Dezvoltare durabilă, Economie — mai 23, 2018 at 17:10

Euro a atins minimul ultimelor cinci luni

by

Evoluția monedei naționale din perioada analizată a continuat să fie influențată de decizia BNR, de acum două săptămâni, de a majora dobânda sa de politică monetară, dar și de tendința de apreciere a dolarului american față de principalele monede la nivel mondial.

Cursul euro început perioada la 4,6338 lei, pentru ca la finalul ei media să fie stabilită la 4,6225 lei, minimul ultimelor cinci luni, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,622 și 4,626 lei.

Măsura BNR de a majora dobânda-cheie la 2,50%, în condițiile în care inflația a sărit la 5%, a avut darul, așa cum anticipa guveranatorul Mugur Isărescu, de a atrage fondurile speculative interesate de plasamentele în depozitele în lei. S-au adăugat vânzările de valută ale companiilor exportatoare care se pregăteau să achite taxele și impozitele la bugetul de stat.

Intrările speculative de valută s-ar putea micșora, în cazul în care BNR va încetini întărirea politicii sale monetare, dacă datele referitoare la evoluția PIB-ului din al doilea trimestru vor fi unele nemulțumitoare.

Pe de altă parte, BNR a operat din nou în piața monetară, de unde a atras depozite de la băncile comerciale în valoare de aproape de 6,2 miliarde lei, la o dobândă de 2,50%.

Evoluția pozitivă a leului s-ar putea întrerupe în scurt timp în cazul în care guvernarea PSD va decide să modifice sistemul de pensii și să introducă noi taxe care vor afecta mediul de afaceri.

Perspectivele pe termen mediu sunt negative. Un raport macroeconomic al Garanti Bank anticipează pentru finalul anului o creștere a euro la 4,78 lei, una dintre cele mai ridicate prognoze din piață.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,9229 lei, la debutul intervalului, la 3,9370 lei, medie care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut. Perioada s-a încheiat 3,9099 lei, scăderea fiind provocată de marcările de profit de pe piețele internaționale.

Moneda elvețiană s-a apreciat consistent pe piețele internaționale, de la 1,198 la 1,171 franci/euro, media ei urcând de la 3,9126 la 3,9375 lei. La finalul intervalului cursul a scăzut la 3,9274 lei.

Evoluția explozivă a dobânzilor interbancare s-a temperat. La sfârșitul perioadei, Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,74% iar cel la șase luni la 2,89%. Indicele la nouă se situa la 2,93%% iar cel la 12 luni s-a oprit la 2,98%.

Perechea euro/dolar a scăzut de la aproape 1,20 dolari la 1,1717, cotație care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut. La sfârșitul perioadei, tranzacțiile de pe piețele internaționale se realizau în culoarul 1,1757 – 1,1829 dolari.

Aprecierea dolarului este susținută de creșterea randamentului titlurilor Trezoreriei SUA  cu scadența la 10 ani la peste 3%, valoare care a mai fost atinsă din 2011. Dar și de afirmația lui Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, conform căreia „războiul comercial” dintre SUA și China se află într-o perioadă de așteptare.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 8.211,43 dolari.

Analiza cuprinde perioada 16 – 22 mai

Radu Georgescu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

error: Content is protected !!