Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — martie 23, 2018 at 10:31

FLAG-UL VALEA MOSTISTEI TUREAZA MOTOARELE

by

FLAG-ul  Fisheries Local Acsion Group  acronimul din limba engleza sau mai romaneste fie spus,  Grupul de Actiune Locala Pescaresc, este o structura parteneriala public-privata, care isi desfasoara activitatea  intr-un teritoriu definit ca fiind teritoriu pescaresc.

Aparitia si operationalizarea FLAG-urilor denota recunoasterea de catre Comisie a faptului ca fortele complexe aflate in rapida schimbare, care afecteaza zonele si comunitatile de pescuit,  nu pot fi abordate doar prin politici si instrumente traditionale. Axa prioritara IV a reprezentat o noua abordare  pentru Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) prin faptul ca se focalizeaza pe dezvoltarea durabila a zonelor de pescuit. FEPAM-ul este unul din cele cinci fonduri structurale si de investitii europene (fondurile ESI) care se completeaza reciproc si isi propun sa creeze conditiile necesare redresarii economice a UE, generand crestere si locuri de munca.

Scopul Axei Prioritare IV, la modul general, urmareste sa ofere comunitatilor pescaresti posibilitatea de a-si crea surse de venit noi, durabile si de a-si imbunatati calitatea vietii. Acest aspect este realizat prin imputernicirea localnicilor , acestia fiind cei care inteleg cel mai bine problemele si aspiratiile reale  din comunitatile lor. Un teritoriu pescaresc, pentru a fi eligibil in cadrul acestui Program, ia in calcul indeplinirea in mod cumulat  cel putin urmatorii factori: – marimea si masa critica a zonei; -caracteristicile comune ale zonei si coerenta sa; – sentimentul identitatii locale si potentialul de dezvoltare al acesteia.

Tara noastra este conectata la oportunitatile financiare asigurate la nivelul european prin FEPAM, dezvoltandu-si propria strategie, conceptualizand-o si operationalizand-o prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).

Strategia POPAM 2014-2020 isi propune cresterea productiei in acvacultura si procesare. De asemenea, isi propune cresterea profitabilitatii operatorilor, conservarea biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca, in special in zonele pescaresti. Initiativa  initierii acestui FLAG, gandit sa acopere un teritoriu pescaresc limitrof raului Mostistea, a aparut ca urmare a identificarii existentei factorilor caracteristici mai susmentionati si a dorintei de a atrage in aceasta microregiune alte oportunitati financiare din piata, oportunitati complementare Programului LEADER.

Dupa structurarea si avizarea Strategiei de dezvoltare a acestui teritoriu, urmatorul pas care se desfasoara acum urmareste si isi propune definirea Ghidurilor si a procedurilor de operationare a Strategiei. Oferim astfel, potentialilor beneficiari , metodologia specifica pentru accesarea banilor aferenti Strategiei de dezvoltare.

Resursa financiara europeana asigurata prin POPAM se afla la dispozitia factorilor interesati sa aplice, iar FLAG-ul Valea Mostistei este pregatit sa asigure conditii optime  din toate punctele de vedere, in acest sens. Ultimele retusuri tehnice ale Ghidurilor si ale procedurilor se intampla chiar acum, in aceste zile. Se tureaza la maxim motoarele pentru incadrarea acestei activitati in termenul optim propus si acceptat de minister. Clipa lansarii sesiunilor de finantare se apropie in ritm rapid si constant. FLAG-ul Valea Mostistei a pregatit multe “undite” pentru  “pestele” care urmeaza sa fie capturat de cei care au spirit antreprenorial si le lipsesc doar  banii necesari.

Ghedzira Nicolae

FLAG Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page