Dezvoltare personală, Lifestyle — septembrie 20, 2015 at 16:45

Fiecare lacrima care curge… stinge o durere si spune o poveste

by

 „N-ar trebui sa ne fie niciodata rusine de lacrimile noastre” – Charles Dickens

 Inca din clipa in care ne-am nascut… plansul a venit firesc pentru noi…

De mici… plangeam daca ne era foame… sau cand ne era somn… daca eram obositi… frustrati… certati… murdari… suparati…  si tot asa.

Apoi… cand am crescut…  plangeam in momentele cand eram ignorati… speriati… cand eram mustrati sau … cand ne loveam etc.

Atunci… insa…  lacrimile dispareau destul de repede… si reveneam la viata normal a copilariei.

Insa…  pe masura ce am tot inaintat in varsta… credem ca… am invatat sa ne reprimam emotiile… si  sa nu ne mai aratam dezamagirea sau durerea atat de repede.

Devenind adolescenti… cei din jurul nostru… ne tot aminteau… ca plansul este “semn de slabiciune”.

Realitatea este… ca si adulti fiind… cu totii ajungem sa plangem dintr-un motiv sau altul… la un moment dat in viata noastra.

uomo_piange

Acum… vin cu partea stiintifica… pentru a accentua si sustine beneficiile plansului… deoarece… oamenii de stiinta confirma ca cei care plang ocazional… duc o viata mai sanatoasa!

Doctorul William Frey, un expert american in neurologie si cercetarea lacrimilor, spune ca plansul „nu este doar o reactie umana la tristete si frustrare, ci si una sanatoasa. Plansul este o modalitate naturala de a reduce stresul emotional care, daca este ignorat, poate avea efecte fizice negative asupra organismului, inclusiv cresterea riscului de boli cardiovasculare si alte tulburari legate de stres”.

Cercetarile arata ca 85% dintre femei si 73% dintre barbati se simt mai putin suparati sau tristi dupa ce au plans decat se simteau inainte.
Multi oameni cred ca plansul ii face slabi si ca denota lipsa abilitatii lor de a face fata greutatilor, cand, de fapt…  reprezinta chiar contrariul!

Iata cateva dintre beneficiile plansului, confirmate deja:

  1. Elibereaza tensiunea si toxinele stresului emotional din organism.
  2. Lacrimile care curg cu emotie contin mai multe proteine ​​si beta-endorfine – analgezice naturale. Lacrimile omoara bacteriile si lubrifiaza ochii, ajutandu-ne astfel sa vedem mai bine.
  3. Cei care plang mai des raporteaza mai putine imbolnaviri fizice, decat cei care se consuma in interior.
  4.  Plansul aduce linistea si pacea interioara. Putem vedea situatia mai clar si mai calm, dupa o sesiune de descarcare prin plans.

Cu totii am experimentat un “plans bun” – fie dupa o despartire sau fie doar dupa o zi lunga si stresanta… plansul ne poate face sa ne simtim mai bine si sa vedem lucrurile dintr-o alta perspectiva…

Trebuie sa stii ca… prin plans… te eliberezi de emotiile negative… care nu iti fac bine… si… nicidecum ca ai fugi de sentimentele tale… ci… pur si simplu le infrunti si nu le lasi sa te copleseasca.
De aceea…faptul ca plangi… nu inseamna ca nu esti capabil sa faci fata provocarilor… ci dimpotriva… arata ca le poti face fata mai bine pentru ca nu incerci sa fugi… si infrunti acel moment… indiferent ce ar putea aduce.

Daca trebuie sa plangi… atunci…PLANGI… pentru ca stii ca organismul tau are nevoie sa elimine acea energie in exces… sau sa se reincarce dupa un eveniment stresant si … accepti acest lucru fara a te simti rusinat.

Cu totii… traim intr-o lume mult prea  dura…  in care… nu suntem incurajati sa ne aratam emotiile… deoarece ar putea sa ne perturbe ritmul cotidian… sa ne faca mai putin productivi sau… sa ne faca sa parem o “prada slaba” si deci usoara pentru cei din jur.

Faptul ca plangi…  arata ca ai depasit aceste norme sociale si ca ti-ai dat seama ca plansul doar arata ca esti om…ca ai sentimente… ca nu esti un robot  care isi indeplineste sarcinile intr-un mod calculat si ordonat.

Suprimarea sentimentelor duce… de obicei… la o rabufnire prin care eliberezi deodata toate emotiile negative pe care le-ai simtit in ultimul timp… care ar putea proveni dintr-o  cearta de proportii cu o alta persoana… sau… din simplul motiv ca aveai nevoie de cineva pe care sa iti versi frustrarile.

Si… ce mai trebuie sa stii… este faptul ca… plansul in mod regulat ajuta la stabilizarea sistemului tau nervos si te ajuta sa elimini toate emotiile statute.

 Cand plangi… corpul elimina hormoni de fericire… scazand nivelul de mangan… care poate cauza anxietate si stres in exces daca ramane in organism in cantitati prea mari.

 Fara lacrimi… nu numai ca sanatatea noastra ar fi mult mai subreda, dar am innebuni din cauza sentimentelor reprimate.

  Multi oameni isi ascund sentimentele…  ingrijorati cu privire la ce ar putea lumea sa creada despre ei… crezand ca oamenii se vor speria sau ii vor considera a fi neadecvati.

Insa…  prin simplul fapt ca iti arati emotiile si plangi atunci cand o simti… incurajezi o societate mai libera… mai autentica si mai sanatoasa.

A fi puternic… nu inseamna a suprima emotiile… ci… inseamna… a avea dorinta de a infrunta cu claritate tot ceea ce ofera viata!

M.I.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page