Editoriale — iunie 20, 2014 at 23:07

FEMEIA DIN ROMANIA VICTIMA SISTEMULUI, MENTALITATII SAU A PROPRIEI NEPASARI?

by

602424_251944748298535_1399867935_nIn trecut, femeia era marginalizata si tratata ca si cand nu ar fi avut capacitatea necesara de a lua singura decizii, femeia trebuia sa stea mereu in umbra barbatului si sa i se supuna.El era cel care avea numai drepturi,ea avea numai obligatii. Rolul femeii era sa ,,stea a cratita”,sa nasca si sa creasca copii,sa aiba grija de casa si bineinteles de sotul ei,sot care de multe ori era ales de parinti ,pentru ca nici macar dreptul de a-si alege singura persoana langa care sa traiasca nu il avea. Desi nu erau multumite ,se supuneau si isi faceau ,,datoria”,pentru a nu supara pe nimeni. Intre timp,femeile au prins curaj si au inceput sa demonstreze ca pot face mai mult,pe langa faptul ca se ocupa de casa,de copii,femeia poate excela in multe domenii alaturi de barbati,de multe ori depasindu-i. Femeia isi poate lua decizii singura,se poate intretine singura,isi poate alege singura drumul in viata.

Totusi, constat cu durere, in sec XXI inca exista persoane care accepta sa fie tratate ca niste obiecte, inca exista femei pt care a accepta violenta fizica si psihica reprezinta o datorie pe care trebuie sa si-o faca,inca exista femei care nu au curaj sa creada ca pe langa obligatii au si drepturi . Desi exista legi care protejeaza femeia,mute femei nu stiu de existenta lor iar altele,desi stiu,se complac din diverse motive:frica,rusine (desi ele nu au nicio vina),pentru a nu face copiii sa sufere (desi copiii sufera mai mult traind intr-o atmosfera ostila).

Mi-as dori ca cineva sa se gandeasca la un ajutor concret pentru aceste femei. In Romania mor foarte multe femei in urma violentei in familie,se sinucid multe femei,mor foarte multi copii. Se construiesc foarte multe biserici,sa nu fiu inteleasa gresit,sunt credincioasa dar si pragmatica.Nu trebuie sa avem pe fiecare strada o biserica pentru a demonstra ca suntem credinciosi.trebuie sa aratam prin fapte. Cum se pot gasi bani pt biserici se pot gasi pt mai multe centre care ofera sprijin victimelor violentei in familie. Asa am salva multe vieti si i-am arata lui Dumnezeu ca il iubim,nu ducandu-ne sa pupam moastele, umpland cutia milei iar cand iesim din biserica sa nu ne mai pese de durerea semenilor nostri.

Dragele mele,inainte de toate,trebuie sa ne ridicam,suntem obligate sa o facem,nu avem voie sa dam dovada de slabiciune,trebuie sa ne iubim si sa ne respectam in primul rand noi pt a-i face si pe altii sa o faca,trebuie sa ne ridicam dupa fiecare lovitura pe care o primim de la viata! IN VIATA NU CONTEAZA DE CATE ORI CADEM,CONTEAZA DE CATE ORI NE RIDICAM SI MODUL IN CARE O FACEM,IAR FEMEILE POT SA O FACA!

Mihaela Stoica

Slobozia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page