Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 15, 2014 at 11:19

Haideţi să ajutăm natura colectând selectiv!

by

Asistăm în mod vizibil la o serie de transformări ale naturii, observând efectele încălzirii globale a mediului, acestea cumulate ducându-ne din păcate într-o direcţie greşită. Dacă toţi am reuşi să găsim modelele şi  atitudinile  de comportament corespunzatoare, cred că am reuşi să identificăm adevărata soluţie.

discurs primar marsFiindcă conştientizează importanţa reciclării, elevii Şcolii Gimnaziale “Mircea Vodă” Călăraşi implicati în proiectul ecOprovocarea, au reciclat deşeuri :plastic, hârtie, carton ,baterii şi pet-uri  şi le prezintă şi altora câteva informaţii utile: dozele de aluminiu reprezintă un deşeu cu valoare comercială mare, în prezent tona de aluminiu este evaluată la peste 1000 de dolari pe bursa de la Londra. Fiecare doza de aluminiu aruncată la întâmplare înseamnă irosirea banilor. Deşeurile care se pot recupera constau de regula în ambalaje dar şi în baterii sau electrocasnice. Se reciclează toate metalele, PET-urile, hârtia şi sticla. Obţinerea granulelor din sticle, geamuri sau borcane ce ajung de regula la gunoi consumă mai puţină energie şi înseamnă un cost mai mic pentru societăţile din această industrie. Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1.2 tone de materii prime ( sodă, nisip, feldspat). Sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără să îşi piardă din calităţi.

Spiritul eco nu este doar un trend extravagant apărut recent. El inseamnă de fapt grijă pentru natură şi crearea unui mediu favorabil dezvoltării armonioase a copiilor. Tot ceea ce facem astăzi pentru a proteja mediul înconjurător ne ajută în viitor să fim mai sănătoşi şi longevivi. Este important ca această conştiinţă ecologică să fie încurajată şi dezvoltată . Vă rugăm să daţi dovadă că aveţi spirit eco , colectând selectiv !
Stiaţi că?
Din 10 pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor?
Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut.

Din 50 pet-uri se poate face un pulover?
Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
Fiecare tonă de hartie reciclată poate salva 17 copaci?
Hârtia şi cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?
Dacă reciclăm o doză de aluminiu vom economisi energie suficientă pentru producerea altor 20 de doze reciclate.
Aluminiul este 100% reciclabil?
O tona de oţel reciclat înseamnă mai mult de o tonă de minereu de fier economisit?
Un televizor poate funcţiona trei ore încontinuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
Pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de bauxita?

Colectivul de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page