Cultură şi Educaţie, Proză şi poezie — septembrie 20, 2014 at 09:00

File de toamnă: Cugetări despre anotimpul cu veşminte de aramă

by

Motto: Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă! – Nichita Stănescu

toamnaAnotimpul cu veşminte de aramă pare să-şi facă intrarea în scenă anul acesta, ceva mai discret decât de obicei: vara a împrumutat din culorile sale, iar tranziţia spre septembrie tinde să treacă aproape neobservată.

Dar toamna a fost, este şi va fi mereu o muză plină de har pentru sufletele oamenilor – un izvor nesecat de inspiraţie pentru artişti de toate genurile – pictori, poeţi, scriitori şi compozitori, deopotrivă.

„A trecut întâi o boare
Pe deasupra viilor,
Şi-a furat de prin ponoare
Puful păpădiilor”

Iată în cele ce urmează, câteva cugetări despre anotimpul arămiu, ale unor personaje care şi-au înscris numele în cartea de aur a literaturii universale:

Culori fioroase îşi încep timpuria cucerire a dealurilor, asmuţite de vânturile toamnei. Toamna este însuşi artistul” – Takayuki Ikkaku.

”Iubesc toamna. O iubesc datorită grăitoarelor ei parfumuri şi din cauza lucrurilor care mor, lucruri de care nu mai trebuie să ai grija vreodată şi graţie ierbii care încetează să se ridice” – Mark Van Doren.

Pentru oameni, toamna este timpul recoltei, al adunării roadelor. Pentru natură, toamna este o perioadă a însămânţării, a risipirii în cele patru vanturi” – Edwin Way Teale.

Toamna este o a doua primăvară, în care fiecare frunză este o floare” – Albert Camus.

Toamna este primăvara iernii” – Henri de Toulouse-Lautrec.

Nici frumuseţea primăverii şi nici cea a verii nu are graţia/ Pe care am zărit-o în al toamnei obraz” – John Donne.

Un vânt a aruncat departe ploaia, a luat cu el cerul şi frunzele, lasând în spate doar copacii. Cred că am ajuns să cunosc prea bine toamna” –  E. E. Cummings.

“Fiecare om trebuie să îşi găsească timp, să se aşeze şi să privească căderea frunzelor. – Elizabeth Lawrence

“Toamna este un andante melancolic şi graţios care pregăteşte admirabilul adagio al iernii.” –  George Sand

„Zbor. O frunză de toamnă ruginie se naşte în primăvară, trece prin vara vieţii, apoi toamna se desprinde încet din pomul vieţii şi parcă spune: “Ce frumos este să zbori pentru prima şi ultima oară!”. Viorel Muha

„În oamenii frumoşi e frumoasă şi toamna.”  Plutarh

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page