Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — iulie 7, 2016 at 14:06

Grupul de Acțiune Locală Valea Mostiștei se întoarce

by

De curand MADR, a publicat Raportul de selectie privind evaluarea strategiilor de dezvoltare locala pe care mai multe structuri eligibile din Programul LEADER, de tip GAL le-au depus spre evaluare comisiei special constituite in cadrul Ministerului Agriculturii.

valea mostisteiCompetitia nu a fost una tocmai usoara, multe organizatii din intreaga tara si-au manifestat interesul pentru acest program.   Au fost depuse strategii de dezvoltare pentru multe din  microregiunile situate in toate judetele tarii. Au depus GAL-urile care au functionat in perioada de porogramare 2007-2013, dar si GAL-uri noi infiintate. Aceeasi situatie o regasim si in judetul Calarasi, unde pe langa GAL-urile existente care si-au restructurat componenta teritoriului, a aparut si un GAL nou, care va acoperii o arie geografica situata in jurul orasului Oltenita.

GAL-ul Valea Mostistei, bucurandu-se de experienta si expertiza dobandita ca urmare a functionarii in perioada anterioara, a fundamentat o documentatie conform ghidului existent. Documentatia dupa evaluare a obtinut 86 de puncte dintr-un total posibil de 100. Punctajul este considerat ca fiind extrem de satisfacator deoarece reprezinta valorificarea maxima a oportunitatilor existente in teritoriu. Diferenta de puncte pana la 100 reprezentand considerente de natura fizica sau statistica pe care microregiunea Valea Mostistei nu le indeplineste daca ne raportam la conditiile din ghid. Pe un alt palier in spatele acestui punctaj se aseaza si suma de 2.372.294 Euro, reprezentand alocarea financiara initiala ca urmare a acestui process de evlauare. In punctajul obtinut exista componente care demonstreaza calitatea Strategiei de Dezvoltare Locala  a microregiunii, exista o fundamentare corespunzatoare si se demonstreaza o logica a interventiei coerenta, bine justificata.  Aceste attribute ale calitatii strategiei sunt denumite generic unitati de bonusare. Ele se vor materializa  financiar prin alocarea de sume suplimentare.  Ministerul va mai aloca GAL-ului Valea Mostistei si ate sume pentru motivele mai sus aratate.

In teritoriu a aparut deja freamatul interesului pentru masurile care vor asigura resurse financiare tuturor celor care vor dori sa depuna o aplicatie pentru a obtine banii necesari dezvoltarii unei afaceri din sectorul agricol sau nonagricol.

GAL Valea MostisteiGal Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page