Mâncare şi Băutură, Plăcerile vieţii — septembrie 1, 2016 at 15:55

Fetească neagră Naiada medalia de aur – Domeniile Ostrov

by

12523207_1033111813421963_3377922355575298246_nLa domeniile Ostrov, reputate de-a lungul deceniilor pentru strugurii de masa produsi, s-au realizat  plantații de struguri de vin, printre care si din soiul autohton Feteasca neagra. Aplicând o tehnologie viticola cu respectarea  necesităților soiului și  printr-o vinificare adecvată, soiul Feteasca neagră poate să dea vinuri de o calitate exceptională și în condițiile de la Domeniile Ostrov, fapt confirmat de medalia de aur obținută la Competiția Internațională Vinului din Balcani, editia IV-a, Sofia 2015.  Vinul de Feteasca neagra 2013 medaliat e de culoare rosie intensa, prezinta nuanţe discrete de prune uscate si de fructe de padure, e usor condimentat amintind de vanilie si scortisoara, caractere imprimate de baricare, are un gust vioi, vinos, echilibrat, extractiv si catifelat, cu taninuri blânde, neagresive, fiind deosebit de placut.

Pentru a garanta o materie prima de calitate corespunzatoare, s-a urmărit procesul de coacere  al strugurilor și la atingerea maturitătii tehnologice s-a efectuat recoltarea manuală în lădițe, transportul rapid la cramă pentru procesare. Strugurii au fost desciorchinati pentru a evita transmiterea unui gust ierbos, astringent si amar de la rahis, au fost zdrobiti si supusi unui proces de macerare-fermentare prin care s-a urmarit extragerea compusilor valorosi din pielite, mai ales a celor din grupa compusilor fenolici: antociani, taninuri, alti compusi ca resveratrolul despre care se vorbeste asa de mult în ultima vreme. Pe lânga influentarea carcateristicilor organoleptice ale vinurilor – culoare, extractivitate, astringenta, acesti compusi au si multiple efecte fiziologice pozitive recunoscute, dintre care cele antiradicalare foarte cautate. Procesul de macerare și fermentare s-a realizat în vinificatoare în care s-au putut dirija parametrii de lucru prin intermediul unor programe stabilite de enolog. Tot procesul de macerare/ fermentare a fost urmărit și de către laborator și în momentul în care epuizarea zaharurilor și necesarul de produși de culoare au fost realizate, s-a trecut la separarea vinului ravac și la presarea boștinei.

12651280_1043556005710877_5686239061431902294_nDesavârsirea caracteristicilor organoleptice ale vinului s-a obtinut prin fermentatia malolactica controlata, realizata  cu bacterii lactice selectionate, urmata de o maturare în baricuri a unei parti din acest vin, ceea ce a crescut complexitatea olfactiva a vinului.

Victor Bălașa

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page