Editoriale, People-Passion-Performance — decembrie 16, 2017 at 22:26

Gigel Ciutacu: Meseria de bucătar este sfântă

by

Maestrul în arta culinară Gigel Ciutacu este secretar general al organizației Euro-Toque România, membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ – ACEEA,  Executive Chef la Turris Hotel & Restaurant. Face parte dintre bucătarii care au învăţat meserie la școala veche, dar întotdeauna aduce o notă în plus preparatelor sale atunci când se inspiră din bucătăria franceză, mama tuturor bucătăriilor, fiind un mare admirator al lui Paul Bocuse.

A început această meserie la 16 ani. ”Făceam de toate în restaurant: spălam pe jos, curăţam cartofi sau spălam vase. Numai aşa înveţi meseria asta, pornind de jos!”, spune maestru Gigel Ciutacu evocând amintirile sale. Aşa a început, iar în 1982 și-a susţinut examenul de bucătar cu maestrul Radu Niculescu.

Sinaia este locul său de suflet, locul unde s-a format profesional, a fost rampa de lansare pentru mai departe. A avut posibilitatea să lucreze cu maeștri bucătari de înalt rang, care i-au deschis calea către alte țeluri și care m-au făcut să înțeleg ce înseamnă o bucătărie modernă, adaptată la cerințele actuale.

În 1994, a avut oportunitatea de a pleca în Liban, unde orizonturile sale vis-a-vis de bucătărie i s-au deschis. Acolo s-a specializat în bucătăria franceză, italiană şi libaneză. După multe alte experienţe trăite pe parcursul carierei, și-a susţinut examenul de Maestru în Arta Culinară.

Preparatele maestrului sunt concentrate într-o armonie a formelor, a culorilor și a gustului, un repertoriu de rețete atemporale reinterpretate, atent alese, pentru a spori și de a prezenta ingrediente simple și naturale într-o manieră mai mult decât rafinată. Gigel Ciutacu măsoară succesul preparatelor sale în funcție de farfuriile goale care se întorc de la mesele clienților mulțumiți.

”În ultimii ani bucătăria românească a luat un avânt considerabil, exigenţele bucătăriei de astăzi sunt diferite faţă de ceea ce am învăţat în tinereţe. Observ cu stupoare că tânăra generație nu este atrasă de progresul acestei meserii extraordinare, sunt puţini bucătari care au şansa să înveţe bucătăria începând cu… începutul. Foarte mulți se limitează doar la simpla școală de profil pe care o urmează în adolescență.

Această profesie, pe cât de frumoasă e, pe atât de grea este, pentru că necesită niște sacrificii foarte mari, trebuie investit foarte mult timp în studiu, cunoscut fiind faptul că un bucătar cu un bagaj informațional amplu nu poate ajunge decât la măiestrie. Există bucătari tineri pasionaţi de această frumoasă meserie și dacă vor avea şansa să fie susţinuţi vor ajunge mari bucătari.

În concluzie, despre această meserie pe care o consider ca fiind sfântă, spun că: Nu te va pierde niciodată, indiferent de capriciile timpului, pentru că aduce mereu veselie pe chipuri”, afirmă maestrul Gigel Ciutacu.

Vă mulțumim încă o dată și pe această cale pentru că veți fi alături de noi la petrecerea anuală de sărbători ”Domnițe, Cavaleri și Vin” ediția a VI-a, ce se va desfășura sub sub genericul „People-Passion-Performance”.

Cu distinsă considerație,

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page