De pe la noi, Editoriale — iulie 23, 2013 at 11:27

Era o vreme în ţara asta…

by

a fost o vreme”Era o vreme în ţara” “asta” când cine termina liceul si intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect “Domnul inginer sau Domnul profesor sau Domnul avocat”.

Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani de activitate, îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul, tot oraşul se uita la el ca la Dumnezeu.

“Era o vreme” “în ţara asta” când dacă vedeai o maşină pe stradă ştiai că cel care se află în ea a muncit ca să o cumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu au apărut şi norocoşii câştigători la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai număra pe degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini, cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.

“Era o vreme” “în ţara asta” când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8 şi 16, te gândeai că este în concediu, liber, sau e bolnav săracu’ om şi merge la „doctor”.

“Era o vreme” “în ţara asta” când dacă vedeai un „poliţist” pe stradă a fost o vreme1mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, sau daca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.

“Era o vreme” “în ţara asta” când dacă ajungeai la spital cu cineva şi trebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea  sau o sticlă de whisky la „doctor”, şi le mascai neîndemânatic – ca toată lumea – în ziar, sub haină, convins că nu ştie nimeni ce e umflătura aia de la piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi te întâlneai cu altul umflat în piept, te uitai superior şi zeflemitor la el gândind “ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă la piept, are impresia că eu nu ştiu că o duce lu dom’ „doctor” !”

a fost o vreme3“Era o vreme” “în ţara asta” când la şcoală, copii mergeau în uniformă şi cum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că “este unul din ăia de chiulesc sau nu le place şcoala” şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumva copilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă afla tacsu că a chiulit.

“Era o vreme” “în ţara asta” când abia aşteptai să intri în câmpul muncii, să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casa ta, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu

prea îţi ardea de însurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă, că nu erai de viitor.

“Era o vreme” “în ţara asta”  când băieţi deştepţi erau consideraţi cei care ştiau „carte”,dar să o citească, nu să o joace, făceau o „facultate”şi terminau primii. La ei se uita lumea cu admiraţie: “ăsta e a lu’ Ilie de la sculărie.  A termenat primul „facultate” a,  l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungă mare, e dăştept!”

“Era o vreme” “în ţara asta”  când dacă te întâlneai cu un cunoscut pe a fost o vreme2stradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc, să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la „liceu”,sau să îl inviţi peste o lună la ziua ta sau nunta copilului.

“Era o vreme” “în ţara asta” când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului “la una mică cu băieţii”. Una mică putea fi o minge, o ţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nu era unu să nu facă “una mică” cu prietenii.

“Era o vreme” “în ţara asta” când mergeai liniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebe cât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.

“Era o vreme” “în ţara asta” când lumea întorcea capul după militarii care treceau cântând sau în pas de defilare de la instrucţie, acolo unde aceştia erau nevoiţi să treacă prin oraş şi auzeai pe câte cineva spunând cu mândrie: “Uite mamă, trece „armata”. “Astăzi”, “în ţara asta”, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultate a a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru “o linie”.

a fost o vreme5“Astăzi”, “în ţara asta”, nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşini staţionate şi şoferi grăbiţi.

“Astăzi”, “în ţara asta”, străzile sunt pline de *oameni* care în nici un caz nu merg la serviciu, dar nici la *doctor*. Toată lumea e în concediu fără plată.

“Astăzi”, “în ţara asta”, când vezi un *poliţist* pe stradă, te uiţi speriat să vezi pe cine urmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vreo amendă aşa, pentru că l-ai deranjat când te-ai uitat la el. De regulă, unde e gâtuit traficul, vei găsi un *poliţist* în intersecţie, “fluidizând circulaţia”.

“Astăzi”, “în ţara asta”, când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet, înainte de a da cu bună ziua, trebuie să dai cu plicul. Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat, toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uită nimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice, cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.

“Astăzi”, “în ţara asta”, când vezi copii de şcoală, te întrebi dacă merg la a fost o vreme8şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi, machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şi laptopul, ipodul, “ifonul”, sau tableta.

“Astăzi”, “în ţara asta”, tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze o familie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fără acte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie neveste sau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un “my  man” este ori urâtă cu crengi ori “tută”.

“Astăzi”, “în ţara asta”, băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să “se învârtă” sau sunt “băieţi de băieţi deştepti” care obţin bani uşor din “afaceri” cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deştept.

“Astăzi”, “în ţara asta”, când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca să nu te întrebe cum o mai duci, sau să nu îţi ceară bani cu împrumut, să nu te invite la o nuntă.

a fost o vreme6“Astăzi”, “în ţara asta”, oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să se întâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu e nimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câinii vagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu mai sunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă “la ţară” de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţi nepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte, toată lumea circulă cu capul în jos de ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te miri că nu se dau cap în cap.

“Astăzi”, “în ţara asta”, ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau un pistol, ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat cu nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?

a fost o vreme7

“Astăzi”, “în ţara asta”, când lumea aude de „armată”  întoarce capul pentru că “Aştia au tras în noi în ’89 şi acum au pensii nesimţite”.

*Oare ce va fi mâine ?… Va mai fi ţara asta ?** *

2 Comments

 1. Wavatar alasit spune:

  Nu va e rusine sa scrieti prostiile astea?
  Vremea aia era cam asa:

  http://inliniedreapta.net/ceausism-si-nostalgia-sclaviei/

  • Wavatar admin spune:

   Stimabile,
   Cu siguranta vremea aia face parte din istoria noastra si nu cred ca este o rusine ca cei care suntem trecuti de 40 de ani sa recunoastem asta. Care este diferenta intre cei de acum si cei de atunci? Va raspund pentru ca nu imi e rusine sa recunosc ca sunt un copil nascut, crescut si format in acele timpuri si am invatat ca nu este civilizat si decent sa ne dezicem de trecut.
   1. Azi nimeni nu mai zâmbeşte… su cel mai trist este ca oamenii tineri nu zambesc, sunt tristi si dezamagiti… si asta nu din cauza comunistilor
   2. Azi din păcate e valabil proverbul ” Daca ai carte, nu ai parte”…dezolant aș spune… si nu din vina comunistilor
   3. Azi, băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să “se învârtă” sau sunt “băieţi de băieţi deştepti” care obţin bani uşor din “afaceri” cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deştept
   4. Azi daca nu ai bani și ferească dumnezeu să te imbolnavesti, esti condamnat la moarte… si sigur, nu din vina comunistilor
   5. Azi, copiii se sinucid ca au ratat cateva sutimi la porcaria de examen de bacalaureat și nu mai pot scapa ”afara” din tara asta plina de demagogi democrati si ”capitalisti” care au grija de ei si doar de ei…
   6. Azi, oamenii care le-a mai ramas ceva din educatia aia simpla si taraneasca sunt dati la o parte de tupeisti si perversi care isi fac loc cu coatele pe oriunde…
   7. as mai putea da exemple o mie… dar ce folos, cui îi pasă? tinerii inteligenti si frumosi aleg alte zari, copii si batranii fara aparare mor invinsi de mizerie si boala… dar cui îi pasa? suntem un popor de orbi care nu vedem padurea de copaci… poate ca ne meritam soarta si destinul blestemat!
   Îmi cer scuze ca v-a ofuscat acest articol… altadată ocoliți-ne! este dreptul dumneavoastră! Mulțumesc!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page