Lifestyle, Sănătate — martie 30, 2017 at 02:52

Ghimbirul, inamicul diabetului de tip 2

by

48481081_m-800x550

 Studii despre ghimbir au dovedit eficienta acestuia in peste 150 de afectiuni, iar diabetul de tip 2 este in capul listei. Avand in vedere ca medicamentele pentrudiabet sunt asociate cu o mortalitate cardiovasculara crescuta, alternativele naturale sunt mai cautate ca niciodata. 

Desi ghimbirul este utilizat mai ales sub forma de condiment, rolul sau ca agent de vindecare este deseori neglijat in societatea moderna, in ciuda miilor de ani de utilizare dovedita ca medicament extrem de eficace. Stiinta moderna insa, reuseste, in cele din urma, sa ajunga din urma intelepciunea straveche. De exemplu, exista peste 2100  de studii publicate  despre proprietatile medicinale ale ghimbirului in literatura de specialitate, iar baza de date de pe Greenmedinfo.com contine dovezi ca poate fi util in peste 170 de afectiuni de sanatate diferite si ca are peste 50 de efecte fiziologice benefice.

In special, dintre toate afectiunile cuprinse in baza de date pentru care ghimbirul are valoare terapeutica, diabetul de tip 2 se afla pe primul loc, cu sapte studii in baza de date Greenmedinfo.com care ii dovedesc eficienta. Si studiile continua sa apara…

Jumatate de miliard risca sa dezvolte diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afectiune metabolica in care simptomul principal este nivelul ridicat de zahar in sange (hiperglicemia), dar si inflamatii si stres oxidativ care aduc cele mai mari prejudicii si duc la morbiditatea si mortalitatea asociate cu boala. Aceasta afectiune este declansata in principal de o combinatie intre dieta occidentala incompatibila cu nevoile nutritionale, lipsa de activitate, disbioza intestinala si expunerea la substante chimice multiple si cumulative. Cu toate acestea medicii nu stiu sau nu isi dau interesul sa rezolve aceste cauze declansatoare ale bolii, optand pentru solutii medicamentoase si o atitudine fatalista care nu este in interesul nimanui.

Se estimeaza ca jumatate de miliard de persoane vor fi diagnosticate cu diabet de tip 2 la nivel global in urmatoarele doua decenii. Tratamentul principal care se aplica in mod obisnuit, cu medicamente antidiabetice administrate oral si insulina sintetica, nu fac decat sa mareasca riscul de deces, fiind vitala identificarea unor alternative mai eficiente.

ghimbir diabet de tip 2

Sursa foto: http://goo.gl/LJHm8V

Studiu nou arata ca ghimbirul este un puternic agent antidiabetic

Un studiu nou publicat in revista Medicina complementara si integrativa, “Efectul ghimbirului (Zingiber officinale) asupra indicatorilor glicemici la pacientii cu diabet de tip 2 “, confirma ca ghimbirul este un aliat de baza in tratarea unora dintre cauzele de baza ale acestei afectiuni devastatoare.

Cercetatorii iranieni au efectuat un test clinic dublu-orb controlat cu placebo randomizat asupra unor bolnavi de diabet de tip 2 cu varste cuprinse intre 20–60 de ani carora li se administrau medicamente antidiabetice, dar nu si insulina. Participantii la interventie si grupurile de control au primit 3,000 mg de ghimbir pudra sau (lactoza) (in capsule) zilnic timp de 3 luni. S-au facut la inceputul si la sfarsitul testului, precum si la fiecare 12 ore de la ultima masa, analize de sange pentru a se masura nivelul de zahar (glicemia), indicatorii de stres oxidativ (TAC , MDA, paraoxonaza serica, HbA1c) si de inflamatie (CRP), si s-au inregistrat indici de referinta pentru regimul alimentar si activitatea fizica.

Comparatiile indicatorilor dupa 3 luni au aratat ca grupul de interventie care a luat ghimbir a manifestat imbunatatiri in opt privinte:

 • Glucoza serica a scazut semnificativ(–19.41 ` 18.83 vs 1.63 ` 4.28 mg/dL, p < 0.001)
 • Procentul HbA1c (un indicator al glucozei/stresului oxidativ care deterioreaza celulele rosii din sange) a scazut semnificativ(–0.77 ` 0.88 vs 0.02 ` 0.16%, p < 0.001)
 • Insulina a scazut semnificativ(–1.46 ` 1.7 vs 0.09 ` 0.34 ?IU/mL, p < 0.001),
 • Rezistenta la insulina a scazut semnificativ(–16.38 ` 19.2 vs 0.68 ` 2.7, p < 0.001)
 • Hipersensibilitatea CRP (un indicator de inflamatie) a scazut semnificativ(–2.78 ` 4.07 vs 0.2 ` 0.77 mg/L, p < 0.001)
 • Paraoxonaza-1 (un indicator pentru stresul oxidativ redus) a crescut semnificativ (PON-1)(22.04 ` 24.53 vs 1.71 ` 2.72 U/L, p < 0.006)
 • Capacitatea totala antioxidanta (TAC) a crescut semnificativ(0.78 ` 0.71 vs –0.04 ` 0.29 ?IU/mL, p < 0.01)
 • Malondialdehida (MDA) (un bioindicator de stres oxidativ) a scazut semnificativ(–0.85 ` 1.08 vs 0.06 ` 0.08 ?mol/L, p < 0.001)

Acest studiu are rezultate aproape identice cu unul publicat anul trecut intr-un articol intitulat, “O doza modesta de ghimbir imbunatateste 8 indicatori ai diabetului de tip 2,” in cadrul caruia o doza chiar mai mica de ghimbir (1600 mg), administrata tot pe o perioada de 3 luni, a avut ca rezultat o reducere semnificativa a urmatorilor parametri:

 • Gluzoca plasamatica bazala (pe nemancate)
 • HbA1C(sau hemoglobina glicata) – o unitate de masurare a deteriorarii produse de zaharuri celulelor rosii din sange, exprima dauna la nivelul intregului corp cauzata de cresterea cronica a nivelului de zahar
 • Insulina
 • HOMA(evaluarea modelului homeostatic) – care masoara rezistenta la insulina si functionarea celulelor beta (celulele pancreatice care produc insulina)
 • Trigliceridele
 • Colesterolul total
 • Proteina C-reactiva (CRP)– un indicator de inflamatie
 • Prostaglandina E2 (PGE2)– un indicator de inflamatie

In mod evident ghimbirul ofera o gama larga de beneficii in afara de reducerea zaharului din sange. Stresul oxidativ, inflamatia, nivelul cronic ridicat de insulina si/sau rezistenta la ea, toate contribuie la cauza principala de morbiditate si mortalitate asociate cu boala: boala cardiovasculara. In timp ce tratamentul obisnuit cu medicamente folosit pentru diabetul de tip 2 se concentreaza pe reducerea zaharului si a indicatorului HbA1c, desi atat medicamentele orale antidiabetice, cat si insulina par sa creasca riscul atacului cardiac, ghimbirul reduce zaharul din sange si riscul cardiovascular, impuscand doi iepuri dintr-o lovitura.

Exista peste 150 de substante antidiabetice a caror eficienta este dovedita stiintific

Desi este uimitor, ghimbirul nu este singurul remediu natural pentru diabetul de tip 2 a carui eficienta este sprijinita de dovezi stiintifice convingatoare. In compilatia de studii intocmita de Greenmedinfo.com poti gasi peste 180 de substante naturale studiate cu valoare terapeutica potentiala pentru aceasta afectiune. Exista multe alte studii si despre activitati terapeutice precum sportul si substante daunatoare precum fructoza si pesticidele care declanseaza boala.

Trebuie mentionat la final ca o substanta care promite chiar mai mult decat ghimbirul este turmericul. Acest condiment indian stravechi pare sa previna si chiar sa inverseze efectele daunatoare asociate cu diabetul de tip 2 si au fost identificate utilizari terapeutice in impresionantul numar de peste 600 de afectiuni de sanatate.

Sursa utilizata:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginger

http://www.greenmedinfo.com/blog/ginger-enemy-type-2-diabetes – ghimbirul diabet de tip 2

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page