Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — martie 23, 2014 at 10:12

Este oficial. Bursele lunare de 670 de lei pentru medicii rezidenţi au apărut în Monitorul Oficial

by

Acordarea unei burse lunare neimpozabile de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi a fost inclusă în Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care a fost publicată, vineri seara, în Monitorul Oficial. De aceşti bani vor beneficia 12.000 de rezidenţi care au veniturile sub 3.000 de lei.
rezidentiAstfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi si farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică de 3.000 de lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei.

„Bursa de rezidenţiat (…) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii”, mai prevede, la alineatele 2 şi 3, articolul 18.

Potrivit noului articol introdus în Ordonanţa 18, medicii rezidenţi, încadraţi în direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei încadraţi în alte unităţi cu personalitate juridică din subordinea Ministerului Sănătăţii, beneficiază de drepturile prevăzute la art. 13 alin. (1), precum şi la art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Salariile au scos 10.000 de doctori în stradă

La începutul lunii martie, medicii rezidenţi, nemulţumiţi de faptul că bursele promise încă de anul trecut nu au intrat în conturile lor, ameninţau cu greva. Anul trecut, una dintre cele şase revendicări ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, care a scos 10.000 de cadre medicale în stradă, într-un marş în centrul Bucureştiului, a fost mărirea salariilor medicilor rezidenţi.  Astfel, în noiembrie 2013, Guvernul a emis un act normativ prin care s-a obligat să achite bursele rezidenţilor începând cu 1 ianuarie 2014. Date recente arată că 3.000 de medici tineri au părăsit sistemul sanitar în ultimul an din cauza salariile mici cu care sunt plătiţi în România.

sursa:adevarul.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page