Anunţuri, Ultimile Știri — octombrie 11, 2014 at 12:33

Hepatita creează probleme la Dragalina

by

Un focar de hepatită izbucnit la Dragalina creează controverse între autorităţi. 160 de cazuri de hepatită într-o comună ridică serioase  semne de întrebare.

hepatita-A-boala-mainilor-murdareReprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că morbiditatea este în scădere şi nu sunt motive de îngrijorare. Locuitorii comunei sunt însă de altă părere. Pentru că au apărut şi primele cazuri la şcoala şi grădiniţa din comună, mulţi dintre ei susţin că se tem să îşi mai trimită copii la cursuri pentru că riscă să se îmbolnăvească.

Medicul epidemiolog Camelia Truică, a precizat că vaccinul se administrează gratuit doar persoanelor care intră în contact cu bolnavul. Sunt însă părinţi care vor să îşi protejeze copii şi care sunt nevoiţi să îşi achiziţioneze singuri dozele de vaccin din farmacii, contra cost. Şi aici este însă o problemă pentru că vaccinul împotriva hepatitei A se aduce  în farmacii doar pe comandă, după cum susţine preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Călăraşi, Adina Bologan.

Primarul comunei, Gabriel Stanciu se arată nemulţumit de modul în care DSP-ul se implică şi gestionează situaţia. Focarul a izbucnit într-o zonă populată de romi, acolo aflându-se în jur de 700-800 de copii. Acesta ne-a declarat că deşi a făcut nenumărate adrese către Direcţie, în comună a fost distribuite aproximativ 200 de doze de vaccin şi cam atât.

Hepatite_1-20111118-020502

10 ASPECTE BINE DE STIUT DESPRE HEPATITELE VIRALE

Infectiile hepatice la nivel mondial

Infectia cu virusul hepatitei A este mai frecventa in tarile mai putin dezvoltate si nu determina o inflamatie cronica (de lunga durata) la nivelul ficatului. In schimb virusurile de tip B si C determina o infectie cronica iar la nivel mondial se estimeaza ca peste 500 de milioane de persoane sunt infectate cu aceste 2 tipuri de virusuri hepatice. Hepatitele de tip D, E, G sunt mai rare.

Hepatita A, boala mainilor murdare

Hepatita A, boala mainilor murdare este datorata unei igiene deficitare. Masurile preventive ce pot sa fie luate includ: spalarea mainilor (cu apa si sapun minimum 20 secunde) dupa utilizarea baii, inainte si dupa prepararea alimentelor sau dupa schimbarea scutecelor, evitarea mancarurilor insuficient gatite, a surselor de apa necontrolate si protejarea in timpul contactului sexual. Vaccinarea e cea mai eficienta metoda de preventie insa ea trebuie repetata deoarece imunitatea este de scurta durata.

 Hepatita B

Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat virusul HIV. Hepatita de tip B si C este transmisa prin sange sau derivati ai sangelui si prin contact sexual cu o persoana infectata.

 De la mama la copil

O cale de transmitere este de la mama la copil in timpul nasterii. Alaptarea este posibila daca nou-nascutul din mama infectata primeste imunoglobulina antihepatita B (HBIG) si este vaccinat anti HVB in primele 12 ore dupa nastere. Fara aceasta interventie, pana la 90% din nou-nascuti dezvolta o infectie cronica cu virusul hepatic B in urmatoarele 6 luni.

 Contaminarea pe cale sexuala

Contaminarea pe cale sexuala poate fi prevenita prin utilizarea corespunzatoare a prezervativelor de fiecare data cand faceti sex cu un partener instabil. Hepatita tip C se transmite mai rar (6%) prin contact sexual. Imbratisarea, atingerile directe, tusea sau stranutul nu constituie cai de transmitere pentru hepatitele B si C.

Contaminarea prin sange

Contaminarea prin sange sau derivate de sange poate fi prevenita prin evitarea utilizarii de catre mai multe persoane a unor instrumente care ar putea avea sange pe ele: aparate de ras, periute de dinti, seringi sau ace etc. O alta masura este evitarea efectuarii manichiurii, tatuajelor, piercing-urilor in locatii care nu prezinta incredere sau autorizatii sanitare de functionare

 Cronicizare

Cronicizarea. In hepatita B, 80% dintre cazuri se vindeca spontan dar in 20% dintre cazuri infectia ramane cronica si contagioasa. In cazul hepatitei C, 80% dintre cazuri se cronicizeaza si doar 20% se vindeca spontan.

 Simptome nespecifice

Simptomele bolii nu sunt specifice si includ oboseala,dureri musculare, iritabilitate, greata, lipsa poftei de mancare etc. Boala poate fi depistata intamplator la efectuarea unor analize de rutina, la angajare sau la donarea de sange

Hepatite si complicatii

In cazul in care nu sunt atent monitorizate, hepatitele B si C pot sa duca frecvent la deces prin complicatiile lor: ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancerul hepatic.

Vaccinari

Vaccinarea anti HVB nu este scumpa insa aduce mari beneficii pe termen lung. Nu exista inca un vaccin impotriva virusului hepatic C dar sunt mai multe substante in studiu. La pacientii cu hepatita cronica este recomandata vaccinarea antigripala in fiecare an, intrucat gripa poate fi una dintre complicatiile fatale

Terapiile antivirale

Tratamentul. Terapiile antivirale incearca sa limiteze distrugerile cauzate de virusurile hepatice B si C. Eficacitatea difera insa atat in functie de produsul administrat cat si in functie de tipul hepatitei cronice. Rezultate mai bune au fost obtinute in cazul hepatitei C.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page