Evenimente, Ultimile Știri — martie 21, 2014 at 13:26

Guvernul va finanţa un proiect demn de premiul Nobel – Proiectul de producerea sângelui artificial de la Cluj

by

Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, a anunțat la Cluj că ministerul va da bani în continuare pentru studierea sângelui artificial de către cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu. Cercetătorul anunţa, la începutul acestui an, că a rămas fără finanţare.

sange artificial

În aprilie, cercetarea sângelui arficial ar urma să primească 400.000 de lei. Banii vor veni de la Ministerul Cercetării, prin intermediul Universităţii Babeş-Bolyai, de care aparţine Facultatea de Chimie, dar şi fostul Institut de Chimie al Academiei

La rândul său, cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a precizat că avea nevoie, anul trecut de un milion de lei, din care la finalul lui 2013 a primit 200.000 de lei. Pentru următorii doi ani, estimările fondurilor necesare ar fi de două milioane de lei. Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu l-a vizitat pe conferenţiarul Silaghi-Dumitrescu, chiar în laboratorul său şi a discutat cu acesta despre câţi bani ar avea nevoie pentru continuarea cercetărilor.
Ministrul susține că, de fapt, nu ar fi existat nicio sincopă în finanțarea cercetării din bani de la minister, pentru că aceasta ar fi fost făcută cu bani din alte proiecte.

“Finanțarea va veni de la Minister prin UBB. Am să îi solicit domnului profesor și un calendar al proiectului, astfel încât să putem avea o previzionare a investițiilor necesare și a rezultatelor”, a mai declarat la Cluj ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

„Vom continua finanţarea. Va fi dublă de această dată fără să existe sincope în proiectul profesorului Radu Silaghi-Dumitrescu. Prima tranşă va veni în luna aprilie, iar apoi, în funcție de necesităţi, vom vedea dacă finanţarea se va face şi prin intermediul institutelor cu care se colaborează la acest proiect”, a spus la Cluj Mihnea Costoiu.

Primele rezultate îmbucurătoare cu privire la realizarea sângelui artificial au fost făcute publice la finalul anului trecut.  O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, condusă de conferenţiarul Radu Silaghi-Dumitrescu a reuşit să creeze o reţetă de sânge artificial. Lichidul similar sângelui ar putea fi folosit în intervenţii chirurgicale sau în cazul unor accidente. Sângele artificial a fost testat pe şoareci, iar oamenii de ştiinţă clujeni au spus atunci că rezultatele sunt încurajatoare. Totuşi, cercetarea încă nu a fost dusă până la capăt. Rectorul UBB  Ioan Aurel Pop a ţinut să precizeze că cercetătorii clujeni au chiar concurenţă, pentru că, în lume alte 7 universităţi au mai făcut paşi importanţi pe calea găsirii unui înlocuitor viabil pentru sângele uman.

Sursa: rfi.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page