti, Podul Călăraşi -Silistra şi Hidrocentrala pe Dunăre. O viziune de bună calitate şi care ar pute schimba fundamental destinul municipiului şi judeţului Călăraşi,dacă s-ar pune în aplicare. Filipescu se zbate, se informează şi negociază.

La Ministerul Economiei există un studiu de oportunitate ale cărui concluzie este  că, pe Dunăre sunt condiţii pentru o nouă hidrocentrală la Călăraşi ,Turnu Măgurele şi Măcin.

Alro Slatina este interesată de investiţia într-o hidrocentrală, deoarece fiind consumatoare de curent electric,  o hidrocentrală le-ar reduce costurile.

Realizarea la Călăraşi a hidrocentralei  are cele mai solide  argumente, a spus Filipescu.

Turnu Măgurele se află în aval de Bucureşti  şi  nu poate influenţa  favorabil Canalul Dunăre Bucureşti.La Măcin există riscul inundării celei mai mari suprafeţe agricole. Turnul Măgurele se află lângă Vidin. Nu se justifică al doilea pod în acelaşi judeţ.

La Călăraşi investiţia poate produce avantaje şi profituri pentru mai multe proiecte şi pentru mai multe comunităţi. Astfel,  realizarea barajului pentru hidrocentrală ridică nivelul Dunării şi poate contribui la profitabilitatea  Canalului Dunăre-Bucureşti prin scăderea costurilor de amenajare. Se crează condiţiile pentru  realizarea  trecerii rutiere Călăraşi Silistra în condiţii foarte profitabile, a spus Filipescu.

Pentru că,  atât podul cât şi Canalul Dunăre Bucureşti sunt cuprinse în planurile strategice de dezvoltare la nivel naţional, un asemenea proiect integrat Canalul-Dunăre Bucureşti, Hidrocentala şi podul Călăraşi  ar fi realizate cu cheltuieli considerabil mai mici decât dacă ar fi realizate în etape şi separat. Un asemenea proiect  complex înseamnă şi o amenajare bună din punct de vedere al mediului.

O viziune integrată asupra celor trei proiecte ar aduce mari avantaje  tuturor partenerilor care se vor implica şi comunităţilor din judeţul nostru unde se vor dezvolta aceste proiecte. Este cu atât mai important,  cu cât oportunităţile sunt simultane cu interesele investitorilor în speţă  Alro, cît şi cu posibiltate de finaţare printr-un credit BERD, a încheiat Preşedintele Consiliului Judeţean.

Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page