Familie, Lifestyle — ianuarie 19, 2017 at 18:01

Ești adolescent sau părintele unui adolescent? Atunci acest articol este cu siguranță pentru tine!

by

A fi părintele unui adolescent înseamnă nenumărate bucurii și recompense, dar și multe provocări. Cum cresc, copiii se transformă în adolescenți și câștigă o mare independență. Asta-i o parte normală și naturală, dar pe măsură ce cresc,  crește și independența lor… de aceea, este important ca părinții să mențină relațiile cu ei, să fie cât mai aproape de ei, așa cum făceau atunci când erau mici. Ei încă mai au nevoie de părinți ca să-i iubească, să-i ghideze și să se distreze cu ei… iar părinții pot găsi multă împlinire și fericire prin relațiile apropriate cu ei.

adolescenti 2Probabil că mulți părinți ai căror copii s-au transformat peste noapte în adolescenți, au întrebări și caută răspunsuri cu privire la abordarea relației părinte-adolescent și despre ce ar putea face pentru a construi relații bune cu copiii lor, care pot ajuta la menținerea unor adolescenți sănătoși și siguri pe ei.

În primul rând, ca părinți, trebuie să aveți grijă să vă ajutați copiii să-și stabilească limite și să trăiască cu reguli. Și pentru a avea succes în această misiune, părinții trebuie să le dea copiilor un rol activ în a decide care sunt aceste  limite și reguli.

Fiți cât se poate de reali cu adolescenții! Comunicând în mod deschis și de multe ori cu adolescenții, ei vor fi capabili să se refere la voi ca la oamenii care sunt cu adevărat preocupați de bunăstarea lor.

Spuneți-le că vă pasă! Vă iubiți copiii, dar cât de des vă faceți timp să le spuneți? Este nevoie să le spuneți adolescenților voștri cât de mult că vă pasă de ei, în fiecare zi. Ar trebui să vă faceți un obicei din a le spune în fiecare zi ”te iubesc”!

adolescent2Trebuie să fiți politicoși. Curtoazii simple, cum ar fi zis : “te rog”, “mulțumesc”, îi ajută prin gesturi mici și modalități ușoare să înțeleagă respectul, și le arătă cât de mult vă pasă de ei. Manierele bune de bază, arată grijă și respect. Și dacă vom da respect, vom primi înapoi ceea ce oferim.

De asemenea, se pot construi bune relații părinte-adolescent, dacă includeți în acestea înțelegerea, încrederea și îngrijorarea. Puteți construi relații bune cu adolescenții petrecându-vă timp împreună, respectându-vă promisiunile, folosind umorul și apreciind eforturile și punctele lor forte. Adolescenții trebuie să știe că pot conta pe voi că vă țineți de cuvânt. Aceasta este o parte importantă în a câștiga încrederea și respectul. Dacă vă țineți de cuvânt, și ei își vor ține promisiunile față de voi, părinții.

Este foarte puțin probabil ca adolescenții să își mai dorească să-și asume riscuri inutile și teribiliste, dacă au relații bune cu părinții lor.

adolescent1Având în vedere ceea ce am spus mai sus, părinților adolescenților le mai recomand următoarele sfaturi:

Încercați să fiţi fermi cu copilul d-voastră, dar nu agresivi… vorba dulce și mai ales zâmbetul pe buze, multe pot aduce!

Nu uitați să vă faceți timp ca să vă interesaţi permanent de situaţia lui şcolară... îi demonstrați că vă pasă de el și de viitorul său

Faceți-vă timp și încercați să cunoaşteţi preocupările copilului d-voastră şi să vă apropiaţi de prietenii lui şi de familiile acestora (pe timpul meu, adică ”în epoca de piatră” mama întotdeauna trebuia să-și de-a girul în ceea ce privea prietenii, dar și familia din care proveneau aceștia… nu în sensul rău, ci acela bun). E un ”must-have”(asta să fiu trendy) să cunoașteți cercul de prieteni ai copilului, vă poate scuti de multe neplăceri ulterioare atât pe el cât și pe d-voastră.

Implicați-vă activ copilul în viața cotidiană a familiei, distribuindu-i sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să-i dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii. Veți rămâne surprinși cât de bucuroși și satisfăcuți vor fi, pentru că li se acordă încredere lăsându-i să ducă la capăt ”misiunea” ce le-a fost încredințată, singuri-singurei.

Încercați să lăsați în afara ușii de la intrarea în casă a problemelor de serviciu sau a altor probleme care vă preocupă și vă distrag atenția de la copil… În casă, în familie, încercați să asiguraţi un climat afectiv sănătos, de înţelegere și voie bună, chiar dacă ați avut o zi îngrozitoare la serviciu.

Fiți atenți la comportamentul copilului vostru... copilul este o carte deschisă pentru cine este atent și vrea să o citească!… și dacă observaţi o schimbare negativă în comportamentul lui, motivaţi-l să vă povestească și să rezolvați în comun acea problemă cu care se confruntă.

Ca si în cazul adulților: Comunicarea este importantă!... lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia adolescenți – părinţi… răbdarea și înțelepciunea sunt atuurile și apanajul d-voastră ca părinte

Dragi adolescenți, să nu credeți că v-am uitat… adolescența este o fază, o etapă a procesului vostru de devenire, de creștere, de aceea consider că, măcar din curiozitate veți citi sfaturile mele umile… nu de alta, dar și eu am fost ca voi!…

adolescentSfaturi pentru adolescenți:

Fiţi foarte atenţi atunci când vă alegeţi prietenii… nimic nu este ceea ce pare!... Evitaţi compania persoanelor violente, conflictuale și cu un limbaj trivial… și special pentru fete: Știu că vă simțiți domnișorici și vă gâdilă orgoliul complimentele, dar căscați bine ochii la băieții, bărbații care vă tratează ca pe niște femei adulte… spuneți NU avansurilor celor care vă complimentează tinerețea și frumusețea, spuneți NU unei ”prietene binevotoare” care vă invită la un bar cu unul sau mai mulți prieteni… Nimic nu este ceea ce pare, și vă puteți distruge viitorul! Discutați cu mama, cu o mătușă, cu un adult din familie, puneți toate întrebările care vă trec prin cap și mai mult… vorbiți-le despre orice vi s-a părut dubios la școală, sau pe drumul de la școală către casă… NU vă temeți de mama, ”temeți-vă de prieteni și prietene cool”!

Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi… sunteți suficient de inteligenți să gândiți singuri și să analizaţi riscurile la care vă expuneţi!.. în baza educaţiei primite şi a propriei experienţe, mergeți și discutați cu unul dintre părinți… sigur este pățit și priceput!

Chiar dacă sunteți copii educați, învăţaţi să spuneţi „NU”!… atunci când consideraţi că un lucru nu vă interesează, nu vă reprezintă, spuneți NU, aveţi tăria să vă susţineţi părerile în fața celorlalți… nu trebuie să aceeptați anumite lucruri doar din dorința de a fi plăcut sau din dorința de apartenență la ”o gașcă” de fete și băieți care se cred ”cool și rebeli”…

Învățați să respingeţi propunerile unor colegi sau ale unor cunoscuţi de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice… Aveți încredere în voi, suteți suficient de buni și de inteligenți pentru a participa la fapte bune și frumoase!

Și foarte important, nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă, nu ascundeți profesorilor sau părinților faptele violente și atacurile verbale sau fizice asupra voastră sau ale unui alt coleg… Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţii și profesorii voștri.

Ups, era să uit!… Mare grijă la rețelele sociale!… știu, folosiți online-ul pentru a comunica între voi, pentru a studia și pentru a vă face temele, dar tineți-vă departe zona “de evitat” a internetului… vreau să vă atrag atenția asupra unui fenomen care s-a furișat în viețile copiilor din România, ajungând să afecteze confortul psihic, încrederea în ei și în lume, dorința de a interacționa cu cei din jur… Este vorba despre cyber bullying, sau hărțuirea digitală, ca să nu mai vorbesc de pedofilii care se ascund în umbra conturilor false de facebook, etc… mulți copii au fost jigniți, agresați, supărați sau deranjați de ceva pe internet… dacă vi s-a întâmplat ceva rău, spuneți imediat unui părinte, el va ști sigur cum să vă protejeze și mai ales, va ști ce are de făcut…

Liliana Manea

PS. De asemenea v-aș recomda să citiți următoarele:

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/fenomenul-care-s-a-furisat-in-vietile-copiilor-cyber-bullying-sau-hartuirea-digitala/” style=”alert”]Fenomenul care s-a furișat în viețile copiilor: Cyber bullying, sau hărțuirea digitală[/ilink]

[ilink url=”https://www.argumentpress.ro/tu-stii-ce-este-violenta-verbala-si-ce-impact-asupra-copilului-iata-ce-nu-trebuie-sa-ii-spui-niciodata-copilului-tau/” style=”alert”]Tu știi ce este violența verbală și ce impact are asupra copilului? Iată ce NU trebuie să îi spui NICIODATĂ copilului tău![/ilink]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page