Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — iulie 16, 2017 at 00:13

Florin Jianu-Președintele CNIPMMR și Klaus Iohanis-Președintele României, văd la fel lucrurile: Stabilitate și predictibilitate, cele mai importante exigențe ale mediului economic și de afaceri

by

Sub egida sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea CNIPMMR, vineri, 14 iulie 2017, a avut loc lansarea versiunii în limba română a lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România, 2017”, ediţia a XV-a, editată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

20170714_131509_Richtone(HDR)

Stabilitate și predictibilitate cele mai importante exigențe ale mediului economic și de afaceri au fost invocate de Klaus Iohanis în mesajul transmis CNIPMMR cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate.

big_declaratie_de_presa_la_palatul_cotroceni_-_19_mai_2016_3Stabilitate și predictibilitate cele mai importante exigențe ale mediului economic și de afaceri au fost invocate și de Florin Jianu, Președintele CNIPMMR în cuvâtul de deschidere a evenimentului lansarea Cartei Albe a IMM-urilor, Raport de cercetare XV-2017 și aniversarea unui sfert de secol de activitate.

on nb

Cartea Albă a IMM-urilor 2017-Raport de cercetareXV a fost prezentată de prof.Univ.dr. Ovidiu Nicolescu-Președinte fondator și Președinte de Onoare la CNIPMMR coordonatorul lucrării științifice. Câteva concluzii prezentate de profesorul Nicolescu:

  • Concurenţa neloială (46,97%), birocraţia (46,13%), scăderea cererii interne (44,19%), fiscalitatea excesivă (41,65%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (39,83%), corupţia (37,53%) și controalele excesive (32,45%) sunt principalele 11,07% dintre persoanele investigate anticipează o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2017
  • 11,07% dintre persoanele investigate anticipează o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2017
  • 24,58% dintre întreprinderi au estimat că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2017 va favoriza derularea activităților antreprenoriale
  • 0,12% dintre întreprinderi au primit aprobarea pentru proiectul depus
  • 72,03% dintre întreprinzători nu intenţionează să acceseze fondurile structurale în anul 2017
  • 74,09% dintre IMM-uri se vor autofinanța

Evenimentul a prilejuit o plăcută  discuție cu Florin Jianu, Președintele CNIPMMR

BUCURESTI - AUDIERI - CABINET GRINDEANU

BUCURESTI – AUDIERI – CABINET GRINDEANU

Nelu Bălașa: Care este semnificația și importanța acestei aniversări, pentru noi, cei care suntem membri ai acestei organizații dar și pentru societatea românească?

Florin Jianu: Sunt două tipuri de semnificații: semnificația  adresată celor care  de 25 de ani luptă în sfera și familia patronală românească și ai văzut rezultatele pe care noi le-am prezentat. CNIPMMR are 50.000 de membri, reprezintă  patronatul companiilor care au 600.000 de angajați cu 14% din PIB, 20 de patronate de ramură 102 structuri regionale, o structură de femei, o structură de tineri oameni de afaceri…

Nelu Bălașa: Al cărui produs ești, de unde ai plecat și tu…

Florin Jianu: Exact!! De unde am plecat și eu, am fost Președinte PTIR, am parcurs toate etapele activității patronale așa cum se face în mod sănătos, de la tineri întreprinzători la seniori întreprinzători, am fost o perioadă și ministru.

Nelu Bălașa: Ai și urmat exemplu și drumul mentorului nostru, domnul profesor Ovidiu Nicolescu.

Florin Jianu:  Sunt și vicepreședinte al Uniunii Europeane a Intreprinderilor Mici și Mijlocii, am fost Președintele organizației europene de tineret în mandatul  2010-2014.

Vorbeam de cele două semnificații și anume semnificația rezultatelor muncii noastre pentru întreaga societate, pentru întrprinzători în ansamblul lor, pentru că CNIPMMR de-a lungul  timpului a inițiat peste 120 de legi, cu impact  asupra activității economice, a mediului de afaceri.

Așa cum menționa și domnul profesor Ovidiu Nicolescu toate cele trei legi ale IMM-urilor sunt scrise de noi, am intervenit în peste 1200 de modificări legislative și considerăm că la succesul mediului de afaceri ne-am adus și noi contribuția prin stabilitate, tenacitate, consecvență,  profesionalism și prin modul constructiv în  care am susținut interesele întreprinzătorilor .

Nelu Bălașa: Florin Jianu este în primul rând un intreprinzător, de aici ai pornit, dar și un bun cunoscător al mediului de afaceri atât din perspectivă de întreprinzător, organizație patronală dar și din perspectivă guvernamentală. Care sunt după părerea ta principalele direcții în care ar trebui să meargă România în viitor?

20170714_121058

Florin Jianu: În primul rând România după integrare ar trebui să-și regăsească un proiect de țară, adică pînă în 2007 proiectul a fost acela la aderării și integrării la UE, dar după 2007 îi lipsește un proiect de țară și o temă majoră, fundamentală de țară.

Noi credem că noua paradigmă a  economiei globale e aceea că antreprenoriatul devine cumva o resursă socială, pentru că dacă antreprenorii înainte erau văzuți ca o resursă, o categorie mică a societății, dar în acest moment noțiunea de antreprenor capătă foarte multe valențe. Înseamnă inovare, înseamnă social activ, înseamnă un om care are responsabilitate atât față de el cât și față de societate în care trăiește și înseamnă principalul motor al economiei.

Aceste conotații ne fac pe noi să propunem ca următorul proiect major de țară să fie: În anul 2020 România să fie țara cu cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din sud-estul Europei. În aceste sens am și propus, ai văzut în cuvântul pe care l-am avut astăzi, ca una dintre temele majore de țară pentru preșidenția României  în 2019 să fie anteprenoriatul. (Președinția Consiliului UE se asigură prin rotație de către statele membre ale UE din 6 în 6 luni. România va asigura preșidenția UE în 2019).

Nici o țară nu a făcut acest  lucru și credem noi, că instrumentele care se construiesc în această perioadă și la care și noi ne-am adus un input foarte important legea prevenției, programul start up nation, programele de internaționalizare…

Nelu Bălașa: Sunt creația ta, e bine să știe lumea…

Florin Jianu: Sunt părintele acestor idei, nu contează cine le implementeză, importat e să fie implementate cu succes.

Nelu Bălașa: De aceea și importanți miniștri din actualul Guvern al României au onorat cu prezența organizația noastră CNIPMMR și pe tine, ca președinte al acestei organizații. …

Florin Jianu: Au onorat mediul de afaceri.Menționez cu recunoștință pe toți prietenii noștri care au fost prezenți azi la aniversarea 25 de ani de existență a organizației noastre:

Senator Eugen Orlando TEODOROVICI – președintele comisei de buge finanțe din Senatul României, Ilan LAUFER – ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat, Victor NEGRESCU – ministru al Ministerului pentru Afaceri Europene, Gabriel PETREA – ministru al Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Social,  Alessio MENEGAZZO – director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale al companiilor ENEL, Ionuț STANIMIR – director comunicare BCR, Sven MARINUS – country CEO Sodexo, Nicoleta VATLAVEC -director Groupama, Virgil ANGHEL – director FNGCIMM.

În egală măsură ne-am bucurat de prezența a o serie de parlamentari, consilieri din guvern, consilierul președintelui Klaus Iohanis – Cosmin Marinescu. Am avut un mesaj foarte consistent de la Președintele României, în care și dânsul evidenția aceleași lucruri precum  stabilitate, predictibilitate, un cod fiscal cu care să nu ne mai jucăm, să jonglăm și să avem foarte mare grijă de mediul de afaceri. Și aș vrea să subliniez prezența atașatului economic al ambasadei SUA care a fost alături de noi.

Nelu Bălașa: Ambasada SUA este tot mai atentă și susține mediul antreprenorial românesc și ne aducem aminte că ambasadorul Hans Klemm  a fost prezent la Topul Național al Firmelor Private pe care îl organizăm anual.

Care este viitorul acestei organizații,în ce direcție se îndreaptă,care este viziunea?…ai avut timp să creionezi o viziune,niște obiective strategice? Ești nou în funcția de Președinte al CNIPMMR, ești tânăr…

Florin Jianu: Am lipsit șase luni dar anul trecut am avut mandat de aproape un an și Preșidenția a fost câștigată de mine,profesionist așa cum ne-a învățat domnul președinte Nicolescu pe baza unei strategii foate clare pe următorii patru ani, strategie care pune în principal nevoile intreprinzătorilor ca fundament al obiectivelor noastre,în egală măsură ne dorim ca mediul de afaceri să aibă o serie de instrumente predictibile, CNIPMMR trebuie să devină nu numai cea mai importantă la nivel național pentru că asta deja suntem ci un vector de influență în întreaga zonă a Balcanilor, cea mai importantă organizație patronală din sud-estul Europei, o forță din ce în ce mai importantă și nu în ultimul rând, să ne apropiem de implementarea reală a parteneriatului public-privat.

E nevoie de schimbarea paradigmei în care actorii sociali intră în sfera instituționalului, adică creșterea importanței și a folosirii resurselor patronale în raport cu instituțiile publice în ceea ce privește dezvoltarea, pregătirea și ocuparea forței de muncă, politici publice pentru antreprenori și mediul de afaceri, relații economice internaționale, etc. Adică, noi trebuie să fim la masa deciziilor și nu niște actori secundari.

Nelu Bălașa,

Președinte Consiliul Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii Călărași

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page