Politica, Politici europene — mai 23, 2013 at 15:45

Eurodeputaţii cer ca sistemele de pensii să fie diversificate

by

pensieCriza economică şi provocarea ridicată de o populaţie în curs de îmbătrânire au arătat vulnerabilitatea schemelor de pensii publice şi private, spun deputăţii în rezoluţia votată marţi 22 mai a.c. Ei cer statelor membre UE să introducă sau să menţină scheme de pensii diversificate şi subliniază rolul pensiilor publice în asigurarea unor standarde decente de viaţă pentru toţi, cerând statelor membre să asigure aceste standarde.

“O treime din populaţia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este ameninţată de îmbătrânirea demografică şi finanţele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesară mai ales în contextul programelor de reformă şi stabilitate”, a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL) în dezbaterea dinaintea votului.

În răspunsul la Carta albă a Comisiei publicată în februarie 2012, deputaţii cer statelor membre să introducă sau să menţină sisteme de pensii cu mai mulţi piloni, reprezentând o combinaţie de pensii publice în pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislaţie naţională în pilonul doi şi economii private în pilonul trei. Deputaţii subliniază faptul că această criză a evidenţiat vulnerabilitatea atât a sistemului public de pensii, cât şi a celui privat.

Pensiile publice să asigure standarde decente de viaţă

pensie1

Chiar şi în scenariul posibil al unei perioade lungi de creştere economică lentă, care ar însemna că statele membre trebuie să îşi consolideze bugetele, asigurarea pensiilor publice care cel puţin să garanteze standarde de viaţă decente trebuie să rămână o prioritate, spun deputaţii.

Ei mai subliniază că pensiile publice rămân cea mai importantă sursă de venit pentru pensionari şi regretă că respectivă Carta albă a Comisiei nu a subliniat adecvat importanţa acestui pilon-indice pentru sărăcie.

Deputaţii regretă, de asemenea, tăierile drastice în ţările cele mai lovite de criza economică, care i-au împins pe mulţi pensionari în sărăcie sau la marginea ei.

Creşterea ratei de angajare

Creşterea ratei de angajare, de exemplu prin eliminarea graduală a schemelor de pensionare anticipată sau prin extinderea dreptului de muncă dincolo de vârsta pensionării pentru cei care doresc trebuie să finanţeze pensii adecvate, sigure şi sustenabile, se mai arăta în rezoluţie.

Dreptul la pensie pentru lucrătorii din străinătate

Rezoluţia subliniază că persoanele care lucrează în străinătate trebuie să obţină şi să păstreze drepturi la pensie ocupaţională în întreaga Uniune.

Rezoluţia a fost adoptată cu 502 de voturi pentru, 38 împotrivă şi 49 de abţineri.

Sursa: Parlamentul European

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page