De prin lume adunate — martie 17, 2014 at 16:20

Evaluarea politicilor pentru IMM-uri inaintea alegerilor europene.Noi abordari in domeniul politicilor pentru IMM-uri sunt necesare.

by

ueapme_1

Rezultate pozitive in cazul programelor de sprijin pentru IMM-uri, mai putin bune in ceea ce priveste regulamentele si consultarile. Noi abordari in domeniul politicilor pentru IMM-uri sunt necesare.

Pe data de 5 martie 2014, la conferinta comuna a UEAPME si a Intergrupului pentru IMM-uri al Parlamentului European, prezidata de Vice-presedintele Parlamentului European Othmar Karas, au fost evaluate rezultatele politicilor UE dedicate IMM-urilor, implementate pe parcursul ultimilor 5 ani si au fost discutate strategiile pentru viitor. Directorul UEAPME Gerhard Huemer a realizat un portret in general pozitiv, dar nu extrem de imbucurator, al realizarilor in domeniul sprijinirii mestesugurilor si IMM-urilor in intervalul 2010-2014. Intr-adevar, mai mult de 60% din solicitarile UEAPME au fost implementate in intregime sau cel putin partial. Totusi, situatia s-a si inrautit in anumite cazuri, creand un mediul de afaceri dificil pentru IMM-uri. Mai mult, evaluarea implementarii solicitarilor UEAPME arata rezultate mai bune in ceea ce priveste programele de sprijin pentru IMM-uri, comparativ cu recomandarile in domeniul politicilor in beneficiul IMM-urilor sau cu imbunatatirea consultarii organizatiilor de afaceri. In ceea ce priveste viitorul, Secretarul general UEAPME Peter Faross a subliniat faptul ca Europa nu isi va reveni dupa criza economica fara a avea IMM-uri prospere si a solicitat ca problematica IMM-urilor sa fie luata in considerare in toate domeniile politicilor UE.

Un studiu care evalueaza realizarile in domeniul sprijinirii mestesugurilor si IMM-urilor din Europa intr-o gama larga de propuneri de politici, inaintat de catre UEAPME si care analizeaza perioada 2010-2014, arata faptul ca: 11% din solicitarile UEAPME au fost implementate pe deplin, in alte 50% dintre ele s-au inregistrat progrese, in timp ce in 38% din cazuri nu s-a produs nicio schimbare, iar in 2% din cazuri s-a inregistrat o inrautatire.

Pentru a privi partea pozitiva a tabloului, s-a observat revizuirea sistemului de standardizare, noul acord cu Comisia Europeana in ceea ce priveste Standardul pentru IMM-uri, accesul imbunatatit al IMM-urilor la fonduri structurale si de investitii, inclusiv o implicare mai buna a organizatiilor de IMM-uri in programare si sprijin pentru accesarea de instrumente financiare, crearea unui instrument dedicat IMM-urilor in cadrul programului Orizont 2020. Mai mult, s-au realizat progrese in domeniul legislatiei legate de platile intarziate, accesul la achizitiile publice, reducerea riscurilor creditelor retail pentru IMM-uri in cadrul Basel III (cadru de reglementare international aplicabil bancilor) si prin acordul final asupra unui Brevet European. Totusi, partea negativa priveste doua capitole unde IMM-urile sunt confruntate cu o inrautatire a situatiei: concediul de maternitate, caz in care discutiile nu sunt incheiate inca si lucratorii sezonieri, unde a fost adoptata o noua si impovaratoare directiva.

In ceea ce priveste dezvoltarile viitoare, Secretarul General UEAPME Peter Faross a subliniat faptul ca “abordarea actuala, mai degraba macro-economica, de a contracara criza, trebuie sa mearga mana in mana cu o abordare micro-economica, in sprijinul cresterii competitivitatii IMM-urilor, cu scopul de a imbunatati mediul de afaceri, deoarece Europa nu va reusi sa intre in mult-asteptata faza de revenire la normalitate fara IMM-uri puternice.”

Iesirea din criza este o necesitate absoluta, care nu poate fi atinsa decat cu ajutorul unor IMM-uri puternice; UEAPME solicita deci ca acestea sa fie centrul politicilor economice. Sunt solicitate reforme structurale, eforturi in directia reindustrializarii, precum si redirectionarea resurselor financiare catre economia reala. In prezent, resursele financiare nu sunt investite in economia reala, iar IMM-urile nu beneficiaza de acestea. Un mai bun acces la finantare pentru IMM-uri este deci o necesitate cheie.

UEAPME este organizatia patronala care reprezinta exclusiv mestesugurile si IMM-urile din tarile UE si tarile in curs de aderare, la nivel european. Organizatia are 80 de organizatii membre, printre care si CNIPMMR, cuprinzand peste 12 milioane de intreprinderi, cu 55 de milioane de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati www.ueapme.com .

Sursa: UEAPME

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page