Familie, Lifestyle — martie 8, 2016 at 13:00

Fenomenul care s-a furișat în viețile copiilor: Cyber bullying, sau hărțuirea digitală

by

Ca părinte, dorești să îți protejezi copilul de toate primejdiile. Îl ții de mână când treceți împreună strada, îl înveți să nu se apropie de flacără deschisă sau de oala care fierbe, îi cumperi cască de protecție atunci când învață să meargă pe bicicletă. Acestea toate fac parte din universul primejdiilor de care știi, și deci îl poți apăra. Dar ce faci cu toate primejdiile despre care încă nu ai aflat?

copiiDorim să atragem atenția asupra unui fenomen care s-a furișat în viețile copiilor din România, ajungând să afecteze confortul lor psihic, încrederea în ei și în lume, dorința de a interacționa cu cei din jur. Este vorba despre cyber bullying, sau hărțuirea digitală.

Studiul EU Kids Online arată că vârsta la care copiii intră pentru prima dată pe internet este în scădere, ei fiind prezenți online începând cu vârsta de 10 ani. Experiențele neplăcute online îi afectează într-o mare măsură pe copiii din România, aceștia declarând în proporție de 21% că au fost jigniți, supărați sau deranjați de ceva pe internet.

Un prim fel în care putem începe să îi protejăm este privind acest fenomen ca pe unul real, cu impact semnificativ în viețile copilului, întrucât vorbim despre atacarea stimei de sine. Odată admisă gravitatea fenomenului, următoarele acțiuni pot fi întreprinse pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă mai în siguranță online:

  1. Ia-ți timp pentru a vorbi cu cel mic despre ce îi place să facă online, ce i se pare interesant. Delicat, introdu în conversație o întrebare despre ce îi deranjează pe internet. Încearcă să afli dacă a avut interacțiuni neplăcute cu alți utilizatori.
  2. Transmite-i că nu are niciun fel de obligație de a se apăra în fața nimănui. Anonimatul permite oricui să arunce “săgeți”, însă răspunsul cel mai sănătos este ignorarea oricărei tentative de atac. Astfel, atacatorii sunt descurajați, văzând că acțiunea lor nu este validată în niciun fel.
  3. Stabilește o relație de încredere cu copilul tău, astfel încât tu să devii prima persoană la care ar apela, în caz că se petrece ceva neplăcut online. Povestiți despre beneficiile și riscurile unui profil public pe o rețea de socializare, despre protecția datelor personale. Învață-l să nu posteze nimic din ce i-ar putea periclita imaginea pe viitor.
  4. Poate crezi că limitând semnificativ accesul copilului tău la internet, îl vei proteja mai bine. Suntem de acord că limitarea timpului petrecut în fața calculatorului este o măsură sănătoasă, însă interzicerea sau limitarea drastică poate avea consecințe neplăcute din punct de vedere a integrării sociale a micuțului. Copiii folosesc online-ul pentru a comunica între ei, pentru a studia și pentru a-și face temele, iar ca părinți, putem să îi ajutăm să facă distincția dintre zona sigură, productivă și zona “de evitat” a internetului.

sursa:unicef

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page