De pe la noi, Editoriale — octombrie 17, 2015 at 12:04

Filipescu atitudine de golan, insultă impardonabilă la adresa unui medic

by

kkkkkk

Golănia,improvizația și ghiolbănia metodele de conducere ale lui Răducu Filipescu și Dan Romulus Șerban

“Nu eşti medic! Eşti o jigodie!  Nu eşti medic! Eşti o jigodie! Nu eşti medic! Eşti o jigodie!”  aceasta este declarația președintelui consiliului județean Răducu Filipescu, făcută la sediul PNL, partidul pe care-l conduce și a cărui singură politică pentru sănătate este neputința.  De ani de zile, liberalii călărășeni (activiștii mărunți) se ocupă cu luatul de glicemie și tensiune, la corturi. În același timp Răducu Filipescu, președintele consiliului județean a băgat sute de miliarde în clădirile spitalului neglijând  în totalitate resursa umană, într-un management neperformant și care nu a avut  în vedere prioritățile  în măsură să asigure îndeplinirea menirii spitalului și anume, aceea de a trata bolnavii. Noțiunea de spital o dă spiritul care domnește în acea clădire și nu clădirea. Finanţarea fără discernământ şi fără priorităţi  a spitalului a făcut  numeroase disfuncţionalităţi. De vreo 10 ani, Filipescu  caută formula de conducere a spitalului județean şi tot dă greş ,nu o nimereşte…

Ce poate fi mai elocvent pentru neputința lui Filipescu, decât această declarație făcută la sediul partidului pe care-l conduce și care nu are soluții pentru multiplele probleme care s-au acumulat de-a lungul guvernării PNL în județul Călărași.

Declarația este urmarea unei disfuncționalități, una dintre numeroasele întâmplate în spital,  la secția de pediatrie și care a ajuns în presă, în cauză fiind o ziaristă. O reacție viscerală și care dă frâu liber anarhiei, bunului plac și improvizației în mamagementul instituțiilor publice subordonate. Nu-i așa că puterea exemplului este  devastatoare!!!???

Redăm mai jos declaraţia preşedintelui PNL Răducu Filipescu:

Iată că liderul Consiliului Judeţean care administrează Spitalul, Răducu Filipescu, are, la rândul său, o atitudine dură în faţa reclamaţiilor privind situaţiile inacceptabile petrecute în spitalul călărăşean:

„Am auzit ce se întâmplă în continuare la Pediatrie. Eu ştiu că medicii nu au contract pe UPU! Cine se ocupă de UPU trebuie să-şi aducă medici! UPU este un spital în spital. Medicii nu au obligaţia să se ducă la UPU, decât cei care sunt pe UPU. Dar că nu vrei să cobori la un caz, eu cred că ţine de profesia ta şi bunul simţ al fiecăruia! Eu, dacă eram într-o astfel de urgenţă în care copilul să aibă nevoie de medic şi să nu mă bage nimeni în seamă- eu le dădeam foc! Nu cred că mai eşti medic! Pe ei nu-i mai interesează, pentru că au cabinete medicale şi de acolo îşi fac „grosul“! Cred că trebuie să instalăm o regulă – Dacă vrea să consulte toate cazurile sau nu vrea?! Se pare că asta este un fel de şantaj! Ei profită că sunt puţini medici la Călăraşi! Orice s-ar spune- să nu cobori să vezi un copil bolnav, nu eşti medic! Eşti o jigodie!… Eu o pot spune şi în faţă – Tu, nu eşti medic!…“

Pentru cei care nu ştiu managementul este o chestiune de abilităţi şi ştiinţă nu de duritate absurdă.

Situația creată este o problemă de management și aceea că, spitalul nu are manager. Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui manager este  abilitatea de  a lucra cu oamenii. Ori Dan Romulus Șerban nu știe să lucreze cu oamenii… deci, este necalificat… deci, nu poate soluționa problemele spitalului. (dacă aveți curiozitatea să întrebați medicii, asistentele  și sindicaliștii din  spitalul județean vă vor spune aceste lucruri)

Ultima disfuncționalitate ieșită la suprafață,  în mersul spitalului este la secția de pediatrie. Cum să ai pretenția ca un medic să fie în două locuri și să facă și treabă: Filipescu în loc să-i  stabilească criterii de performanță, printre care, acela de a încadra schema de  personal cu medici, îi ia apărarea lui Dan Romulus Şerban, aiurea-n tramvai, înlocuind rigoarea, norma şi exigenţa  respectării regulilor, regulamentelor cu arbitrariu și bunul plac ale lui Dan Romulus Şerban şi Răducu Filipescu.

Omul sfințește locul… la spitalul judeţean Călăraşi, omul spurcă locul.

Aceasta este una din cauzele  subiective ale lipsei de medici la spitalul judeţean. Medicii au o tendință centrifugă pentru că e o atmosferă în care golănia, improvizaţia şi ghiolbănia sunt metode de conducere.

Subliniem problema spitalului de urgență Călărași nu este o problemă de lipsă de  medici, e o problemă de management, e problema lui Dan Romulus Șerban care și-a clamat de fiecare dată neputința în  a soluționa problemele pentru care este plătit și a eșecuului perpetuu a președintelui consiliului județean Răducu Filipescu de  a găsi o formulă viabilă pentru conducerea spitalului.

Nelu Bălaşa

Somnul raţiunii naşte monştri: o acţiune gratuită de insultă şi defăimare la adresa  medicului Minodora Miron şi care are la bază ignoranţa şi reaua credinţă.

Doctoriţa Minodora Miron are dreptate

Iată ce spune şi doctoriţa Minodora Miron, pe care bunul  conducător Răducu Filipescu nu a avut inspiraţia să-i vadă punctul de vedere :

– Înţeleg pe deplin nemulţumirile părinţilor copiilor aduşi în UPU Pediatrie în intervalul 08:00 – 13:00. Doamna Luminiţa Iordache nu ştie că medicii pediatrii care îşi desfăşoară activitatea într-o secţie a unui spital au obligaţia de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu strict în cadru secţiei, în intervalul orar susmenţionat. Evident că preluăm şi activitatea UPU Pediatrie în orele de gardă (aspect la care nu faceţi nicio referire).

– Vă rog să aveţi amabilitatea să re(citiţi) Ordinul Munistrului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial în ziua de joi, 25 octombrie 2007. La capitolul II (care reglementează activitatea Unităţilor de Primire a Urgenţelor –UPU), secţiunea 1 (Organizare şi Clasificare) – Art.4, aliniatul 7 se stipulează (negru pe alb, inclusiv pentru jurnalişti incompetenţi): „În UPU pot lucra, după caz, următoarele categorii de personal: medici în specialitatea Pediatrie în regim de gardă iar medicii pediatri încadraţi în această structură au obligaţia să-şi desfăşoare întreaga activitate în cadrul UPU”. Aveţi vreo nelămurire, d-na „jurnalist obiectiv” Luminiţa Iordache? În situaţia dificilă a Spitalului Judeţean de Urgenţe Călăraşi, în contextul în care am fost patru medici pediatri angajaţi ai secţiei Pediatrie, fără a avea nicio obligaţie legală, ani de zile am încercat (şi reuşit) să asigurăm o bună funcţionalitate şi acestui compartiment, 24 de ore din 24. O dată cu pensionarea d-nei dr. Săvulescu Diana acest aspect s-a dovedit mult mai dificil de realizat.

– În pofida insistenţelor iniţiale, domnul manager Şerban Romulus s-a convins că nu avem nici o obligaţie în acest sens. De aceea „nu mai este pornit să aplice legea şi să sancţioneze medicii”, explicaţiile pe care vi le-a oferit („nu există medic pediatru la Urgenţe” sau „de vină este lipsa de medici înregistrată la nivel naţional” sau „legislaţia este în favoarea medicilor”) fiind pertinente.

– Secţia Pediatrie a Spitalului de Urgenţe Călăraşi numără 59 de paturi. Suntem angajaţi trei medici pediatri, norma prevăzută de Ministerul Sănătăţii fiind de 16 paturi pe medic. Printr-un calcul elementar (pe care am convingerea că d-na Luminiţa Iordache îl poate face) rezultă un volum de muncă zilnic supranormativ. Acest volum de muncă este crescut exponenţial în perioadele în care unul dintre noi este în concediu de odihnă, cum a fost cazul zile de 2 octombrie 2015. Mă îndoiesc că d-na Luminiţa Iordache este la curent cu faptul că nu mi-am putut efectua în totalitate concediul de odihnă cuvenit pe 2014, după cum sunt sigură că dânsa nu poate înţelege importanţa, riscurile şi volumul activităţii zilnice din secţia noastră. Altfel, nu ar fi consemnat cu seninătate dezarmantă că „vizita pacienţilor se face în general la ora 08:00”. Consider că nu e cazul să detaliez aspectele care diferenţiază vizita la un copil bolnav faţă de o vizită protocolară.

– Între cazurile internate, oricând se pot ivi urgenţe.  Este de la sine înţeles că oricât de multă bunăvoinţă aş avea, nu pot fi (în acelaşi timp) în două locuri, consultând simultan doi copii. Cu puteri supranaturale (pe care îndrăznesc să i le intuiesc), înclin să cred că, aflată în locul meu, d-na Luminiţa Iordache ar reuşi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page