Lifestyle, Sănătate — mai 15, 2013 at 10:12

Funcţia hrănirii… şi Autoreglarea ei

by

functia hraniriiHranirea este controlata de centrii specifici situati in hipotalamus. S-a observat ca, daca in cadrul unor experimente de laborator, in cazul unor sobolani, cei doi nuclei ventro-mediani ai hipotalamusului sunt distrusi prin tehnici stereotaxice folosind niste ace fine, animalele devin vorace si obeze in cateva saptamani. Acest comportament a putut fi atribuit distrugerii “centrului satietatii”. Pe de alta parte, daca in astfel de experimente sunt distrusi cei doi nuclei hipotalamici ventro-laterali, animalul respectiv refuza sa manance, iar daca nu este hranit cu forta, va muri de foame, acest comportament fiind atribuit distrugerii “centrului hranirii”.
In decursul timpului au fost propuse mai multe modele de procese reglatoare ca modulatori ai centrilor hipotalamici. Distensia gastrica indusa de ingurgitarea hranei, nivelul insulinei, masa totala de tesut adipos, pot influenta, fiecare in felul sau specific, activitatea centrului hipotalamic. In plus, centrii hipotalamici sunt sensibili la catecolamine, iar stimularea beta-adrenergica inhiba comportamentul alimentar.
Aceasta constituie o dovada a efectului amfetaminelor de supresare a apetitului. Insa, nu doar cortexul cerebral controleaza comportamentul si impulsurile alimentare dinspre centrul hranirii catre cortexul cerebral. Aici intervin si factori psihologici, educationali, sociali si genetici, astfel ca reglarea alimentara poate fi la indemana omului prin intermediul mai multor parghii de control voluntar.
Pana acum 200 de ani, pana la revolutia industriala, forta musculara a omului, alaturi de cea a bovinelor si cailor, a magarilor si catarilor, erau sursa de putere care sustinea civilizatia. Folosind forta musculara se muncea campul, se insamanta porumbul, se construiau temple si palate, se transportau oameni si armate, se teseau materiale pentru imbracaminte si casa. In societatile industriale moderne totul s-a schimbat. Prin rotirea unui buton oamenii pot sa controleze o mare putere.
Acum nu mai este necesar sa se foloseasca forta muschilor decat in activitati usoare. Munca grea, plimbarea, alergarea si mersul pe bicicleta au devenit din ce in ce mai mult niste preocupari lipsite de necesitate, tocmai datorita extinderii mecanizarii, motorizarii si automatizarii. Evident homo sapiens, devenit homo sedentaricus, plateste tributul acestei transformari. Bolile degenerative, inclusiv atacul de cord la varsta a doua, sunt mult mai raspandite la persoanele sedentare decat la cele active. Insa toate acestea sunt urmarea unei anumite optiuni, devenita ulterior o obisnuinta foarte mult raspandita. In realitate, in spatele tuturor acestor mecanisme se afla o profunda intelepciune a trupului, care stie cum sa gestioneze cu adevarat necesitatile fiintei.
In anul 1969 cercetatorul englez A. Ashworth a realizat o experienta inedita pentru a exemplifica “intelepciunea trupului” legata de autoreglarea consumului de hrana. El a asigurat o cantitate nelimitata de hrana pentru opt copii foarte slabi. La inceput ei au consumat multa hrana, aproximativ 670 kJ (160 kcal/kg/zi). Insa cand au atins greutatea normala pentru inaltimea lor ei si-au redus in mod natural consumul de hrana la 485 kJ (116 kcal/kg/zi), suficient pentru a le asigura necesitatile normale pentru varsta lor, fara sa mai depaseasca nevoile firesti ale trupului.
Experimentul a dovedit astfel ca fiinta a carei minte nu este denaturata de asaltul informational actual, poate sa foloseasca in mod intelept resursele autoreglatoare ale trupului, exact asa cum se indica si in lucrarile traditionale de Ayurveda.
sursa: www.ayus.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page