Comunicate de presă — februarie 28, 2018 at 08:51

EVENIMENT DE PROMOVARE POPAM 2014-2020

by

La Fetesti, in judetul Ialomita, s-a desfasurat evenimentul de promovare a unor masuri din cadrul Prioritatii I a Uniunii Europene – Promovarea pescuitului durabil din punctul de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al utilizarii resurselor, inovator, competitiv si bazat pe cunoastere.

Patronata de MADR, prin prezenta in sala a dlui Secretar de Stat Alexandru Potor si a unor inalti reprezentanti ai AFIR si AMPA, intalnirea a reunit si numerosi reprezentanti ai sectorului pescaresc din sudul tarii, asociatii ale pescarilor si aqvacultorilor. Au fost prezenti si reprezentanti ai FLAG-urilor din aceasta regiune. Dl  Director Ciceronis Cumpanasoiu, impreuna cu expertii DGAM POPAM si-au propus desfasurarea unor intalniri ciclice de prezentare si promovare a celor mai relevante masuri insotite si de prezentarea unor exemple de potentiale proiecte si demersuri necesare pentru accesarea masurilor finantate din FPAM. Organizarea acestor intalniri cu reprezentanti veniti direct de la “firul ierbii”, constituie o metoda eficace de a transmite informatii utile si de a transfera “know how-ul” necesar catre potentialii benefiairi ai acestor masuri.

Prezentarea principalelor cauze, elemente, impedimente care afecteaza advers procesul de accesare a oportunitatilor financiare existente in FPAM, constituie abordari transparente care vor mari gradul de incredere al beneficiarilor si deci in mod direct, gradul de absorbtie a resurselor financiare existente.

Evenimentul de promovare a mai cuprins sesiuni de discutii libere, care au permis participantilor introducerea pe ordinea de zi a unor teme de discutii bazate pe experiente proprii. Au fost astfel punctate aspecte, unele incomode, care au solicitat o atentie deosebita din partea reprezentantilor MADR prezenti in sala. Dialogul nemediat, direct, intre factorii de decizie si beneficiarii oportunitatilor financiare din program, a creat astfel un instrument util de comunicare  eficietizand la maxim resursele utilizate in acest scop.

Prin  Masura 1.23 – Modernizarea porturilor de pescuit si a locurilor de debarcare; Modernizarea centrelor de licitatii; Infiintarea sau modernizarea adaposturilor pescaresti, si prin Masura  1.6 – Diversificarea si noi forme de venituri, factorii interesati din domeniul pescuitului si a aqvaculturii, isi pot planifica aplicatii dedicate satisfacerii nevoilor de dezvoltare a activitatilor generatoare de venit, eligibile in POPAM.

Finantatorul a introdus noi elemente care maresc gradul de atractivitate a acestor masuri. Inovarea, beneficiarul si interesul colectiv sunt atributele asteptate ca mod de abordare a aplicatiilor.

Indeplinind cel putin unul din aceste atribute, beneficiarii isi pot asigura astfel o sustinere publica pana la 90% din valoarea totala eligibila a proiectului.

O alta facilitate importanta o constituie posibilitatea asigurarii cotei de cofinantare, prin introducerea in circuit a bunurilor proprii detinute de beneficiari, dupa o evaluare aferenta a acestora, autorizata. Pescuitul si aqvacultura se relanseaza cu ajutorul acestor masuri, astfel incat pestele sa-si reocupe locul firesc pe masa consumatorilor.

FLAG-ul Valea Mostistei se pregateste sa lanseze intr-un viitor foarte apropiat masurile de finantare pe care le-a adoptat in cadrul Strategiei de dezvoltare  a teritoriului pescaresc Valea Mostistei. FLAG-ul este pregatit temeinic sa asigure “unditele” necesare celor care vor “sa prinda peste” cu succes.

Ghedzira Nicolae

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page