Cultură şi Educaţie, Proză şi poezie — aprilie 18, 2013 at 18:49

Fă-o din suflet, nu din obligație!

by

„ E mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți. “ –Mark Twain

Fă-o din suflet, nu din obligație Toți încercăm să facem mai mult sau mai puțin fapte bune. Fapte care să ne caracterizeze, să ne îmbunătățească imaginea în societate și să ne definească ca fiind niște oameni extraordinari. Numai că unii o fac poate din obligație, fac un bine ca să aștepte în schimb laude, aplauze și mulțumiri, însă unde mai este mulțumirea sufletească pe care ar trebui să o avem după ce am făcut o faptă bună, doar pentru simplul fapt că am simțit?

Într-adevăr, orice om își dorește ca munca și efortul depus să-i fie apreciat și să aibe certitudinea că nu face un lucru zadarnic. Dar văd oameni care după ce își termină treaba imploră și cerșesc laude numai din priviri. De ce să facem ceva doar pentru a fi lăudați când am putea să ne mulțumim cu binele sau reușita pe care am făcut-o?

Mulți dintre noi tindem spre perfecțiune, spre mai mult, dorindu-ne să scoatem ce-i mai bun din noi si puterea noastră de a munci. Dar la final nu cerem păreri, de teamă să nu primim critici sau să fim corectați, la final doar așteptăm laude. Lauda în același timp este înrudită cu mândria, aștepți laude ca să fi mai mândru de tine și ceea ce faci. Iar mândria excesivă de obicei duce la conflicte, oamenii devenind superiori unii altora.

În schimb sunt si ceilalți oameni modești și simpli, care fac ceva pentru că simt și vor să faca bine ori să-și depășească condiția și nu așteaptă laude. Se mulțumesc cu un zâmbet și o strângere de mână. Acești oameni sunt demni de respect și stimă, acești oameni merită lauda, nu cei ce fac un bine doar din obligație, doar din plăcerea de a fi aclamați. Lor ar trebui să le mulțumim și să îi ținem lângă noi, datorită lor să ne dorim o societate mai bună și mai puțin îngâmfată.

Florentina Ivan

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page