Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — februarie 10, 2014 at 13:51

Firmele care se muta in alta tara scapa de birocratie. Se modifica legislatia

by

Parlamentul European a adoptat, la 4 februarie 2014, un nou proiect care usureaza vizibil sarcina cetatenilor si a firmelor care se muta intr-un alt stat membru UE. Scopul proiectului este de a reduce birocratia actuala prin simplificarea procedurilor de autentificare a unor documente publice (certificatele de casatorie sau de nastere)

firme-birocratie

Raportorul Bernhard Rapkay (S&D, DE) a declarat, dupa vot, ca “acest regulament UE va aduce beneficii directe cetatenilor, reducand birocratia si indepartand un alt obstacol din calea unei Uniuni Europene cu adevarat transnationale si fara granite”, amintind si de faptul ca, in ce priveste Consiliul, mai sunt multe de invatat pentru situarea pe primul plan a cetatenilor.

Legea  stabileste reguli pentru testarea autenticitatii documentelor publice fara sa oblige statele membre sa recunoasca continutul acelor documente si a fost adoptata cu 573 de voturi la 62 si 44 de abtineri, informeaza Parlamentul European.

Ce va insemna legea in concret?

In primul rand, se reduce considerabil numarul de formalitati administrative de tipul “legalizare” sau “apostilare” pentru certificarea unor documente publice, cum ar fi cele care dovedesc starea civila, relatiile de familie sau drepturile de proprietate intelectuala.  Se propune astfel ca certificatele privind educatia, precum si documentele referitoare la impozite si asigurari sociale, sa fie de asemenea incluse. Deputatii au intarit si regulile menite sa faciliteze acceptarea copiilor si a traducerilor nelegalizate.

Sunt introduse formulare UE optionale in mai multe limbi

Procedurile actuale sunt ingreunate si de necesitatea de a traduce actele necesare in cadrul acestor operatiuni. Astfel, pentru a evita nevoia de traducere a documentelor publice si pentru a ajuta autoritatile, legea introduce formulare UE noi, in mai multe limbi, pe care cetatenii le pot utiliza in locul celor nationale pentru a dovedi nasterea, decesul, casatoria, parteneriatul inregistrat sau persoana juridica si reprezentarea unei companii.

In plus, pe langa aceste cinci formulare, deputatii au amendat propunerea pentru a include inca 11 formulare privind numele, descendentii (parintii), adoptia, celibatul, divortul, disolutia unui parteneriat inregistrat, cetatenia uniunii si nationalitatea, cazierul, rezidenta, certificatul privind educatia si dizabilitatile.

Se impun masuri si pentru siguranta impotriva fraudelor

Nu sunt uitate nici situatiile in care se pot produce fraude. Astfel, informeaza Parlamentul European, autoritatile au posibilitatea de a verifica autenticitatea unui document la autoritatea care l-a eliberat, folosind sistemul existent de informatii de pe piata interna (IMI).

Tags

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page