Dezvoltare durabilă, Economie — mai 4, 2017 at 01:48

Euro urcă la început de lună la 4,55 lei

by

Leul a avut în aprilie un parcurs agitat, influențat de politicile fiscale și salariale ale PSD dar și de cererea ridicată de titluri de stat româneșt sau de alegerile prezidențiale din Franța. Începutul lui mai a fost negativ pentru leu, care s-a depreciat față de principalele valute.

analiza financiaraCursul euro a fluctuat în aprilie între 4,5133 și 4,5501 lei, pentru ca luna să fie încheiată la 4,5333 lei, mai jos cu circa 1,8 bani față de sfârșitul lui martie.

În a doua ședință din mai, media euro a crescut la 4,5485 lei, însă cotațiile din piață au urcat de la 4,538 la 4,553 lei.

Piețele internaționale sunt încă tensionate de posibilitatea ieșirii Franței din Uniunea Europeană (Frexit).Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, a declarat de la începutul campaniei că este adepta unui referendum privind Frexit. Mai nou, liberalul Emmanuel Macron, preferatul investitorilor, a evocat, la rândul său, o astfel de posibilitate.

În astfel de situații, speculatorii încearcă să scape cât mai repede de monedele economiilor emergente, pe care le consideră mai riscante, preferând activele ”refugiu” precum aurul, dolarul, yenul sau francul elvețian.

Pe plan intern pericolele pentru leu pot veni din partea politicii fiscale și salariale a PSD-ALDE,care are drept rezultat creșterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar cu riscul depășirii pragului de 3%, acceptat prin tratatele UE.

Această perspectivă a determinat agenţia de rating Moody’s să schimbe perspectiva ratingului România de la Baa3 pozitiv la Baa3 stabil, ceea ce în opinia analiștilor reprezintă un semnal de alarmă.

Dolarul american a încheiat aprilie cu o medie de 4,1453 lei, minim care nu a mai fost atins din noiembrie trecut, mai jos cu peste 11,6 bani față de sfârșitul lui martie. A doua ședință din mai a adus cursul la 4,1691 lei.

Moneda elvețiană, considerată drept un ”refugiu” pentru vremurile tulburi, a coborât la 1,065 franci/euro, dar a încheiat luna la aproape 1,09. Aceasta s-a reflectat și piața locală, unde aprilie s-a încheiat la 4,1837 lei, mai jos cu aproape 7,3 bani față finalul lui martie, pentru ca la finaleul perioadei media să fie stabilită la 4,2129 lei.

După primul tur ale alegerilor din Franța, euro s-a apreciat cu 2% în raport cu dolarul, urcând până aproape de 1,10, nivel care se înregistra în noiembrie, imediat după anunțul victoriei lui Donald Trump la prezidențialele americane.

La finalul perioadei euro se stabilizase în jurul pragului de 1,09 dolari, fluctuând între 1,0907 și 1,0937. Ela fost sprijinit de anunțul privind faptul că Grecia şi creditorii săi internaţional au ajuns la un acord privind măsurile de austeritate şi restructurare economică care vor fi aplicate. În urma înțelegerii Grecia va primi o tranșă din programul de finanțare în valoare de 7 miliarde de euro.

Radu Georgescu

Analiza cuprinde perioada 25 aprilie – 3 mai

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page