Editoriale, People-Passion-Performance — iunie 28, 2016 at 22:07

Ghiță Stratan mândru de locuitorii satului Nișcani și de biserica Sf. Cuvioasa Parascheva

by

Cu ocazia zilelor  orașului Călărași,orașul din Codrii Moldovei, l-am cunoscut pe Ghiță Stratan care ne-a invitat în satul lui, Nișcani.Nișcani este înfrățit cu comuna Jegălia din județul Călărași

niscani-r calarasi004La câțiva km de orașul Călărași, r. Călărași, într-un cadru de o frumuseţe simplă, naturală, se află satul Nișcani, cu frumoase privelişti scăldate în soarele verii completate de oamenii primitori ai locului. Am ajuns aici însoțiți de Ghiță Stratan și Iacob Mândrescu.

Primul popas pe care l–am făcut împreună cu gazda noastră a fost la biserica din sat, unde preotul Boris Stratan și primarul Petru Sorici ne așteptau și care ne-au întâmpinat cu drag. În satul Nișcani, raionul Călărași, cel mai important reper social-cultural care cuprinde întreaga viață a comunității este biserica Sf. Cuvioasa Parascheva, care este totodată și cea mai importantă construcție salvată pe timpul sovieticilor.

Măreția și frumusețea acestei biserici te copleșește cum i-ai trecut pragul. Biserica Sf. Cuvioasa Parascheva este una din operele reprezentative ale arhitectului Alexei Șciusev, de origine basarabeană. Preotul Boris Stratan și Gheorghe Stratan ne-a povestit că se mândresc cu faptul că s-a reușit păstrarea iconostasului original, icoanele, picturile și clopotele turnate la 1898, motiv pentru care locuitorii satului Nișcani sunt foarte mândri. Iconostasul a fost făcut la Sankt Petesburg. Toate icoanele sunt aurite, iar icoana Maicii Domnului a fost adusă de la Sfântul Munte.998593_159491290899907_1540821311_n

Aici, la Nișcani am cunoscut oameni care sunt mândri de satul lor, de comunitatea din care fac parte și care contribuie trup și suflet la dezvoltarea comunității, dar și la păstrarea identității lor culturale. Oamenii sunt mândri de biserica lor, această ”perlă a arhitecturii”, cea mai importantă construcție din Nișcani, așa cum o numește primarul Petru Sorici, aici începe și se termină viața celor din comunitate, pentru că ”aici ne naștem, aici botezăm, aici ne cununăm și tot aici ne petrecem pe ultimul drum”, completează aceasta.IMG_8415

Preotul Boris Stratan cu ajutorul enoriașilor satului Nișcani ,al primarului Pestre Sorici, reușește cu eforturi susținute, menținerea și conservarea frumuseții și monumentalității acestui edificiu.

Al doilea popas al vizitei noastre l-am făcut la gospodăria lui Gheorghe Stratan, gazdă extraordinar de primitoare care ne-a condus cu bucurie prin grădina sa, casa sa și pivnița sa. Un om godpodar ,primitor și sufletist. Ghiță Stratan are în satul Nișcani o gospodărie cu atributele confortului modern și ne -a invitat în pivnița casei și în salonul de vânătoare unde bea un vin cu prietenii,de multe ori și cu frații din România…

Nelu Bălașa

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]niscani-r calarasi029

Biserica Sfînta Parascheva din s. Nișcani, Călărași

Parohul Bisericii Sf. Cuvioasa Parascheva din satul Nișcani, r. Călărași, Stratan Boris, se adresează tuturor credincioșilor pentru a susține eforturile noastre în soluționarea unui șir de probleme privind repararea bisericii din sat.

Grija față de starea noastră spirituală ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.

De aceea, Biserica ar trebui să fie un loc plăcut, drag atît în momentele de durere, boală, nefericire, cît și în cele mai plăcute clipe ale vieții.

Pe lângă incontestabila valoare moral-creștină, clădirea Bisericii Sf. Cuvioasa Paraschevaeste și o perlă a arhitecturii vechi din Moldova, fiind una dintre operele reprezentative ale lui Alexei Șciusev (1873-1949), artitect, istoric și teoretician al artei, arhitect-academician al Academiei de Arte a Imperiului Rus, membru al Academiei de Științe a URSS.

Biserica a fost înălțată în anul 1898, iar în anul 1910 a fost sfințită.

Existând deja de mai bine 100 ani, nu a beneficiat de reparații capitale, starea acesteia lăsând de dorit. Astfel, este necesară schimbarea acoperișului, tencuirea pereților interiori, șlefuirea pereților exteriori, reînnoirea picturilor etc.

Fiind necesare lucrări ample, trebuie implicați diverși specialiști, sunt necesare materiale diverse. Iar acest volum de lucrări necesită cheltuieli mari.

Locuitorii localității s-au implicat în colectarea unor resurse financiare, totuși acestea nu acoperă necesitățile.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page