Comunicate de presă, Ultimile Știri — aprilie 8, 2015 at 19:03

Expozitia „Capodopere ale artei grafice” – Henri Matisse, pentru prima data in Romania

by

foto-118

Palatul Noblesse – Centru de Arte si Evenimente gazduieste, in perioada 7 aprilie-7 iunie 2015, prima expozitie din Romania semnata de Henri Matisse, formata din 83 de lucrari de litografie. Acestea au fost aduse in tara prin intermediul Asociatiei Culturale Noblesse, iar expozitia „Capodopere ale artei grafice” este unica pentru ca este prima dedicata exclusiv lui Matisse.

Expozitia cuprinde colaje si lucrari de grafica din serii precum „Jazz” sau „ Florilege des Amours” , unele dintre acestea fiind expuse in diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de catre artist in perioada 1945- 950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevarate declaratii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrarile lui Matisse atesta calitatile extraordinare ale acestuia ca desenator si ilustrator. Mai mult decat atat, este printre primii artisti ai acelor timpuri care are curajul sa experimenteze forme, figuri si culori. A aratat lumii ca atunci cand formele se micsoreaza, culorile acestora vor fi scoase mai bine in valoare, contrastand cu fondul lor. Matisse se numara printre marile genii ale desenului, reusind ca printr-o linie mica si simpla sa exprime sentimentele modelului sau.

Prin < > va invitam sa parcurgeti un traseu memorabil si sa va transpuneti in viata unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat si despre care a recunoscut ca < >. Prin aceasta expozitie asistam la un spectacol ce ne poarta pe traseul urmat de artist in cautarea fericirii si a creativitatii. Expozitia isi propune sa arate si latura determinata a artistului care, desi infrunta greutati fiind fortat sa se retraga la Nisa din cauza celui de al II-lea Razboi Mondial, dar si pentru ca este bolnav de cancer, a reusit sa infloreasca in fiecare zi continuand sa impresioneze si astazi” , declara Adela Mara, director cultural al Asociatiei Culturale Noblesse.

Gazduirea acestei expozitii de catre Palatul Noblesse-Centru de Arte si Evenimente nu este intamplatoare, acesta fiind o capodopera a arhitecturii romanesti, un spatiu unic prin eleganta si prin istoria sa.

Infiintarea Asociatiei Culturale in 2014 inseamna asumarea responsabila si cu intreaga convingere a unui marketing cultural de valoare, asumat 100% de toate brand-urile din Noblesse Group, respectul si sustinerea valorilor culturale romanesti si internationale. Principala misiune a Asociatiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale de exceptie pentru a da viata acestei cladiri istorice din Bucuresti inestimabile ca si mostenire si contribuirea alaturi de voci la promovarea capitalei noastre dragi, ca o importanta destinatie turistica din punct de vedere cultural”, a declarat Loredana Preda, CEO Noblesse Group.

Expozitia poate fi vizitata in timpul saptamanii intre 10.00-19.00 in baza unei programari telefonice, iar pretul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenta acestor lucrari, dar si pentru a oferi o alternativa culturala de petrecere a timpului liber, in fiecare sambata, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului si al expozitiei, iar pretul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru ca Asociatia Culturala Noblesse se implica activ in actiuni de promovare si sustinere a culturii, in timpul saptamanii, elevii si studentii vor beneficia de intrare gratuita in baza unei legitimatii valabile.

Palatul Noblesse este o cladire monument istoric construita in 1881 de catre arh. Alexandru Savulescu, fiind una dintre primele cladiri in stil eclectic din zona veche a orasului. Din 1903 devine proprietatea bancherului Lenid Berkovitz, iar din 1950 este confiscata de catre Partidul Comunist si transformata in Cercul Pionierilor si Soimilor Patriei din Sectorul 2. Este cumparata in anul 2012 de catre Noblesse Group care o restaureaza si o amenajeaza interior complet, primind denumirea de Palatul Noblesse- Centru de Arte si Evenimente.

Noblesse Group cuprinde in portofoliul sau marcile Galeriile Noblesse, biroul de arhitectura si design interior Studio Insign, Palatul Noblesse-Centru de Arte si Evenimente si Asociatia Culturala Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ in sustinerea si promovarea valorilor artistice. Viziunea Asociatiei Culturale Noblesse se bazeaza pe o activa sustinere si dezvoltare a artelor, a educatiei cultural-artistice romanesti si universale.

Asociatia s-a nascut din dorinta de implicare si de a aduce o importanta contributie in domeniul designului interior, al arhitecturii in mod special si a artelor in mod general.

Cristiana Bobaru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page