De pe la noi, Editoriale — martie 13, 2014 at 13:00

“Flux”

by

“Flux” – sculptură în metal, realizată în anul 1998, în cadrul aceleiași tabere de sculptură “Ion Vlad”, Călărași de către artistul Vlad Ciobanu.

Sculptura din metal “Flux”

Sculptura din metal “Flux” – Calarasi
Artist – Vlad Ciobanu.

Ca toate celelalte sculpturi în metal este realizată din materiale procurate de la fostul Combinat Siderurgic din Călărași,  însă din punct de vedere simbolistic nu are nici o legatură cu acesta.

Potrivit autorului acesteia,  “Flux” “reprezintă nivelul cel mai ridicat pe care condiția umană îndumnezeită prin Isus a putut să o atingă”. De altfel ideea inițială de titlu a acestei opere de artă a fost “Isus călcând pe apă”, în acest sens onduleul metalic de la baza lucrării reprezentând un val. Dar deoarece semnificația operei de artă, potrivit autorului, “trebuie să rămână enigmatică”, deschisă oricărei analize și interpretări, fiind destinată în mod special ochilor și minților pregătite, “flux” a fost titlul asupra căruia sculptorul a decis să se oprească, arătându-ne forma operei la jumătatea drumului dintre punctul de pornire (ideea) și locul unde ar fi trebuit să ajungă. Astfel, această sculptură în metal poate fi și reprezentarea unui proces ordonat de realizare a unei activitați, surprinsă într-un anumit moment. Sau, poate chiar omenirea în momentul de față în drumul ei către desăvârșire.

Inițial autorul a gândit amplasarea acestei sculpturi pe apă, eventual pe lacul din apropierea actualei locații.

Imposibilitatea punerii în practică a acestui concept, datorată mai multor factori (tehnici și administrativi) a determinat nu doar alegerea locului actual, ci și concentrarea pe analiza operei din perspectiva denumirii “Flux”.

Sculptura din metal “Flux” este poziționată pe un platou vegetal gazonat în preajma lacului Jirlău, cu fața spre apă, fapt care avantajează opera de artă atât prin perspectiva vizibilității cât și a fluxului de observatori.

Un aspect negativ al actualului amplasament ar putea fi considerat existența unor arbori care obturează vizibilitatea din câteva puncte.

Se impune restaurarea și stabilirea culorii de comun acord cu autorul.

Ruxandra- Maria IONESCU, Peisagist

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page