Femei şi Bărbaţi, Plăcerile vieţii — iulie 5, 2016 at 16:09

Escrocii sentimentali

by

Sunt cei care iti vor identifica vulnerabilitatile pentru a-ti spune apoi ceea ce stiu ca vrei sa auzi. Si femeile si barbatii pot fi escroci sentimentali, fiecare cu armele lui. Dupa cum spunea guru-l financiar Suze Orman: “Woman fake orgasms, men fake money”. Aceste vulnerabilitati vor lubrifia calea minciunii catre inima.

barbatNu doar banii si sexul sunt valutele tranzactionate pe piata escrocheriilor emotionale, desi sunt cele mai cautate. Atentia, sustinerea, prietenia, increderea sunt celelalte bijuterii sentimentale care iti sunt furate de asemeni, la schimb cu speranta ca vei primi cel putin acelasi lucru, daca investesti suficient de mult. Dar niciodata nu va fi suficient de mult, pentru ca ei tot timpul iti vor induce ideea ca ”poti mai mult.”

Narcisistii, sociopatii si psihopatii sunt specialisti in manipularea emotionala, aceasta fiind arta prin care vor sa te converteasca in adoratorii lor.

In cazul narcisistului manipularea incepe de la inceput – el iti spune “Buna!” si tot el iti spune “Pa!” Insista sa te cunoasca, e insensibil la refuzuri  pentru ca el stie ca nu cauta o relatie bazata pe reciprocitate ci doar vrea sa-si ia premiul.

Traumele lor acumulate de-a lungul timpului ii fac sa se simta indreptatiti sa ceara necontenit de la ceilalti pentru ca ei sa se razbune astfel pe viata. Ei nu au in realitate nimic de dat, ci doar de luat. Desi vor exagera cu declaratiile, cuvintele sunt singurul lucru cu care vei ramane si de care te vei agata.

Victimele lor sunt persoanele sensibile, care nu au incredere in ele, cu experienta relationala redusa, idealisti care considera ca oamenii sunt buni si doar au avut ghinion pana atunci. Acesti idealisti se vor erija in salvatori: vor sa-i salveze de la depresie, de la faliment, de la casnicii nefericite, de la excese de alcool sau droguri.

Abuzatorii narcisisti au intotdeauna o naratiune lacrimogena despre trecutul lor ghinionist, alternand confesiunile cu declaratii exagerate pentru a-ti maguli orgoliul. Iti vor sugera, subtil sau direct, ca alaturi de tine isi vor regasi calea. Tot ceea ce au nevoie sunt niste bani sau putin sex compasional.

Isi vor maximiza o calitate pentru a fi siguri ca te vor atrage cu ceva: fie investesc in corpul lor si arata bine si se imbraca cu stil, fie au un network social extins pe care par a fi dispusi sa il imparta cu tine,  fie se erijeaza in guru-si spirituali care iti promit mantuirea sau vor exagera cu romantismul rupt din manualul unui trubadur medieval.

Sociopatii si psihopatii pe de alta parte pot fi persoane pline de charisma pe mai multe din planurile mentionate. Asta pentru ca inteligenta lor a fost folosita mai tot timpul in a dezvolta diverse tactici de apropiere de victima – umorul, manierele si complimentarea facand parte din arsenalul lor.

Ei pot fi oameni de succes pe arena sociala tocmai pentru faptul ca vor “calca pe cadavre” pentru a-si atinge scopurile. Vor minti senin, vor promite sa construiasca poduri acolo unde nici nu exista ape, vor spune ceea ce stiu ca vrei sa auzi. Nebruiati de emotie, ei sunt buni psihologi in a detecta nevoile celorlalti si se vor erija cand in salvatori cand in victime, santajul emotional fiind specialitatea lor.

Psihopatii sunt lipsiti de empatie – de aici lipsa lor de constiinta.

Un psihopat iti va ridiculiza trairile si problemele (create de ei insisi). Te va pune in conflict cu tine insuti, facandu-te sa-ti pui sub semnul intrebarii propria sanatate mentala. Psihopatii vor fi atrasi de empatici pentru ca numai un empatic va face exces de rabdare si intelegere pentru a ierta si spera la nesfarsit.

Fiind persoane cu inteligenta peste medie, te vor convinge in discutii cu tot soiul de argumente care te lasa fara replica, fortandu-te sa le dai dreptate desi tu in sinea ta esti sigur ca e invers, doar ca esti epuizat sa te aperi.

Nu au nici o jena in a-ti spune „Te iubesc” si alte declaratii pline de promisiuni  chiar daca nu simt nimic in realitate, pentru ca a rosti cuvinte si minciuni in loc de fapte, e singurul efort pe care il vor face. Si nici nu-i costa nimic, nici macar constiinta, pentru ca nu au principiii morale. A minti, a fura si a insela sunt principiile lor de baza.

Toate aceste categorii de  escroci sentimentali pot fi evitate atata timp cat un om se mentine in observatie lucida inainte de a se investi emotional. Curiozitatea trebuie sa fie emotia la baza oricarui inceput de relatie. Nu speranta, nu imaginatia, ci curiozitatea de a vedea cat de congruente sunt cuvintele si actiunile celuilalt.

Cunoaste-i prietenii, familia, casa, colegii. Pune intrebari despre trecut in mod repetat pentru a vedea daca povestile sunt aceleasi. Nu te oferi cu bani, asteapta sa vezi care e strategia celuilalt.

Recunoaste-ti vulnerabilitatile si fricile pentru ca acestea iti saboteaza luciditatea in a observa.

Daca esti disperat dupa statut relational, financiar sau social vei inchide ochii la semnele care au fost dintotdeauna acolo. Investeste mai intai in tine inainte de a investi in altul pentru ca nimeni nu salveaza pe nimeni de la responsabilitatea propriului echilibru, de oricare ar fi el.  Altfel vei fi transformat fara voie in psiholog, sponsor sau amant/a de ocazie.

Nu te ingrijora ca suspiciunile tale il vor indeparta pe celalalt. Daca intentiile si sentimentele sunt reale, va avea rabdarea si disponibilitatea sa-ti spulbere orice indoiala.

Daca ai fost actor fara voie in acest teatru ieftin al depravarii umane, nu generaliza o experienta nefericita. Nimeni nu s-a nascut invatat, de cele mai multe ori  experienta si suferinta sunt maestrii supremi. Iarta, uita, accepta pretul cunoasterii si reconstruieste-ti increderea in tine pentru ca exista multi oameni frumosi si minunati care iti vor reda si increderea in ceilalti.

Sursa: artdevivre.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page