Portrete de dascăli — decembrie 11, 2019 at 17:42

Gala Anuală A Premiilor”10 DE NOTA 10”: Portret de Premiant – DUMITRESCU GICA (GILI)

by

Gala Anuală a Premiilor ”10 de Nota 10”, ediția a II-a, ce se va desfășura în data de 13 decembrie 2019, la Călărași, are ca și scop promovarea, susținerea  și stimularea excelenței în educația formală și nonformală, pentru dezvoltarea potențialului maxim al adolescenților și tinerilor, pentru o bună adaptare și integrare a acestora într-o societate dinamică, care își schimbă paradigmele foarte rapid.

Prin intermediul Galei Anuale A Premiilor”10 DE NOTA 10” – ediția a II-a, care se va desfășura sub tema specială ”Excelența premiază Excelența”, se urmărește  evidențierea, încurajarea, promovarea, recompensarea și oferirea respectului binemeritat, tuturor celor care au depus eforturi pentru a obține excelența în domeniul educației, antreprenoriatului, leadership-ului comunitar, politicului și de ce nu, al administrației publice. Dorim să ne arătăm admiraţia şi să oferim respect tuturor celor care au depun eforturi pentru a atinge performanţa, un obiectiv care trebuie încurajat, promovat şi răsplătit.

În consecință, în această ediție alături de cei 26 de tineri vor fi premiați și cinci profesori, îndrumători ai multor elevi, ca semn de apreciere și recunoștință pentru preocuparea și dăruirea lor pe altarul educației și a sădirii sămânței luminii învățăturii în viața elevilor.

GILI DUMITRESCU  este unul dintre PROFESORII premiați în cadrul Galei Anuale A Premiilor ”10 DE NOTA 10” – ediția a II-a.

Este profesor de informatică, cu gradul didactic I, la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” Călărași, coordonator și examinator ECDL, școala fiind Centru Acreditat ECDL din octombrie 2004, oferindu-le elevilor posibilitatea certificării ECDL chiar la ei în școală. Din septembrie 2018 este mentorul coordonator al echipei de robotică Danube Robotics Ro111.

”Am să vă prezint pe scurt povestea noastră și cum am înființat această echipă. Deși, cei care reușesc în anumite domenii mulțumesc părinților, eu vreau să vă spun ca îi mulțumesc fiului meu Radu, deoarece pasiunea lui pentru robotică m-a făcut sa descopăr acest domeniu.

În anul 2017, împreună cu colega mea Elena Vișan, am coordonat echipa formată din fiul meu Radu și elevul Pavel Mihăiță Cătălin în realizarea unui Braț Robotic cu care au participat la Concursul Național ”Florin Vasilescu”, unde au obținut Premiul I. În anul următor, pretențiile au crescut și, în aceeași echipă, am realizat un Hexapod Multiutilitar.

Participarea la Concursul ”Florin Vasilescu” ne-a adus și de această dată pe podium, copiii obținând Premiul cel mare. Dar pasiunea lui Radu nu s-a oprit aici, el făcând apoi parte din echipa de robotică Autovortex din București. Aici am aflat de Asociația Nație prin Educație si de BRD FIRST Tech Challenge, care dotează cu kituri de robotică școlile din România și care organizează cea mai mare competiție de robotică de la noi din țară, Competiția FIRST Tech Challenge. Din dorința de a le oferi și elevilor din școala noastă posibilitatea de a participa la această competiție, am consultat regulamentul și condițiile de primire a kitului, am lansat provocarea elevilor din liceu, am format o echipă din 15 elevi, ne-am înscris pentru primirea grantului de 5000 de euro, și nu mică ne-a fost bucuria când am aflat că suntem printre câștigătorii grantului.

Adevărata provocarea abia aici a început, deoarece kitul constă în multe piese, neasamblate. Noi aveam la dispoziție regulamentul concursului și filmul de prezentare a temei. După multe ore de studiu și lucru cu copiii, am proiectat robotul, am proiectat și imprimat 3D anumite piese necesare construirii robotului, am construit robotul, iar în februarie 2019 am participat la faza regională de la Iași a Competiției FIRST Tech Challenge, unde am obținut premiul Finalist Alliance Award -2 Pick și calificarea la faza națională, care a avut loc în martie 2019, la București.

Vom participa și anul acesta la competiție, vom construi alt robot, deoarece în fiecare an este altă temă. Deși predau informatica de 23 de ani și am participat la concursurile și olimpiadele de informatică unde am avut rezultate frumoase, pot spune ca am descoperi mulți elevi pasionați de robotică, dornici să învețe lucruri noi, să colaboreze și mai ales să respecte valorile FIRST:

  • Ceea ce descoperim și învățăm este mai important decât ceea ce câștigam.
  • Cultivăm spiritul competiției prietenești.
  • Ne respectăm reciproc și celebrăm diversitatea.
  • Ne comportăm întotdeauna cu bunăvoință și empatie unii față de alții.
  • Noi îi inspirăm și pe ceilalți să adopte aceste valori.
  • Dăm dovadă de Gracious Professionalism® și de Coopertition® în tot ceea ce facem.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page