Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 12, 2017 at 19:12

Euro a revenit la 4,51 lei

by

fonduri-europenePrimele ședințe din aprilie au fost de bun augur pentru leu, care a profitat de interesul ridicat al fondurilor străine pentru titlurile de stat românești.

Finanțele au profitat de cererea mare, de aproape 1,6 miliarde lei, și s-au împrumutat cu 472,5 milioane lei prin vânzarea de titluri scadente în aprilie 2024, la un randament mediu în scădere de 3,41% pe an, față de licitația precedentă.

Un alt punct pozitiv pentru leu a fost reprezentat de reconfirmarea de către Standard & Poor’s a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală, cu perspectivă stabilă.

După o lună în care s-a plasat în jurul valorii de 4,55 lei, testând chiar și pragul de 4,57, euro a cunoscut șapte ședințe consecutive de scădere, cursul coborând până la 4,5142 lei, nivel care nu a mai fost atins din 27 februarie.

Marcările de profit de la finalul perioadei analizate și direcția depreciativă din regiune a ridicat media la 4,5219 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,512 și 4,527 lei.

Creșterea economiei românești ar trebui să permită leului să continue procesul de apreciere față de euro, însă primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța ar putea reaprinde sentimentele de aversiune față de risc ale investitorilor.

Referitor la evoluția leului guvernatorul Mugur Isărescu a declarat săptămâna trecută că, “dacă dumnevoastră considerați că o mișcare de 1-2% este depreciere, eu cred că este o exagerare aici. (…) Eu cred că leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Nu aș numi acest lucru depreciere. Este o monedă care este vie, se comportă sănătos în condiții de mișcări de capitaluri, care în mod frecvent sunt greu de prognozat”.

Cursul dolarului american a fluctuat între 4,2430 și 4,2677 lei, pentru a închide perioada la 4,2611 lei, într-o ședință în care cotațiile au fluctuat între 4,248 și 4,267 lei.

Media monedei elvețiene s-a mișcat între 4,2254 și 4,2549 lei. Evoluția a fost influențată de parcursul ei pe piețele internaționale, unde a fluctuat între 1,067 și 1,072 franci/euro.

Perechea euro/dolar a avut o tendință descendentă. De la un maxim de 1,069, euro a scăzut la 1,0570, minim al ultimei luni, dar la sfârșitul intervalului a urcat ușor, la 1,0596 – 1,0624 dolari. Revenirea euro s-a datorat creșterii încrederii în economia Germaniei, conform indicelui calculat de institutul ZEW, de la 12,8 puncte în martie la 19,5 puncte luna aceasta, semn că se anticipează o intensificare a activității în lunile următoare.

Dolarul își menține însă potențialul de apreciere. În opinia analiștilor, Fed va înăspri politica sa monetară de cel puțin încă două ori în cursul acesti an, prima dintre acestea fiind așteptată pentru iunie însă preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că BCE va renunţa la experimentul său cu dobânzi negative nu înainte de sfârşitul acestui an.

Analiza cuprinde perioada 6 – 12 aprilie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page