Editoriale, Interviuri — octombrie 26, 2014 at 12:13

Elisei Dragu: Generozitatea este răsplătită cu generozitate… Fă tu primul pas!

by

Se spune că voluntariatul “construieşte caractere” şi  “ţine tinerii departe de  necazuri”… este foarte adevărat!… şi dealtfel aşa este şi povestea tânărului  pe care vi-l prezint astăzi… dar, mai întâi vreau să fac o scurtă introducere a activităţii de voluntariat… Voluntariatul  este considerat a promova relaţii interpersonale precum încrederea,  toleranţa şi empatia  pentru  alţii, dar şi respectul pentru binele comun… De ce să fii voluntar, de ce să faci voluntariat?…  La această întrebare pot da răspunsuri obișnuite, cum ar fi, “a da înapoi comunității”, “pentru că îţi pasă de această comunitate” sau “mă simt bine când fac voluntariat”…  

elisei dragu2Toate aceste argumente sunt motive bune și importante pentru voluntariat, dar eu vreau să aprofundez un pic mai mult pentru a ajunge la unele dintre motivele de bază ale voluntariatului şi de ce este el atât de important… de aceea azi aduc în faţa d-voastră un tânăr pentru care această activitate îi produce sentimentul de stimă și respect  faţă de ei însuşi şi faţă de semenii lui… Chiar dacă nu există nici un câștig financiar pentru individul implicat în voluntariat, acest tânăr a reuşit să îşi dezvolte competențele de socializare şi a capătat abilităţi şi cunoştinţe în anumite domenii. Pentru el, voluntariatul este simplu…  Este vorba despre a da din timpul tău altora pentru a face ceva util, fără a aştepta nimic în schimb… Este o fire altruistă  și este parcă este destinat să promoveze bunătatea umană, are încredere în oameni şi mai ales are încredere în el şi în capabilitatea individului de a oferi din puţinul lui celui care este în nevoie…

Destul cu introducerea mea, am să îl las pe el să vorbească… să îl cunoaşteţi şi să încercaţi să pătrundeţi în sufletul lui mare şi bun.

R: Pentru cei care nu te cunosc, aş vrea să te prezinţi. Cine este Elisei Dragu?

Sunt un tânăr de 21 de ani, care lucrează la Asociaţia Mâini Deschise , cu Brad Ford şi Michael Hayes.

R: Ce înseamnă Voluntariatul pentru tine şi ce anume te-a influenţat să te implici în acţiunile caritabile?

Voluntariatul pentru mine este un mod de a-mi face noi prieteni şi este un mod de a ajuta oamenii… în general copii maltrataţi, familiile care nu au ce să mănânce, pur şi simplu oameni săraci şi nu numai.

Pentru mine voluntariatul înseamnă a ajută pe oricine şi a nu a nu aştepta nimic în schimb. Cum am spus mai sus lucrez pentru Asociaţia Mâini Deschise şi lucrez de când aveam 15 ani. Pe mine m-a ajutat mult să fiu un om normal în societate, m-a învăţat să fiu politicos să nu înjur să respect pe cei mai în vârstă şi nu numai, m-a învăţat să-i iubesc pe cei care nu au parte de afecţiune şi pur şi simplu m-a învăţat că nimeni nu este mai special decât alţii.

Noi, toţi, avem acelaşi dumnezeu şi ne-a creat pe toţii la fel şi ne iubeşte pe toţi la fel. Nu a fost deloc uşor la început, în mintea mea credeam că nu o să reuşesc să fiu mai bun cu oameni , dar totul în viaţă necesită timp şi voinţă. Am vrut să reuşesc să fiu mai bun decât eram înainte şi… am reuşit!… numai cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul lui Brad Hayes şi Aurel Stoian. 

R: De ce simţi nevoia de a-i ajuta pe cei din jurul tău ?

Simt nevoia de a-i ajuta pe oameni pentru că şi eu am fost şi SUNT foarte ajutat şi am învăţat să nu fiu egoist şi  să-i ajut pe oameni Necondiţionat. Generozitatea este răsplătită cu generozitate. De aceea, spun tuturor… Fă tu primul pas!

elisei draguR: Elisei, ce conotaţii au pentru tine fericirea şi bucuria în contextul în care pe tine te preocupă mai mult binele şi fericirea celor din jur?

Pentru mine, bucuria este să ştiu că dumnezeu mă iubeşte necondiţionat şi posibilitatea de a avea foarte mulţi prieteni care sunt transparenţi cu mine şi pe care mă pot baza atunci când am nevoie de un sfat care îmi poate schimba viaţa. Sincer, sunt foarte fericit atunci când ajut pe oricine!

R: Ce înseamnă pentru tine a fi aproape semenului tău?

A fi aproape semenului meu înseamnă să fiu acolo când are nevoie de mine la orice oră şi nu numai financiar dar şi spiritual, adică un sfat sincer care să construiască încredere. Pentru mine personal, mai înseamnă să fiu cu acel cineva care are nevoie de mine şi în momentele bune ale vieţii, cu dragostea mea, cu persoana mea.

R: Cine sunt oamenii pe care i-ai menţionat mai înainte şi care ţi-au influenţat viaţa? De fapt care sunt persoanele care într-un mod sau altul ţi-au drumul în viaţă?

În primul rând Brad Ford şi Michael Hayes, directorul  Asociaţiei Mâini Deschise, care m-a învăţat ce înseamnă Dragostea de tată şi cum să ofer dragoste celorlalţi oameni. Eu îi spun lui Brad, tată. Şi nu numai eu, ci mulţi alţii pentru că el este un tată bun pentru mulţi.

Apoi l-am menţionat pe Aurel stoian, vicepreşedintele Asociaţiei Mâini Deschise  şi în acelaşi timp tatăl meu spiritual. El m-a învăţat cum să respect oameni şi că orice persoană are valoare şi merită nu numai a două şansă, ci multe, multe şanse. M-a învăţat că suntem umani şi că mai greşim şi cel mai important, că toţi avem nevoie de afecţiune mai ales atunci când greşim.

Deasemenea, îl mai menţionez pe Nicolae Constantin, membru în comitetul biserici Uşa Deschisă din Chiselet , care m-a învăţat că trebuie să fiu hotărât şi să nu renunţ la deciziile care le iau în viaţă ci să mă ţin de ele, adică să fiu un om stabil, serios, pe care te poţi baza.

Şi bineînţeles, cum aş putea să nu o menţionez pe iubita mea mămică, Burtoiu Cornelia, care m-a învăţat să iubesc copiii necondiţionat şi nu numai copiii mei atunci când îi voi avea, ci pe toţi copiii. Mama mea este foarte tare şi o iubesc mult de tot, este un exemplu foarte bun pentru mine.

Nu în ultimul rând, Dragoş Coman, omul care mă învaţă că banii nu aduc fericirea şi că trebuie să fiu smerit indiferent de poziţia şi de influenţă socială pe care o am. Îl apreciez şi îl respect deaoarece am văzut că se poartă foarte frumos cu copii care cerşesc în Călăraşi şi atunci am înţeles că sfaturile pe care le da altora în primul rând le respectă şi le aplică el.

elisei dragu1R: Cu cine şi unde colaborezi, ştiu că tu faci voluntariat în multe locuri din Călăraşi?

Activitatea mea principala este la Asociaţia Mâini Deschise şi nu aş înlocui-o cu nimic altceva. Deasemenea ajut voluntar la Rivers Longe când am timp, de obicei seară, ajut la MADAME BEAUTY CENTER, COMPACT  OPTIC Republici şi Orizont. Oriunde este nevoie de mine sau oriunde pot da o mâna de ajutor, merg cu drag. Încerc să îmi ocup fiece bucăţică de timp liber pe care o am ajutându-mi semenii, pentru că de fapt asta mă face fericit.

Concluzia: Răspunsuri sincere şi spontane, o viaţă simplă şi o mare capacitate de a dărui Necondiţionat… un tânăr care din punctul meu de vedere ar putea fi considerat exemplu pentru cei din generaţia lui… Într-o societate civilă bolnavă, aşa ca a noastră, avem nevoie de asemenea tineri, de asemenea exemple… Nu spun că Elisei Dragu este perfect, nu spun că este cel mai bun… spun doar că deşi viaţa l-a supus încercărilor şi greutăţilor de la o vârstă fragedă, el nu a clacat, nu a mers pe drumul greşit pe care o luase… A avut norocul şi tăria de caracter de a-şi schimba destinul… Nu a fost niciodată un om bogat, nu a avut o copilărie plină de huzur, dar el a înţeles că, dacă avem încredere unul pe altul, suntem mai puțin înclinați să vrem bogăție doar în beneficiul nostru și să recunoştem faptul că bogăția de fapt este creată datorită existenței unui context social de încredere… a realizat că întregul este mai important decât individul…

Voluntariatul i-a oferit  oportunitatea de a schimba viața oamenilor, inclusiv a lui… i-a oferit  satisfacția de a juca un rol în viața cuiva, de a ajuta oamenii care nu sunt în măsură de a se ajuta singuri… Elisei dă ceva înapoi comunităţii, în timp ce îşi dezvoltă alte aptitudini sociale importante și obținerea unei experiențe de muncă valoroase, de a câștiga referințe şi puncte de reper pentru cursul vieţii sale…

Mai spun decât atât… Oamenii fac voluntariat din o mare varietate de motive, dar mai ales dorința de a ajuta pe altii. Există o lungă tradiție de a vedea voluntariatului ca o formă de caritate, bazat pe altruism și bunavoinţă faţă de semeni… de fapt, voluntariatul implică dorința de a sluji spre binele altora… ştiu, în societatea românească funcţionează mai bine “capra vecinului” în loc de a contribui la construirea unei societăţi civile vii şi sănătoase… De aceea, încearcă în loc de a considera voluntariatului ca ceva ce faci pentru cei care nu sunt la fel de norocosi ca tine… începe să crezi că este un schimb

Gândiți-vă că cei mai mulți oameni se pot afla în nevoie la un moment dat în viaţa lor… Deci, dacă astăzi este posibil să fii una dintre persoanele cu capacitatea de a ajuta, mâine s-ar întâmpla să fii beneficiarul efortului  voluntar al altcuiva… 

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page