Dezvoltare durabilă, Economie — iunie 23, 2014 at 18:03

Eugen Teodorovici: Noile programe din bani UE ar putea începe din vară

by

Acordul cu CE privind fondurile pentru 2014 – 2020 ar putea fi aprobat în august, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

teodoroviciAcordul de Parteneriat cu Comisia Europeană privind alocarea fondurilor europene pentru perioada 2014 – 2020 va fi finalizat săptămâna viitoare şi trimis Comisiei, iar în luna august a acestui an ar putea fi aprobat, a declarat ministrul fondurilor europene, Eugen teodorovici.

Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene recomandările privind propunerea de Acord de Parteneriat 2014 – 2020. Principalele aspect discutate au vizat majorarea alocării financiare pentru proiectele de mediu, inclusiv biodiversitate. Pentru a mări numărul de proiecte de mediu ce vor putea fi implementate, partea română a propus creşterea nivelului cofinanţării asigurate de la bugetul de stat, de la 13% la 28%, în condiţiile menţinerii contribuţiei beneficiarilor la 2%., a declarat ministrul. Acesta a mai adăugat că după aprobarea sa în această vară se va trece apoi la faza a doua, cea a programelor operaţionale.

Cum vor fi alocaţi banii

Alt subiect de pe agenda discuţiilor cu Comisia Europeană a fost modul în care unele strategii sectoriale vor fi reflectate în Acordul de Parteneriat.

„La Acordul de Parteneriat am venit cu punctual nostru de vedere la comentariile făcute de Comisie, pe fiecare direcţie (…), la fel şi la cel de achiziţii publice, şi, practic, am închis acele comentarii care au fost trimise de CE plecând de la alocările financiare pe care Comisia le-a făcut vizavi de mediu, în special având în vedere că au spus că sunt cam mici faţă de nevoile pe care le avem pe acest sector. Aici am arătat foarte clar că am realocat câteva sume de la sectorul de transporturi – 200 milioane de euro în plus, faţă de ce era alocat pe mediu -, 100 milioane de euro pe ce înseamnă apă şi deşeuri şi 100 de milioane de euro pe ceea ce înseamnă partea de biodiversitate”, a precizat Eugen teodorovici. Alte aspect ale discuţiei au vizat majorarea alocării financiare pentru proiectele de mediu, inclusiv biodiversitate.

Absorbţia va creşte la 80% în 2015

Eugen Teodorovici a mai spus că rata de rambursare către beneficiari este de 35,6%, estimând că nivelul de absorbţie la final de 2015 va fi de 80%. „Comisia a întrebat, într-adevăr, cum vom atinge această ţintă (…) În cea de-a doua parte a anului vom intensifica, la fel ca anul trecut, ritmul de implementare, şi facturile vor veni mai multe către noi la decontare. Din păcate, firmele nu trimit facturi, este o mare problemă în Romania, în special la mediu şi la transporturi. La contractile mari, firmele nu trimit facturi (…), fie intră in insolvenţă, fie nu mai sunt capabile să facă acele contracte, pentru că au venit cu un preţ de dumping inţial. Şi o să avem la final de iunie o întâlnire cu toţi constructorii şi supervizorii, contract cu contract, pentru a le spune foarte clar: au de gând să termine, bine, nu au de gând, atunci ne despărţim, pentru că nu putem să stăm să aşteptăm în permanenţă ca ei să lucreze ceea ce de fapt s-au angajat să facă prin contract”, a arătat Teodorovici.

www.adrmuntenia.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page