Anunţuri, Economie, IMM şi Afaceri, Ultimile Știri — noiembrie 6, 2014 at 20:56

Florin Jianu, ministrul pentru IMM: Ca premiera, in 2014, antreprenorii din domeniul stiintific si tehnic i-au “eclipsat” pe cei din constructii

by

047474281f60ab9d69ac7022a596e079Mediul privat al Romaniei trece prin schimbari importante de structura, iar schimbarile sunt in “trendul european”, daca citim “printre randuri” in statistici, a explicat pentru EurActiv.ro Florin Jianu, ministrul pentru IMM, mediu de afaceri si turism. In acest an, pe locul 2 ca societati nou infiintate (inclusiv persoane fizice autorizate) sunt cele domeniul “activitati profesionale si stiintifice”, devansandu-le pe cele din constructii, ceea ce inseamna ca activitatile cu valoare adaugata inalta si inovative castiga teren, evolutia fiind in linie cu strategiile nationale si europene privind intreprinzatorii de dimensiuni mici si mijlocii. 

In mod traditional, in ultimii 20 de ani, cu aproximatie, in topul firmelor nou-infiintate din Romania s-au regasit cele din comert (osciland ca procentaj in jurul a 40-50%), fiind urmate de cele de profil industrial (osciland intre 10-16%) si cele din zona de “alte servicii”.

Potrivit lui Florin Jianu, anul 2014 a marcat o schimbare radicala, societatile nou infiintate din zona de activitati profesionale, stiintifice si tehnice au intrat direct pe locul 2, cu 11% din totalul de 90.000 fiind devansate numai de catre cele din domeniul comertului, fiind totusi in scadere – ca trend, avand aproximativ 30% din total. Datele includ si categoria PFA (persoane fizice autorizate).

“Acest lucru ne indica o schimbare de paradigma in economia romaneasca. Un procentaj de 11% inseamna aproximativ
10.000 de societati cu activitati profesionale, stiintifice si tehnice, deci in mediul privat creste ponderea managementului bazat pe cunostinte, adica o valoare adaugata mai mare, acest domeniu avand legatura directa cu cercetarea, dezvoltarea si inovarea”, a explicat Florin Jianu pentru EurActiv.ro.

Practic, “activitatile profesionale, stiintifice si tehnice” includ zona de IT, sanatate, industriile creative – design, publicitate, fashion, muzica, film.

Schimbarea este importanta si din punct de vedere al profilului intreprinzatorilor. “Aceste companii in mare parte sunt infiintate de persoane cu studii, ceea ce arata si gradul mai ridicat de sofisticare al intreprinzatorilor. Mai este relevant si din punct de vedere al faptului ca sunt afaceri de nisa”, a mai spus Jianu.

“Exista si o aliniere la tendintele Uniunii Europene, prin aceste schimbari structurale. Daca ne uitam ce se intampla la nivel european, ca obiective Europa 2020, ca directii de finantare; nu mai au prioritate cele din industria primara de prelucrare ci sunt vizate mai ales initiativele din zona de cercetare dezvoltare, inovare. Eu sunt convins ca si ca urmare a directiilor politicilor publice se intampla lucrul acesta. La nivelul Departamentului pentru IMM exista doua strategii de baza: cea de competitivitate (a Ministerului Economiei) si Strategia Orizont 2020 care este realizata de noi. Aceste strategii au o serie de componente care au legatura in principal cu inovarea: IT-ul, industrii creative. Atunci cand se promoveaza obiective de tipul internationalizarea, sprijinirea inovarii si altele, economia urmeaza aceste trenduri in mod firesc.

Potrivit lui Jianu, prin noua Strategie pentru IMM 2020, care a fost aprobata de curand in Guvern, se urmareste o crestere cu 670.000 a numarului de firme active economic in urmatorii 7 ani si o crestere cu 51% a numarului de IMM-uri active la mia de locuitori. In plus, se vizeaza cresterea cu peste 600.000 a numarului de angajati in IMM-urile active.

euractiv.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page