Mâncare şi Băutură — august 17, 2014 at 09:32

Gustari sanatoase pentru excursie şi sejur

by

shutterstock_187581134August e prin excelenta luna concediilor și a timpului petrecut cu prietenii cei mai dragi și mai dragi. Indiferent că pleci cu mașina, trenul sau avionul, că te duci la plajă sau la munte, ai nevoie de energie să te bucuri de momentele la care ai visat cu ochii deschiși cel puțin în ultima săptămână la birou.

Câteodată mi se pare că atunci când ies din București uit de tot, chiar și de obiceiurile alimentare. Singurul lucru care mă afectează în fapt este că uit de gustări și bineînțeles mi se face foame în cele mai nepotrivite momente. Pentru un vegan alergic la gluten și lactoză momentele astea apar foarte ușor. Însă chiar și fără o dietă specială, gustările disponibile în gară, aeroport, avion sau benzinăriile de pe marginea drumului spre mare, cu liste lungi de ingrediente greu de pronunțat, nu ar fi cea mai hrănitoare opțiune.

Vestea bună este că vara asta am descoperit 5 gustări perfecte pentru orice călător.

1. Fructele proaspete. Pline de culoare si vitamine, cu fructele de sezon nu poți să dai greș. Piersicile, considerate de chinezi fructele vieții și simbol al nemuririi, numără peste 10 vitamine (A, C, E, K și 6 vitamine din complexul B). Verișoarele lor, nectarinele sunt perfecte pentru zilele caniculare pentru că au peste 90% apă, dar și potasiu, calciu și fosfor. Așadar, refac imediat stocul de săruri minerale pe care le pierdem prin transpirație. Prunele completează topul fructelor de sezon bune de luat pe post de gustare întrucât conțin fitonutrienți speciali care distrug radicalii liberi și sunt lăudate pentru că alungă oboseala și stresul.

2. Fructele uscate sunt bune de luat în drumeții pentru că reprezintă cea mai bună sursă de zaharuri naturale. Se eliberează lent ceea ce înseamnă că vei avea energie susținută toată ziua. Poți alege curmalele, bogate în fier, mangan, cupru și magneziu, sau smochinele – fructele preferate ale Cleopatrei – cu un conținut de două ori mai mare de calciu și fosfor decât laptele.

3. Nucile sunt și ele parteneri buni de drumeții, mai ales că sunt sățioase. Nuci românești, alune de pădure, migdale sau caju, toate abundă în acizi grași esențiali care nu ne afectează siluate și sunt alegeri excelente pentru pachețelul de vacanță.

Și dacă pleci alături de copii sau vrei să-ți convingi prietenii să încerce o gustare sănătoasă, poți pregăti în mai puțin de 15 minute batoane energizante sau acadele raw vegane. Ai mai jos 2 dintre rețetele mele preferate.

4. Batoane proteice.
Ingrediente:
100 gr migdale înmuiate în apă peste noapte
100 gr semințe de cânepă decorticate
50 gr semințe de in
100 gr curmale sau smochine

Se procesează toate ingredientele în robotul de bucătărie până se transformă într-o pastă lipicioasă. Se fac batoane dreptunghiulare din ea și se înfășoară în folie alimentară. Rezistă cu succes și zilelor caniculare așa că nu ezita să le iei în geantă.

5. Acadele energizante.

200 gr migdale înmuiate în apă peste noapte
100 gr boabe crude de cacao
100 gr prune uscate
50 gr nucă de cocos și 50 gr cacao pudră pentru pralinat

Se transformă într-o pastă și se modelează în bombonele. Se dau prin nucă de cocos și pudra de cacao și apoi se pun pe câte un băț de lemn ascuțit (din acelea folosite pentru frigărui). Se acoperă cu o bucată de celofan sau folie alimentară și se servesc în vacanță, atunci când îți e lumea mai dragă.

Indiferent de destinație, dacă mai ai loc în bagaj nu-l umple cu griji, stres și gânduri mai puțin vesele. Pune câteva gustări sănătoase și bucură-te de vară!

oanacuzino.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page