Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — ianuarie 28, 2019 at 23:44

”FAZE DETERMINANTE” PENTRU GAL-UL VALEA MOSTISTEI LOCUL V PENTRU GRADUL DE CONTRACTARE IN IMPLEMENTAREA SDL PANA LA SFARSITUL ANULUI 2018

by

In designul fiecarei investitii exista momente in care se produc evaluari in procesul de implementare. In constructii se numesc faze determinante, iar in proiectele cu finantare europeana, se numesc evaluari intermediare. Pentru Gal-ul Valea Mostistei, momentul pentru o evaluare intermediara s-a decis a se intampla la sfarsitul anului 2018. Evaluarile, sunt instrumente determinante care ar trebui sa asigure o imagine comprehensiva fata de procesul de indeplinire a sarcinilor asumate prin SDL.

Cu ajutorul indicatorilor prestabiliti, de natura cantitativa si calitativa, si prin utilizarea unei metodologii adecvate, evaluarea intermediara trebuie sa masoare si sa cuantifice gradul de realizare si performanta dobandit de Grupul de Actiune Locala. Prin raportul intocmit, care reprezinta sinteza studiului de monitorizare continua si evaluare, toti partenerii din organizatie si alti factori interesati au acces la toate informatiile necesare si pot evalua daca activitatea a fost sau nu una corespunzatoare. Pentru GAL-UL Valea Mostistei, evaluarea intermediara reprezinta o etapa necesara dar in acelasi timp si relevanta de bilant al activitatii. Gal-ul a stabilit o echipa care a structurat mai intai modelul procesului de evaluare utilizat sau altfel spus, o metodologie de lucru eficienta. Colectarea datelor si a informatiilor s-a facut intr-un mod participativ alegandu-se de la caz la caz metodele si tehnicile cele mai adecvate indicatorilor cantitativi sau calitativi.

Prin stabilirea scopului si a obiectivelor specifice, s-a contextualizat modul de desfasurare a activitatii. Am considerat ca, raportul intocmit trebuie sa reprezinte sinteza studiului de monitorizare intermediara in perioada de activitate 2017 -2018, iar scopul sau este acela de a defini, masura si cuantifica valoarea adaugata asigurata in microregiune de procesul de implementare al SDL, conform celor 7 caracteristici ale Programului LEADER. Despre toate acestea au discutat si s-au instruit reprezentantii Gal-ulilor convocati la intalnirea care a avut loc in perioada 22 – 23 ianuarie 2019 la Bucuresti. A fost o ocazie potrivita pentru a se clarifica anumite elemente metodologice si procedurale in contextul in care, s-a dorit standardizarea abordarii astfel incat fiecare GAL sa detina informatiile necesare.

Procesul de monitorizare si evaluare intermediara despre care s-a vorbit cu ocazia acestei intalniri a aparut ca o necesitate, din pacate, dupa ce Gal-urile desfasurasera o mare parte dintre activitati pe parcursul anului 2018. Nefiind prevazut de la inceput, chiar din momentul semnarii contractului, acest aspect a creat dificultati pentru factorii responsabili cu aceasta activitate din fiecare gal.

Gal-ul Valea Mostistei a participat cu interes la aceasta intalnire, asa cum a participat si la celelalte intalniri organizate pe aceiasi tema in cursul anului trecut. Schimbul de experienta care a avut loc si exemplele de bune practici furnizate, ne-au ajutat sa intelegem mai usor comandamentele acestei activitati. Raportul de evaluare in acest moment isi defineste ultilime recomandari si concluzii, astfel incat, el sa devina disponibil tuturor factorilor interesati si sa intre in atentia AM PNDR pentru o pertinenta apreciere.

Pe un alt palier este corect sa informam partenerii si pe toti factorii interesati despre faptul ca Gal-ul Valea Mostistei a dobandit ocazia participarii la acest eveniment recunoasterea eforturilor depuse in procesul de implementare a SDL.

Locul V atribuit GAL-ULUI VALEA MOSTISTEI, pentru gradul de contractare realizat in implementarea SDL pana la finalul anului 2018, in regiunea Sud-Muntenia constrituie o performanta notabilia, si in acelasi timp un indemn pentru realizari mai bune in perioada urmatoare.

ECHIPA GAL VALEA MOSTISTEI

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page