Evenimente, Ultimile Știri — noiembrie 26, 2016 at 08:50

Fidel Castro – „El Lider Maximo“, a murit

by

”Fidel Castro, fostul președinte al Cubei și liderul revoluției comuniste a murit”, a relatat mass-media de stat cubaneză, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la moartea liderului în vârstă de 90 de ani.

castro“Comandantul șef al revoluției cubaneze a murit la ora 22:29 în această seară (03:29 GMT sâmbătă)”, a declarat președintele Raul Castro.

Fidel Castro a condus Cuba ca un stat cu un singur partid timp de aproape 50 de ani înainte ca fratele său Raul Castro care a preluat puterea în 2008.

Susținătorii lui Fidel Castro spun că acesta a dat Cuba înapoi oamenilor. Dar el a fost, de asemenea, acuzat de suprimarea opoziției.

 

“Sunt puține persoane ale secolului 20, care au avut un impact mai profund asupra unei singure țări decât Fidel Castro a avut în Cuba”, declara pentru CNN în 2012 Robert Pastor, un fost consilier de securitate națională pentru președintele Jimmy Carter în 1970,

“El remodelat Cuba după imaginea sa, atât pentru la cât și la rău”, a spus Pastor, care a murit în 2014. “Cuba va fi un loc diferit pentru că el a trăit și a murit acolo.”

Castro a trăit suficient de mult pentru a vedea un dezgheț istoric în relațiile dintre Cuba și Statele Unite ale Americii. Președintele Barack Obama a anunțat în decembrie că Statele Unite vor restabili relații diplomatice cu Cuba și a cerut Congresului să ridice un embargo economic de 52 de ani.

„Va sosi timpul pentru noi toţi“, le spunea în aprilie Castro, cunoscut ca „El Lider Maximo“, celor prezenţi la Congresul Partidului Comunist din Cuba. Câţiva dintre delegaţi au izbucnit atunci în lacrimi. Majoritatea cubanezilor nu au trăit într-o perioadă în care să nu existe bărbatul pe care îl numesc pur şi simplu Fidel.

“Voi avea 90 de ani în curând. În curând voi fi la fel ca toți ceilalți. Timpul va veni pentru noi toți, dar ideile comuniștilor cubanezi vor rămâne ca o dovadă pe această planetă. Dacă se lucrează cu fervoare și demnitate ele pot produce bunuri materiale și bunuri culturale de care ființele umane au nevoie și pentru care trebuie lupte fără a renunțe vreodată. “, spunea Castro la ultima sa apariție publică la Congresul Partidului Comunist din Cuba.

Sub conducerea sa, între 1959 şi 2006, Castro a înfruntat 10 preşedinţi americani. A pus la punct un regim comunist exact la uşa Statelor Unite ale Americii şi a supravieţuit celor peste 600 de tenative de asasinat care l-ar fi vizat, aminteşte DPA.

“Nu mi-a fost niciodată frică de moarte”, a spus Castro în 2002. “Nu am fost niciodată preocupat de moarte.”

Până la ultima sa suflare, Castro a ținut strâns la credința lui într-un model economic socialist și un singur partid guvernare comunistă, chiar și după ce Uniunea Sovietică s-a dezintegrat și cea mai mare parte din restul lumii a concluzionat că socialismul de stat este o idee în stare de faliment al cărui timp a trecut.

“Cea mai vulnerabilă parte a personalității sale ca politician este tocmai apărarea sa continuă a unui model totalitar, care este cauza principală a greutăților, mizeriei și nefericirii poporului cubanez”, a declarat Elizardo Sanchez, un avocat pentru drepturile omului si critic al regimului Castro.

La cât de viu colorată i-a fost viața publică, Castro a încercat să ducă o viață privată discretă. El si prima sa sotie, Mirta Diaz Balart, a avut un fiu înainte de a divorța în 1956. Apoi, timp de mai mult de patru decenii, Castro a avut o relație cu Dalia Soto del Valle. Ei au avut cinci fii împreună și s-au căsătorit în liniște în 1980.

Până la momentul când Castro a demisionat după 49 de ani de la sosirea triumfală în Havana, el a fost cel mai longeviv cap al unui guverări din lume, în afară de monarhi.

La retragerea sa Castro și-a exprimat sprijinul ferm ca Raul să adopte încet, în mod deliberat schimbări radicale ale sistemului marxist pe care el l-a construit.

A supraviețuit suficient de mult timp pentru a-l vedea pe Raul Castro că a negociat o deschidere cu președintele american Barack Obama, pe 17 decembrie 2014, atunci când la Washington și Havana s-a anunțat că se vor face schimbări pentru a restabili legăturile diplomatice, pentru prima dată de când au fost rupte în 1961. El a binecuvântat cu precauție afacere istorică cu dușmanul său de pe tot parcursul vieții într-o scrisoare publicată după o lună de tăcere.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page