Politica, Politici europene — octombrie 11, 2014 at 15:19

Guvernul României oferă 800 de mii de euro pentru construirea unui nou sediu al teatrului de la Cahul

by

Memorandul privind finanţarea construirii unui nou sediu al Teatrului Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a fost semnat astăzi, la Cahul, în prezența Prim-miniștrilor Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta. Este vorba despre o donație de 800 de mii de euro, oferită de Guvernul de la București.

leanca si pontaDupă semnare, oficialii au pus piatra de temelie a acestei instituții culturale.„Sunt mai puțin de trei luni de când am avut prilejul să descopăr Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” și echipa sa de profesioniști. Am plecat atunci acasă profund impresionat de talentul și dedicația dumneavoastră, dar și determinat să mă implic în soluționarea celei mai importante probleme pe care mi-ați semnalat-o – nevoia unui sediu care să corespundă rigorilor minime pentru activitatea unui teatru”, a spus Iurie Leancă.

Premierul moldovean și-a exprimat convingerea că sediul renovat al teatrului de la Cahul va aduce un suflu nou și în viața socio-culturală din zonă, afirmându-se ca un adevărat centru de promovare a valorilor artei naționale și universale pentru sudul Republicii Moldova.

corlateanIurie Leancă a mulțumit statului român pentru acest gest, prin care, potrivit lui, se pune umărul la dezvoltarea spirituală a societăţii moldovenești şi la consolidarea drumului european al Moldovei. „Căci integrarea europeană este o acţiune pe multiple dimensiuni, inclusiv pe cea culturală – şi evenimentul de astăzi dovedeşte cu prisosinţă acest fapt”, a concluzionat Premierul moldovean.

În context, Prim-ministrul României, Victor Ponta, a subliniat: „Sunteți tratați în toată Europa ca prieteni, ca persoane lângă care vrem să fim alături”. Oficialul a declarat că statul român va oferi în continuare sprijin Republicii Moldova.

„Cred că sunt foarte multe lucruri pe care putem să le facem împreună”, a adăugat șeful Cabinetului de miniștri de la București. Premierul român a subliniat că orice investiție în cultură este o investiție pe termen lung.

cahulTeatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” are 42 de angajați, dintre care 17 actori. Instituția a fost fondată în anul 1987 și, până în prezent, a montat peste 100 de spectacole. Acum spectacolele sunt jucate într-o clădire veche, adaptată la o sală de teatru.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page