Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — octombrie 10, 2016 at 15:00

FLAG-ul Valea Mostistei: Parteneriat sinergic si creativ pentru dezvoltarea unui teritoriu pescaresc european

by

Conform Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) se urmareste cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si sporirea coeziunii sociale. Obiectivul specific numarul 4 al acestui program impune cu prioritate promovarea cresterii economice, a incluziunii sociale si a crearii de locuri de munca, furnizarea de sprijin pentru cresterea sanselor de angajare si mobilitatii fortei de munca in cadrul comunitatilor, unde se practica pescuitul si acvacultura, incercandu-se in acelasi timp si diversificarea acestor activitati.

flag-valea-mostisteiDincolo de aceste definitii sintetice cu un grad accentuat de tehniciate, POPAM-ul dezvolta in teritoriiile eligibile, la firul ierbii, oportunitati financiare care pot sa genereze un proces de dezvoltare locala economica si sociala durabil. Pe frumoasa Vale a Mostistei, sufletul Baraganului, un grup de initiativa constituit in cadrul Ascociatiei Valea Mostistei a inceput in mod decisiv si constant procesul de structurare a unui parteneriat public-privat de tip FLAG (grup de actiune locala pentru pescuit). Actorii locali care si-au manifestat interesul de a constituii aceasta structura asociativa, conform unei abordari de ”jos in sus”, isi concentreaza acu atentia, efortul si resursele pentru indeplinirea criteriilor tehnice care pot sa transforme FLAG-ul Valea Mostistei intr-o entitate operationala, eligibila in cadrul POPAM.

Parteneriatul astfel constituit va cuprinde in final, reprezentanti ai administratiei publice locale, reprezentanti ai mediului de afaceri din microregiune, relevanti din zona pescuitului si acvaculturii, reprezentanti ai societatii civile, organizatii non-profit, lideri formali sau informali, alti factori interesati. Intr-o prima faza structura teritoriala care sustine acest demers include prin asociere urmatoarele UAT-uri: Fundulea, Lehliu Gara, Frasinet, Gurbanesti, Ileana, Luica, Lupsanu, Nana, Nicolae Balcescu, Sarulesti, Tamadau Mare si Valea Argovei.

Scopul nostru il constituie structurarea unei strategii de dezvoltare locala integrata pentru un teritoriu coerent de tip FLAG si dobandirea masei critice de resurse. Aceasta este necesara sprijinrii strategei, inclusiv dobandirii capacitatii administrativa si financiare care sa poata gestiona corespunzator finalizarea cu succes a activitatilor.

Aociatia Valea Mostistei a solicitat si a primit sprijin pregatitor pentru a demara si sustine activitati specifice aflate in sfera tematica mai sus mentionata. FLAG-ul Valea Mostistei care se va creea astfel, va sustine financiar si logistic initiative antreprenoriale venite din interiorul teritoriului format in cadrul parteneriatului.

Grupurile de lucru formate, gandite ca si instrumente in procesul de identificare si prioritizare a nevoilor vor formula viziunea comuna si misiunea organizatiei, structurand si esafodajul  conceptual pe baza caruia se vor dezvolta ultreior analize si studii profunde care sa sustina planul de dezvoltare(strategia). Evaluarea initiativei noastre trebuie sa convinga specialistii. Si va convinge!

Nicolae Ghedzira

expert accesare fonduri structurale

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page