Evenimente, Ultimile Știri — ianuarie 25, 2014 at 22:28

Gheorghe Ştefan-Vicepreşedintele PDL, Preşedintele Comisiei de a agricultură a PDL, Ministrul Agriculturii în guvernul alternativă al PDL: Sunt ferm convins că politicienii înainte de a lua deciziile trebuie să cunoscă realitatea,mai mult chiar să fi profesat în domeniul supus reglementării

by

Joi,23 ianuarie 2014, la Complexul Agrozootehnic Ivăneşti, încă odată interesul major pentru pentru agricultură și dezvoltare durabilă s-a  materializat  într-o sumă de activităţi de informare, ştiinţifice, manageriale şi practice.

IMG_3465

La iniţiativa Deputatului PDL Vasile Iliuţă s-au reunit Comisia regională a PDL pentru Agricultură, Consorţiul de Extensie şi Dezvoltare Rurală Vîlcelele, Conducrea Camerei Agricole  a judeţului Călăraşi şi ASE Bucureşti pentru a discuta despre problemele dezvoltării agriculturii şi  spaţiului rural.

Au fost prezenţi împreună cu fermierii,ţăranii , primarii şi furnizorii de tehnologie  din regiune Prof.univ.dr. Gabriel Popescu, Gheorghe Ştefan-Vicepreşedintele PDL, Preşedintele Comisiei  de a agricultură a PDL, Ion Ciulinaru-Preşedintele Camerei Agricole Călăraşi, Lucian Adam, Virgil Arpăşanu.

Vasile Iliuţă a spus că în ceea ce priveşte dezvoltarea satului românesc trecem într-o etapă în care sprijinirea asociaţiilor familiale şi stimularea de noi investiţii devine prioritară.

Gheorghe Ştefan-Vicepreşedintele PDL, Preşedintele Comisiei  de a agricultură a PDL, Ministrul Agriculturii în guvernul alternativă al PDL a declarat pentru Argument.Sunt ferm convins că politicienii  înainte de a lua deciziile trebuie să cunoscă realitatea,mai mult chiar să fi profesat în domeniul supus reglementării.

Am venit la Călăraşi, într-o reuniune zonală pentru a afla chiar de la ei: fermierii,agricultorii şi ţărani care sunt problemele şi soluţiile pentru câteva teme de interes:

-Legile pieţei terenurilor şi impactul legii vânzărilor de teren

-Implicaţiile ordonanţei 102

-Implicaţiile introducerii impozitului agricol

-Cum şi dacă funcţionează programul achiziţiilor de tancuri pentru răcirea laptelui

-Situaţia învăţământului agricol profesional

Ştefan Gheorghe este inginer doctor în ştiinţe piscicole,piscicultor şi a lucrat în perioada 1985-1994 în judeţul Călăraşi la Piscicola Călăraşi:  Ulmu,Grădiştea  şi Olteniţa.

În perioada 2005-2009 a fost preşedintele Agenţiei naţionale de Pescuit şi Aquacultură.

Din 2010 este Preşedintele Patronatului Peştelui  din România.

Are o fermă de 1200 de ha pentru piscicultură ,în Mihăileşti-Giurgiu şi lucrează de 29 de ani în domeniu.

Ştiinţa şi inovarea, calea de urmat în agricultură

România, ca restul ţărilor din lume, se confruntă cu o serie de provocări care vor avea un puternic impact pentru generaţiile viitore precum: populaţia şi creşterea consumului, creşterea concurenţei pentru resurse, durabilitatea mediului şi efectele schimbărilor climatice.

Mai mult decât oricând, ştiinţa şi inovaţia, sunt necesare pentru a dezvolta noi produse şi practici care sunt urgenţe pentru competivitatea agriculturii şi sectorului alimentar din România. O convergenţă de factori interni şi internaţionali ne-au adus unde suntem acum cu agricultură românească.

Factorii economici, progresele în domeniul ştiinţei şi inovării, problemele de mediu şi politicile guvernamentale pot contribui la o evoluţie remarcabilă a acestui sector.

Noile descoperiri ştiinţifice împing limitele cunoaşterii. Biologia şi cercetare sistemelor vor contribui şi mai mult la o mai bună înţelegere a factorilor de viaţă. Relaţia dintre agricultură şi mediu este verificată printr-o serie de presiuni asupra resurselor naturale, a apă şi energiei.

Ştiinţa şi inovarea în agricultură are un rol important de jucat în sprijinirea sectorului agricol românesc de a realiza o mai mare competitivitate, îmbunătăţirea performanţelor de mediu, creşterea securităţii sectorului agricol şi contribuitiei la sănătatea şi bunăstarea românilor.

Agricultura şi sectorul agro-alimentar din România trebuie susţinută prin cercetare şi extensie agricolă în care universităţile agricole, cercetarea agricole şi consultanţă agricolă se constituie într-un sistem naţional puternic de inovare. În perioada 2014-2020 prin PNDR, va trebui să asigurăm resursele necesare pentru ştiinţă şi inovare, pentru a asigura continuitate activităţilor de cercetare ştiinţifică, extensie şi consultanţă agricolă.

 Este nevoie de o structura puternică, şi de un personal calificat pentru a promova excelenţă ştiinţifică în agricultură românească.

Nelu Bălaşa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page