Lifestyle, Sănătate — iulie 18, 2013 at 10:00

Fructele de pădure

by

mureleFructele de pădure sunt bogate in vitamine, nutritive şi au proprietăţi terapeutice. Dintre fructele de pădure care se recoltează in ţara noastră o importanţă deosebită o au murele. Murele sunt recomandate in următoarele afecţiuni: colite, diabet, afte, angine, stomatite, logoree, hemoroizi şi fisuri anale.

Murul (Rubus fruticosus) este răspândit in toată ţara, creşte in tufişuri, plantaţii tinere, prin locuri pietroase, terenuri necultivate şi păşuni neintreţinute. Este un arbust târâtor, formează tufe ramificate, cu tulpini verzi, violacee,roşietice, ghimpoase. Ghimpii sunt rari aciculari, subţiri, foarte inţepători.

Frunzele ovate s-au lat-ovate, au o culoare verde inchis, păroase, iar pe dosul frunzelor au culoarea verde deschis. Frunzele sunt hibernante (rămăn verzi iarna şi nu cad).

Ceaiul din frunze de mur este recomandat in tratamentul diareic sau sub formă de gargară in gingivite. Frunzele conţin: inozitol, vitamina C, acizi organici, taninuri, flavonoizi.

Infuzia de frunze de mur se obţine din 3-4 linguri de frunze, care se opăresc cu 1 litru de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se strecoară printr-un tifon. Se beau 2 căni de ceai pe zi, inainte de mâncare.

In obezitate ceaiul din frunze de mur se foloseşte combinat cu frunze de păpădie, pelin, afin, coada şoricelului.

Florile sunt mici, de culoare albă, sunt dispuse in raceme terminale pauciforme. Infloreşte din iulie până in septembrie, fructele pluri drupe, negre, comestibile acrişoare şi poartă numele de mure.

Murele sunt bogate in vitaminele A şi C. Se consumă crude sau sub formă de marmalade, dulceţuri, sucuri, siropuri. Murele sunt foarte nutritive si au proprietăţi laxative.

Sursa: buzznews.ro
foto: voceabasarabiei.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page