Lifestyle — martie 1, 2019 at 08:56

Fidelitatea vine din suflet, nu din minte.

by

Judecăm ușor când, într-un cuplu, unul dintre parteneri înșală. “Nenorocitul”, “nenorocita”… indiferent că înșală femeia sau bărbatul… nouă ne vine oricum extrem de ușor la gură să ponegrim. Că de, așa suntem noi, privim totul numai la suprafață. Și la suprafață da, într-adevăr, pare urât ce se întâmplă. Însă, dacă pătrundem puțin în interior, dacă analizăm puțin mai în detaliu relația înșelatului și-a infidelului, ne dăm seama că la baza ei nu stă iubirea.

Iubirea nu înșală. Da, știu că nouă ni se pare că, dacă facem eforturi fabuloase pentru ca o relație să meargă, iubim de nu mai putem. Și că, dacă cel sau cea pentru care facem asta, în ciuda a tot ceea ce facem, ne înșală… e un gunoi. Însă, în realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Greșelile au loc, în egală măsură, și de o parte, și de cealaltă. Prima și cea mai importantă ar fi aceeași de ambele părți… încă sunt împreună… înșelatul și infidelul. Încă nu au înțeles sau, dacă au înțeles, nu vor să accepte… că nu se iubesc, că nu se completează, că… nu-s ce trebuie unul pentru altul… că nu fac parte din același întreg.

Și, dacă ar fi să privesc și mai în profunzime de-atât, ambii sunt infideli. Da, da… și înșelatul. Ambii sunt infideli față de ei înșiși. Adică… în sinea lor, sunt lipsiți de autenticitate. Nu se cunosc pe ei înșiși. Nu-și cunosc propriul adevăr. Nu știu cine sunt ei cu adevărat, în primul rând… pentru a ști, abia apoi, și cine este acel partener alături de care-și doresc să trăiască într-un cuplu.

Aici greșim. Ne aruncăm în viață, fără să cunoaștem detaliile de bază. Ne aruncăm în relații, fără să ne cunoaștem noi pe noi, mai întâi. Vrem de la alții, înainte să știm ce vrem… de la noi. Ce ne place, de fapt, cum ne place, de fapt, când, de ce…

Fidelitatea asta… atât față de noi înșine, cât și față de partener… vine din suflet, nu din minte. Fidelitatea nu-i o impunere. Nu-i o reacție forțată de respingere a atingerilor oricărei altei persoane în afară de cea vezi, Doamne, dragă nouă, ci… una naturală. Ea nu-i o decizie, ci e o… stare, o senzație. Simțim să fim fideli. Simțim să alegem doar o anumită companie, doar un anumit zâmbet, doar o anumită inimă… nu ne impunem. Și nu ni se impune.

Altfel… nu-i iubire. Și nici fidelitate. E o condiție. O înțelegere. O… regulă. “Suntem într-o relație, așadar niciunul n-are voie să…”… Și, vorba aia, regulile-s făcute ca să fie încălcate, nu?

Așa și aici. Mai devreme sau mai târziu, lipsa… autenticității… își spune cuvântul. Lipsa… iubirii… și ea. Pentru că… ce caută omul toată viața lui, dacă nu iubirea? Și-apoi cum ar putea-o refuza, dacă se-arată, chiar și numai sub forma unei himere, pentru o scurtă perioadă de timp… când el o dorește atât de mult, de când se știe el?

Vinovați nu suntem pentru că ne aflăm într-o permanentă căutare a iubirii, ci pentru că alegem să ne păcălim, la suprafață, cu ceva ce doar îi seamănă, în loc să scormonim noi în noi înșine mai bine, pentru a găsi adevărul. Pentru a afla cine suntem, pentru a afla ce ne doare, ce ne rănește, de fapt, de acceptăm viața doar așa, la suprafață… Pentru a afla de ce ne… mulțumim cu puțin, când, cu ceva mai mult curaj și ceva mai multă asumare, am putea avea… totul?

Iubirea nu e despre ‘a rezista’. Nu-i despre abțineri și nici despre limite. Pentru că, atunci când iubim cu adevărat, uniunea e făcută de la sine, cercul e complet și perfect rotund. Nici unul dintre parteneri nu simte să fie nicăieri altundeva în afară de… înăuntru, în interior… în iubire. A lor și-atât.

În iubire, dorințele… fie ele conștiente, fie subtile… au legătură, instinctiv, numai și numai cu cel iubit. Tentațiile nu mai sunt tentații. Pentru că iubirea… autenticul, în general, odată aflat, ocupă totul. Ocupă inimi, ocupă minți, ocupă brațe, ocupă casă, masă, pat, totul.

Fidelitatea nu-i o convenție. Convențiile sunt pentru instituții, pentru domeniile reci ale vieții. Pe când ea, fidelitatea… ține de suflet. Ea e doar o… simplă consecință a iubirii. A iubirii… adevărate.

vorbenergy.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page