Evenimente — noiembrie 13, 2019 at 23:46

George Naghi, Pantilie Neluț ,Florea Olaru, Titi Pațurcă , Vasile Țăranu  personalități ale comunității noastre, comemorați azi , la pensiunea ADA

by

Joi, 14 noiembrie 2019,  are loc comemorarea a trei ani de la trecerea în neființă a judecătorului Pantilie Neluț ocazie cu care se face și pomenirea prietenilor lui:

George Naghi

Florea Olaru

Vasile Țăranu

Titi Pațurcă

L a Pensiunea Ada, începând cu ora 13, va avea loc și slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți. Comemorarea are loc prin ingrijirea celor care i-au cunoscut, i-au prețuit și i-au iubit. Vor participa la comemorare oficialități, prieteni, colegi, rude.

***

Cultul morţilor în Biserica Ortodoxă îşi găseşte fundamentul în Noul şi Vechiul Testament, fiind o datorie a creştinului faţă de cei care nu mai sunt printre noi cuprinsă în marea poruncă a iubirii. Moartea fizică a unui om nu înseamnă dispariţia lui totală, trecerea în „nefiinţă”, ci continuarea vieţii sufletului care se desparte de trup.

Moartea, ne învață că nimic valoros nu este defapt etern, fără sfârșit nu putem aprecia drumul. Acel drum reprezintă și motivul pentru care oamenii indiferent de obiceiurile culturale sau credințele proprii își manifestă, într-un fel sau altul, solidaritatea față de cei ce nu mai sunt printre ei. În Creștinism, mai specific Ortodoxism și Catolicism, obiceiul pomenirii morților reprezintă însăși acest act de comemorare și respect față de cei dragi, a căror trup s-a întors pământului.   O astfel de practică se manifestă sub mai multe forme, fie prin parastas sau liturghie sau pur și simplu prin colivă, colac și vin la mormântul celui drag. Tocmai pentru a păstra vie amintirea acelei persoane, atât parastasul cât și celelalte forme de comemorare au o regularitate și o frecvența care trebuie să fie în conformitate cu simbolistica trinitară, cât și cu alte motive creștine,

In Slujba Inmormântării moartea trupească e considerată o mutare, o schimbare de locuință de la cele trecătoare la cele veșnicie. Viața veșnică este o certitudine, iar existenta pământeasca este definită ca “viața cea trecătoare care este umbra fără ființă, vis de înșelăciune care se arată ca o nalucă, chin al vieții pe Pământ.

***

George Naghi, Pantilie Neluț ,Florea Olaru, Titi Pațurcă , Vasile Țăranu  au fost personalități importante ale comunității călărășene care și-au pus amprenta si au contribuit la dezvoltarea orașului nostru.

O caracteristică a tuturor a fost deschiderea  fiecăruia pentru ași ajuta semenii , a comunității, prietenilor si cunoscuților.

Generozitatea i-a insotit pe fiecare in parte de-a lungul vieții. Acești domni  au fost activi  economic și social,au fost prieteni s-au ajutat și au trăit împreună , au pus umărul la propășirea comunității călărășene. O generație valoroasă care merită să rămână în amintirea noastră.

Au empatizat de-a lungul vieții cu oamenii pe care i-au cunoscut  fapt care i-a făcut cunocuți și apreciați.  Empatia – acea abilitate care ne permite să fim atenți la cei din jurul nostru,  să rezonăm cu starea lor emoțională, să le intuim nevoile; pe scurt, empatia este calea pe care ființa umană o urmează către compasiune și bunătate.

***

George Naghi a avut acel dar de la Dumnezeu de  a strânge cunoscuții și prietenii la un loc , de cele mai multe ori la el acasă și prin puterea exemplului  să promoveze binele și generozitatea. I-a fost alături  soția sa Alina care acum continuă misiunea lor sfântă pe acest pământ.  Am ales să vorbesc acum despre bine și generozitate pentru că George și Alina Naghi sunt promotorii cu har  cei mai laboriși de pe melagurile călărășene și pentru că binele și generozitatea spun totul despre oamenii George și Alina.

***

Binele și generozitatea sunt valori importante pe care ni le dorim exemplificate cât mai des în comportamentele copiilor noștri. Ca orice valoare, ele țin de o dimensiune superioară a dezvoltării personalității noastre, respectiv caracterul. Este acea dimensiune condiționată în cea mai mare măsură de educație – fie că vorbim de contribuția familiei, școlii sau comunității.  

Un om generos stie care ii sunt resursele si le imparte cu bucurie către lumea inconjurătoare. Generozitatea sinceră, reală, îți conferă nobilitate. Adevărații aristocrati, din toate timpurile, liderii cu vocație, elitele – oricare ar fi breasla din care fac parte acestea: fie cizmari, fie savanți – elitele reale, iar nu inchipuite, au ca numitor comun generozitatea.

Generozitatea reflectă pasiunea inimii de a ajuta semenii și înseamnă sacrificarea interesului personal în favoarea altora.

Inima noastră are reflexul de a strânge și de a se lega de lucruri prețioase. Este nevoie de un efort conștient, disciplinat  și deliberat al inimii de a se dezlega de ceea ce este valoros pe pământ și de a se lega de ceea ce este valoros în cer.

Generozitatea: să dai totul și, totuși, să ai mereu sentimentul că nu te costă nimic”. Așadar, înțelegem că generozitatea este, în mare parte, bucuria de a dărui fără regrete.

Generozitatea este o trăsătură deosebit de rară și valoroasă. Natura umană dictează supremația instinctului de supraviețuire asupra multor altor trăsături care definesc personalitatea noastră. Aceasta determină raritatea cu care întâlnim oameni generoși în viața de zi cu zi. Dacă reușim să devenim noi înșine astfel de oameni, vom cunoaște bucuria de a-i ajuta pe semenii noștri și vom fi mereu plăcuți de ceilalți.

Nelu Bălașa

Cu modestie un om care i-a cunoscut,

prinos pentru cei care au fost oameni valoroși ai comunității

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page