Dezvoltare durabilă, Economie — martie 31, 2014 at 10:30

Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din acciza suplimentară la carburant, pe baza facturii

by

Guvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi reprezentând acciza la carburant care va fi introdusă din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta.

accizaGuvernul va înapoia transportatorilor 4 cenţi din cei 7 cenţi reprezentând acciza la carburant care va fi introdusă din aprilie, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat că actul normativ care va reglementa acest sistem va fi aprobat, miercuri, de Guvern.

“Am stat de vorbă cu Uniunea Naţională a Transportatorilor şi am întrebat: domn’e, care e efectul asupra voastră a acestei accize ? Şi mi-au zis: iată ce se întâmplă, s-ar putea să alimentăm mai mult în Ungaria sau s-ar putea să alimentăm tranzitul. Şi, bun, care e soluţia ? Păi, uite cum se întâmplă în şase ţări din Uniunea Europeană: măriţi cu şapte eurocenţi, dar dacă vă aducem factura prin care am cumpărat în mod corect, legal, de la benzinărie, daţi-ne înapoi o parte din această creşterede acciză. Miercuri, vom adopta actul normativ prin care trimestrial – cele şase ţări au sisteme diferite, unele dau o dată pe an, altele semestrial sau trimestrial – deci, tot ceea ce se cumpără de transportatorii care au licenţă de transport, cu factură, motorină, în trimestrul trei îmi aduce acea factură şi, din şapte cenţi, cât a crescut, trei îi dă transportatorul şi patru ţi-i dă Guvernul înapoi”, a relatat Ponta la România TV.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

Recuperarea unui procent din acciza pentru carburanţi platită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) transmis, joi, MEDIAFAX.

Transportatorii susţin că prin metoda propusă de ei, atât statul, cât şi firmele din domeniu pot avea o evidenţă clară a sumelor care fac obiectul returnării.

“Procentul pe care FORT îl susţine este corespondent procentelor utilizate în alte ţări ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, şi anume 210 euro raportat unei cantităţi de 1.000 de litri de carburant”, se menţionează în comunicat.

Prin acest sistem, mai spun reprezentanţii FORT, este descurajată utilizarea carburanţilor de provenienţă îndoielnică, asigurându-se concurenţa loială în piaţa de transport, iar veniturile la bugetul de stat cresc.

Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

sursa: gandul.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page